Júniusban is csökkent a mezőgazdasági termények ára

Az előző évi árakhoz képest júniusban 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk a növényfélékért. Az állatok és feldolgozott állati eredetű termékek ára ellenben folytatta az emelkedést, a tavalyihoz képest 1,9 százalékos volt a drágulás.

Összegezve a mezőgazdasági termékeket, a felvásárlási árak 9,8 százalékkal csökkentek a tavalyihoz képest.

Júniusban a gabonafélék ára a tavalyihoz képest 15,9 százalékkal volt kevesebb, az ipari növények ára pedig 15,7 százalékot esett.

Az idei évben igen jó burgonyatermés várható, ennek köszönhetően az 1 évvel ezelőtti árakhoz képest hatalmasat, mintegy 45,4 százalékot esett a burgonya ára.

A zöldségfélék árában emelkedés látható, 2 százalékkal többet kellett fizetni értük a tavalyihoz képest. A borsó ára stagnált, a zöldpaprika 8,1, míg a paradicsom ára 17,9 százalékkal nőtt meg 2013-hoz képest.

A zöldségekkel ellentétben a gyümölcsfélék ára 29,8 százalékkal csökkent az elmúlt évhez képest. A meggy ára a nagy mennyiségű termésnek köszönhetően 40 százalékot esett.

Az élőállat ára 0,7 százalékkal csökkent júniusban, míg a vágósertés ára jelentősen emelkedett, 6,2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható 2013 júniusához képest.

A baromfi ára is csökkent, mégpedig 6,2 százalékkal a tavaly júniusi árakhoz képest.

Az állati termékek ára összességében 7,8 százalékkal nőtt: a tojás 0,9, a tej termelői ára pedig 8,7 százalékkal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest.

2014. első fél évében a mezőgazdasági termelői árak 11,8 százalékkal csökkentek 2013. azonos időszakában.

A takarmányok ára is olcsóbb lett az első félévben, 14,9 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető: az egyszerű takarmányok 17,5, míg a keveréktakarmányok ára 12,8 százalékot csökkent.

A műtrágyák ára is csökkent az első félévben, méghozzá 6,9 százalékkal az előző év első félévéhez képest.

A növényvédő szerek ára 0,5, míg az állatgyógyászati szerek ára 1,2 százalékkal volt magasabb az idei első félévben, mint a tavalyi azonos időszakban.

Forrás: KSH

Share Button

Kapcsolódó cikkek

8,9%-kal csökkentek áprilisban a mezőgazdasági ter... Ez év áprilisában 8,9%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelő árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés a növényeknek vol...
9,2%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak ... A mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal mérséklődtek májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 14,8...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi első fél... Az idei első félévben 11,8%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013 első félévében. Az összesítésből kiderül, hogy a növény...
Áremelkedés a hazai zöldségek körében Általánosságban 4 százalékot emelkedtek a zöldségárak a 35. héten a Budapesti Nagybani Piacon. A legtöbbet a karfiol drágult, 57 százalékkal, míg a le...
KSH: lassult a mezőgazdasági termelői árak csökken... A növényi termékek 4,9, az élő állatok és állati termékek árának 0,8 százalékos csökkenésének eredőjeként augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi évhez ké... 2014. I-III. negyedévében 7,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013. azonos időszakában. A növényi eredetű és a k...