Klartan a virágzó kultúrák védelmére

A virágzó kultúrák növényvédelmének legnagyobb kihívása a rovarok elleni védekezés a hasznos szervezetek kímélése mellett. Ezzel a kihívással az utóbbi időben sem volt könnyű megküzdeni, az egyre csökkenő hatóanyag-választék mellett pedig egyre nehezebb olyan készítményt találni, ami biztos megoldást jelent a kultúrnövények virágzásakor, a méhekre nem jelölésköteles besorolású és kíméli a hasznos élő szervezeteket is. Erre kínál most megoldást a KLARTAN (240 g/l tau-fluvalinát) készítmény.

Ahhoz azonban, hogy az olyan készítményeket, mint a KLARTAN hosszú távon termelési céljaink szolgálatában tudhassuk, fokozottan figyelnünk kell a túlhasználatból adódó rezisztencia veszélyeire. Az uniós szabályozások hatására a rovarvédelem palettája a hatóanyagok számát tekintve erősen megfogyatkozott. Célszerű tehát odafigyelve és okszerűen,eltérő hatásmechanizmussal rendelkező, eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket alkalmazni egymás után a lehető leghatékonyabb módon.

A legjobb hatékonyság eléréséhez 3 dologra kell odafigyelnünk:

1. Milyen típusú rovarölőszert használunk? – Ez meghatározza a célkártevőt és a védekezés időzítését. A Klartan piretroid típusú rovarölőszer, amely hatását csak a kezelt felületen fejti ki. Nézzük meg először, hogy hogyan is működnek a szántóföldön leggyakrabban alkalmazott készítmények.

Miért fontos ezekkel az alapvető tényekkel tisztában lennünk?

Először is, mivel a szerválasztás alapvetően befolyásolja, hogy milyen célrovarok ellen lehet sikeres a védekezés, másrészt alapvetően meghatározza a permetezéstechnológiát, ami a védekezés sikerének kulcsa.

2. A kijuttatás technológia – Milyen cseppmérettel dolgozzunk és mire figyeljünk?

A piretroid típusú készítmények, amelyek lokálisan fejtik ki hatásukat, sokkal jobb fedettséget igényelnek a hatékony védekezés eléréséhez és sokkal kisebb cseppméret ideális a kijuttatásukhoz.

Ezzel szemben a felszívódó készítmények esetén, a cseppméret és a fedettség kevésbé jelentős, mivel a növényben transzlokáció útján is eljut a hatóanyag a különböző növényi részekbe, itt azonban a dózis pontos betartása a kulcs, valamint a felszívódást segítő adalékanyagok.

A piretroid típusú készítmények, amelyek lokálisan fejtik ki hatásukat, sokkal jobb fedettséget igényelnek a hatékony védekezés eléréséhez és sokkal kisebb cseppméret ideális a kijuttatásukhoz. Ezzel szemben a felszívódó készítmények esetén, a cseppméret és a fedettség kevésbé jelentős, mivel a növényben transzlokáció útján is eljut a hatóanyag a különböző növényi részekbe, itt azonban a dózis pontos betartása a kulcs, valamint a felszívódást segítő adalékanyagok.

3. Milyen rovarokra hat a kijuttatni kívánt rovarölőszer?

A rovarölőszer kiválasztás fontosságának megértéséhez egy kicsit el kell merülnünk a populációdinamikában. A populációdinamika az egy területen élő rovarcsoportok időbeli egyedszám változásaival foglalkozik.  A rovarcsoport nem csupán a kártevő rovarokat, hanem a hasznos szervezeteket is magában foglalja, úgymint ragadozó atkák, katicabogarak stb. Ezek fontos szerepet játszanak a terület egyedszám változásában, hiszen a káros rovarok természetes ellenségeiként segítenek azok szaporodásának természetes szabályozásában.

A kezdeti időszakban kevés kártevő található a területen. Ezek folyamatosan táplálkoznak és szaporodnak. Egy idő után a hasznos szervezetek már nem tudják őket kordában tartani és megindul a kártevők jelentős mértékű felszaporodása, amely jelentős kártételhez vezethet. Természetes körülmények közt a kártevő populáció összeomlása akkor várható, amikor a táplálék mennyisége csökkenni kezd, ekkorra azonban a növényállomány a teljes megsemmisülés határán van.

Kézenfekvő megoldás a védekezésre tehát a rovarölőszer alkalmazása, de mi történik, ha olyan rovarölőszert alkalmazunk, amely minden szervezetre nézve egyformán halálos?

A rovarölőszer elpusztítja mind a káros, mind a hasznos szervezeteket a területen, aminek következtében átmeneti rovarmentes állomány után elkezdődik a kártevők újbóli betelepedése és felszaporodása, amely ezúttal sokkal gyorsabb és nagyobb mértékű lesz, mivel a hasznos rovarok, amelyek a kártevők felszaporodását gátolnák, nem lesznek már jelen a területen és nem képeznek természetes gátat a kártevőknek.

Mi történik ezzel szemben, ha a hasznos szervezeteket kímélő Klartan-nal végezzük el a védekezést?

A védekezést követően a hasznos szervezetek zavartalanul folytatják tovább életüket, míg a kértevők elpusztulnak. Amikor a kártevők betelepedése újra kezdődik, a területen már egy erős, hasznos rovarokból álló populáció fogadja őket, amelyek az újbóli betelepedés és felszaporodás természetes gátjai, így a kártevők újabb, nagy kártételt okozó mennyisége nem tud megjelenni.

A hasznos szervezetek védelmén keresztül, a növénykultúránk védelme is sokkal hatékonyabb lesz.

HA tehát a leghatékonyabb, okszerű és fenntartható rovarvédelmet szeretné megvalósítani,
VÁLASSZA A KLARTAN-t az ADAMA kínálatából, amely

„Kíméletlen a kártevőkkel, kíméletes a hasznos szervezetekkel szemben!”

A termékkel kapcsolatos további információkért keresse régiómenedzsereinket, vagy látogasson el weboldalunkra.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...