A bioalkoholok egyre nagyobb teret hódítanak a világon. Készülhet belőlük tüzelő-, vagy épp üzemanyag is. Egyre többféle növényből lehet ilyen anyagot előállítani, de a jövőben még egy új, eddig ezen a területen nem használt növény is helyet kaphat az ilyen célú nagyüzemi növénytermesztésben.
Sok háztartásban találkozhatunk páfrányfélékkel, ezek ugyanis szépségükkel ékes díszei lehetnek a lakásnak. Azt azonban idáig nem láthattuk, hogy páfrányültetvények lepnék el az utak mentét, pedig lehet, hogy a jövőben hozzá kell szoknunk a látványhoz.
Kiderült ugyanis, hogy az eddig csupán kedvtelésből tartott szalagpáfrányból kiváló minőségű bioalkoholt lehet előállítani. A szalagpáfrányoknak közel 300 fajtáját ismerjük, így van választási lehetőség a leendő termelők előtt. Fontos azonban tudni, hogy a nedves, trópusi körülményeket kedveli a növény, így várhatóan hazánkban nem fogja felváltani a kukoricát.
Idáig nem volt ismert a kutatók előtt sem, hogy a szalagpáfrány a minőségi bioalkohol-gyártás alapanyaga lehet, a felfedezés tehát egy új oldaláról mutatja be a növényt. A nagy kérdés most már csak az, hogy a jövőben, nagyüzemben is elkezdik-e a szalagpáfrány termesztését és a bioalkohol előállítását a növényből, vagy ez is csak egy 3 napig tartó csoda lesz.