Külföldön is népszerű és keresett a magyar gyógynövény

A kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk, és már országszerte foglalkoznak termesztésével, ami nem meglepő. A kiváló minőségű vadon is előforduló hungarikum már külföldön is nagy népszerűségnek örvend.

A gyógynövény begyűjtése évente 200-500 tonna közötti mennyiségben mozog, és az Alföld és a Tiszántúl területére a legjellemzőbb termesztése. A növénnyel kapcsolatos munkák pedig nagy szervezéssel járnak mind a gyűjtők, mind pedig az átvevők részéről, hiszen rövid idő alatt kell hatalmas mennyiséget feldolgozniuk. Érdemes tudni viszont, hogy az alföldi gyűjtött virágok minőségben eltérnek a termesztettektől, azok ugyanis erősebbek, zamatosabbak és illatosabbak, nem esnek szét és kevésbé porlanak a felhasználás során, valamint az illóolajat is jobban tartják.

Külföldön is keresett a magyar gyógynövény, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. (Fotó: Pixabay, Szjeno09190)
Külföldön is keresett a magyar gyógynövény, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. (Fotó: Pixabay, Szjeno09190)

Termesztésével viszont napjainkban már az egész ország területén foglalkoznak, legnagyobb területeken Baranya és Somogy megyében, az Észak-Alföldi régióban illetve a Dunántúlon termesztik. Termesztő területe az utóbbi időben folyamatosan növekszik, és 300-500 hektár körülre tehető, vetése pedig augusztusban történik, fejlődését pedig nagyban befolyásolja a tavaszi csapadékmennyiség alakulása. Betakarításánál fontos az időzítés, ezért folyamatos mintavételezést és laborvizsgálatokat végeznek a termesztők. A szakértők szerint az idei év aszályos időszaka ellenére jó termés várható, a zöldtömeg ugyan megritkult, a növény viszont nem károsodott – írta meg a hellovidek.hu.

Hazánkban igen elterjedt az alkalmazása megbetegedések esetén, gyulladáscsökkentő hatása miatt vált ennyire népszerűvé. Ez pedig később átalakult, és már nem csak itthon, de külföldön is keresetté vált a kamilla. Az előállított drog nagyobb része nem itthon kerül felhasználásra, hanem exportálják, feldolgozásakor pedig a gyógyszer- és a kozmetikai iparban veszik hasznát.

A legismertebb termék, amely készül a kamillából az talán a gyógytea, amely bárhol beszerezhető, viszont érdemes odafigyelni minden gyógynövényből készült készítmény vásárlásakor, hogy a növény aktív hatóanyagot tartalmazó részeiből készüljön.

A hazai gyógynövények már több száz éve elismertek határon belül és határon túl egyaránt, a vegy-, élelmiszer- és gyógyszer-kozmetikai iparban pedig egyre inkább a természetes anyagok felhasználását részesítik előnyben, továbbá turisztikailag is számottevő jelenlétük. A gyógynövények gyűjtése pedig jó munkalehetőség is, főképp a hátrányosabb helyzetű régiókban, illetve az alacsonyan iskolázottak számára.

Hazánkban hatósági engedély nélkül gyűjthetők a vadon termő gyógynövények, engedélyre csak akkor van szükség, ha magán- és állami területeken, vagy nemzeti parkokban szeretnénk gyűjtést folytatni. Aki erre adja a fejét, bőven tud miből válogatni, hiszen 120-130 fajra tehető a gyűjthető gyógynövényfajok száma, amelyből 70-80 faj begyűjtése rendszeres természetes élőhelyéről. A feldolgozott növényfajok körülbelül 70 százaléka vadon termett növényből származik.

A legnagyobb mennyiségben gyűjtött növények: kamillavirág, csipkebogyó, csalánlevél, zsurlófű, feketebodza, fagyöngy, vadgesztenye, orbáncfű, fehérmályva, cickafarkfű.

Termesztés tekintetében a gyógy-, fűszer- és aromanövények 18.000-21.000 hektár területet foglalnak el megközelítőleg, termesztett gyógynövényeink közé pedig az alábbiak tartoznak: mák, koriander, konyhakömény, ánizs, kapor, édeskömény, kamilla, borsfű, levendula, bazsalikom, orbáncfű, máriatövis, citromfű, mustár.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy pénzeket hoz a kamillatermelés A kamillatermelés jelentősége hazánkban nagyon erős, hiszen a világ teljes kamillaolaj-hatóanyag igényének 90 százalékát itthonról fedezzük. A hungari...
Hungarikum lett a fröccs Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája. ...
Eljött a hazai gyógynövények szezonja Megelőzhetők és gyógyíthatók a Magyarországon termett gyógynövényekkel a megfázásos betegségek. A magyar fogyasztók kedvencei a kamillavirágzat, a bo...
Az országhatáron túl is keresett termék a magyar k... Június közepén véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló változatának begyűjtése. A kiváló minő...