Innovatív védelem almában és körtében gyümölcsmolyok és körte-levélbolha ellen

A környezet védelme, a fenntartható gazdálkodás mind nagyobb jelentőségű a modern termesztéstechnológia kialakításakor. A Corteva Agriscience elkötelezett a fenntartható mezőgazdasági termelés terjesztése és támogatása iránt. A megjelent innovációk ambiciózus, iparágvezető fenntarthatósági stratégiánk kulcsfontosságú céljait valósítják meg, támogatják küldetésünket, hogy jobbá tegyük a termelők és a fogyasztók életét, biztosítva a fejlődést az eljövendő generációk számára.

Fontos kártevők a fókuszban

Az almatermésű növények mindegyikében találkozhatunk molykártevőkkel. Az almamoly berágva a gyümölcsbe, míg a sodrómolyok a gyümölcs felületét megrágva veszélyeztetik annak eladhatóságát, gyümölcshullást okozva csökkentik a termést. A lombkártevők az asszimilációs felület csökkenését okozzák, ami korai lombhulláshoz vezethet. A lombvesztés a vesszők beérését és a következő év termését is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Az aknázó- és sodrómolyok elleni hatékony védekezés sokszor állítja kihívások elé a szakembereket.

A levélaknázó molyok kártételét meg kell előzni

A gyümölcsösökben előforduló kártevők másik veszélyes csoportját alkotják a szívó kártevők. Ezen csoporton belül körteültetvényekben minden évben találkozhatunk körte-levélbolhával, mely a leveleket, virágokat és a termést egyaránt károsítja. A kártevő mézharmattermelése miatt romlik a gyümölcs piacossága, a mézharmatos leveleken korompenész jelenhet meg, amely csökkenti az asszimilációs felületet. Az ellene való védekezés a hatékonyan alkalmazható készítmények kis száma miatt már évek óta igen nehéz, az egyoldalú szerhasználat magában rejti a rezisztencia kialakulásának veszélyét.

A körte-levélbolha ellen különlegesen jó hatékonyságú a Delegate

Fenntarthatóság és hatékonyság

2021-ben került először a forgalomba a DELEGATE250 WG a Corteva új rovarölő szere, mely különleges tulajdonságaival az új generációs innovatív készítmények képviselője.

A DELEGATE™ 250 WG hatóanyaga a Jemvelva™ (spinetoram), melyet egy talajban előforduló baktérium által termelt rovarölő hatású vegyületcsalád kémiai módosításával hoznak létre. A hatóanyag elnyerte az USA Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) „Green Chemistry” díját természetes eredete és csökkentett környezetterhelést eredményező tulajdonságainak elismeréseként.

Speciális hatásmechanizmus

Különlegessége a kiváló hatékonyság mellett az, hogy minden más rovarölő szer csoporttól eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. A DELEGATE™ 250 WG két helyen avatkozik bele a rovarok idegrendszerének működésébe idegrángást és gyors testfolyadék vesztést okozva, melynek következtében a kártevő elpusztul. A DELEGATE™ 250 WG érintő és gyomorméregként is hat a rovarokra, de tápcsatornán keresztül történő hatáskifejtése erőteljesebb és hosszabban is tart, mint kontakt hatása. A hatóanyag felszívódik a növényi szövetekbe, a kezelt levelek átellenes oldalán táplálkozó, rejtetten elhelyezkedő kártevőt is hatékonyan képes pusztítani.

Az almamoly elleni időzítéshez elengedhetelen a rajzásmegfigyelés

Gyors hatáskifejtés

A DELEGATE™ 250 WG továbbfejlesztett hatóanyagának köszönhetően jobb biológiai aktivitással és fotostabilitással rendelkezik, mint a természetes hatóanyag, ezért a kártétel megakadályozása a szer használatával hamar elérhető. A tünetek néhány perccel a készítmény felvétele után már jelentkeznek a rovarokon. A táplálkozás gyorsan leáll, tehát a kártétel megszűnik, miután a kártevő elpusztulása a környezeti feltételektől függően néhány órán belül bekövetkezik.

Hosszú tartamhatás

A DELEGATE™ 250 WG megfelelő időpontban történő alkalmazása 10-14 napos tartamhatást biztosít az almatermésűekben károsító lepkefajok bármely lárvaalakja és a körte-levélbolha ellen. A hatékonyságot a permetlé beszáradása után hulló csapadék már nem befolyásolja. A DELEGATE™ 250 WG rovarölő szer kiváló esőállósága is hozzájárul a szer hosszú tartamhatásához.

A levélaknázók súlyos kártétele lombvesztést okozhat

Az eredményes használat érdekében

A lombot és a gyümölcsöt károsító lepkefajok elleni hatékony védekezés érdekében a permetezés időzítése nagyon fontos. A permetezés időpontját szexferomon csapdás megfigyelésre alapozva érdemes megválasztani. Gyümölcskártevők esetén a DELEGATE™ 250 WG rovarölő szert tojásrakás után lárvakelés előtti időszakban kell kijuttatni, még lombkártevők esetén a tömeges lárvakelés idején kell permetezni. Körte-levélbolha esetén a permetezést a növényállomány átvizsgálására alapozva a fiatal nimfák ellen kell időzíteni. A készítményt a növényállomány teljes fedettségét biztosító lémennyiséggel kell kijuttatni, melyhez minden esetben javasolt nedvesítő szer hozzáadása (pl.: Vivolt 0.1 %).

Perényi József
Fejlesztési menedzser
Corteva Agriscience™

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...