Hogyan védekezzünk a hőstressz és az aszály ellen a termőföldeken

Az elmúlt időszak ismét bebizonyította, hogy a mezőgazdaság és a növénytermesztők mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha Ön növénytermesztő, bizonyára aggasztja ez a tavasz nélkül berobbant nyár. Cikkünkben most olyan kérdésekre adunk választ, mint az, hogy mi történik a növényeinkkel tartós meleg és szárazság esetén és hogyan óvhatjuk meg őket a hőstressztől.

Az ország egyes területein hatalmas jég- és viharkárok, míg másutt a hetek óta tartó csapadékhiány okoz nagy gondot. A szántóföldön termesztett növényeink 100%-ban ki vannak téve ezeknek a szélsőséges időjárási tényezőknek. Az átmenet nélkül – tavaszi időjárásunk híján – bekövetkezett hirtelen tartós 25 °C feletti meleg, a csapadékhiánnyal párosulva nagyon megviseli a termesztett növényeinket is.

A növény a kezdeti időszakban képes védekezni az aszály és a csapadékhiányos időszak ellen, még nem szenvednek visszafordíthatatlan károkat. Lecsökkenti a párologtatás mértékét a gázcserenyílások teljes vagy részleges bezárásával. Ha ez az időszak tartós, észrevehetjük, hogy a növényeink lankadnak, hervadnak.

Mi a hőstressz és mit okoz növényeinknek?

Amikor az aszály mellé magas hőmérséklet párosul, az időjárás úgynevezett hőstresszt okoz a növénynek. A felmelegedés veszélyének elkerülése érdekében a növény kénytelen párologtatni. Ezt addig tudja megtenni amíg elegendő vízmennyiség áll a rendelkezésére. A növények számára a vízmegtartás a legfontosabb, ezért a hőstressz hatására a csapadékhiányos időszakban a párologtatással együtt járó hűtő hatás megszűnik, lelassul a növény anyagcseréje, valamint a tápanyagszállítás és a fotoszintézis folyamatai. A szervesanyag előállítás megszűnik, melynek következménye a termésveszteség vagy akár a növény kipusztulását is okozhatja.

A nyári időszakban nem csak az emberekre és az állatokra veszélyes a magas UV-sugárzás, hanem a növényekre is. Az ultraibolya sugarakat ugyanis a növény a fotoszintézis során nem hasznosítja. A fotoszintézis folyamatait nagyobb mértékben a látható tartományon belüli vörös fény, kisebb mértékben a kék fény segíti elő. Tehát az UV-sugárzás a növényekre is káros hatással bír, napégés tünetei jelentkezhetnek rajuk is.

Sajnos, a tavaszi vetésű növényi kultúráink többségénél elmondható, hogy a teljes nyári időszakban ki vannak téve az aszály, a hőstressz, illetve az UV-sugárzás okozta veszélyeknek.

Természetesen vethetünk olyan fajtákat, hibrideket, amelyek az aszályt némileg jobban viselik, ha van lehetőségünk a területeket öntözhetjük, vagy akár védhetjük a növényeinket olyan növénykondicionálókkal, amelyeknek a használatával a hőstressz és UV sugárzás okozta károkat enyhíthetjük, így átsegítve növényeinket a stresszes időszakon.

Erre kínál megoldást az AlphaPlant két terméke is.

HumicQuattro – UV-védelem

A HumicQuattro kísérletek során bizonyította, hogy magas viszkozitása miatt jól megtapad a leveleken és az így képzett réteg az UV-sugarakkal szemben védelmet nyújt a növény számára. Ez a réteg visszaveri az UV-sugarakat, melynek következménye, hogy a levélfelülete sem melegszik fel olyan mértékben, ezáltal a fotoszintézis folyamatait sem gátolja, nem áll le a szervesanyagképzés, ezáltal a hozamunk sem fog drasztikusan lecsökkeni. A HumicQuattro mindamellett, hogy védőréteget képez a növényen, magas huminsav- és aminosav-tartalommal bír, illetve kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A növény a levélfelületén keresztül azonnal képes felvenni és hasznosítani a tápelemeket, így a kritikus időszakban ezzel is támogathatjuk a tápanyagfelvételben, ezáltal erre kevesebb energiát kell fordítania. A huminsavak, fulvosavak elősegítik a tápanyag gyorsabb hasznosulását is. A tápelemekkel együttesen indirekt módon erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódóképességét. A nem megfelelő talaj-pH-érték mellett bizonyos tápelemek felvétele akadályozott a talajból, a fulvosavak hasznosulását, beépülését azonban a pH nem befolyásolja. A huminsavak és aminosavak serkentik a gyökérképződést, ezáltal nagyobb felületen tudja a növényünk a talajból a vizet, illetve a tápanyagokat felvenni.

Zöldpajzs – immunerősítés a növényeknek

A HumicQuattro mellett a Zöldpajzs növénykondicionáló alkalmazása is jótékony hatással bír. Jelentősége a magas mikro- és makroelem-tartalmában rejlik. Mindamellett, hogy magas nitrogén-, foszfor-, káliumtartalommal rendelkezik, van benne magnézium, kén, cink, bór, mangán, réz, valamint kelátképző. A Zöldpajzs egy immunerősítő készítmény, melynek alkalmazásával a növények kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre, javítja a regenerálódóképességüket. A két terméket kombinációban vagy önmagukban is kijuttathatjuk, elősegítve a növények aszálytűrőképességét, valamint fokozhatjuk a hőstressz, illetve az UV-sugarakkal szembeni ellenállóképességüket. Segítjük a növény élettani folyamatainak fenntartását, ezáltal a stresszes időszak átvészelését.

Szeretne még több érdekességet olvasni növénytáplálás kapcsán? Akkor kövesse az AlphaPlantet a Facebookon is!

AlphaPlant – A növényápolás szakértője
Hornich Ilona – Növényorvos | Alpha-Vet Agrártechnológiai Divízió

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A haszonállatok is szenvednek a kánikulától Ahogyan az emberi szervezetet, úgy állatainkat is nagymértékben megviseli a nyári hőség. Miért veszélyes a hőstressz? Mik a tünetei és hogyan védhetjü...
A mezőgazdasági dolgozóknak is jár a védőital... Egyre többször fordul elő, hogy nyáron napokig 35 fok körül alakul a hőmérséklet. A munka azonban nem állhat meg, ilyenkor is dolgozni kell. A munkált...
Kánikula idején a háziállataink is veszélyben vann... A hőhullámok idején mindenkit megvisel a napokig tartó meleg, de arra sokan nem gondolnak, hogy a háziállatok is nehezen bírják a kánikulát. Legyen sz...
Hőálló szarvasmarhára mutatkozik nagy igény A hőstressz miatt sok állat szenved a kánikulai napokban és a szarvasmarhák sem bírják a túlságosan magas hőmérsékletet. A marhaállományok fele viszon...
Haszonállatok pusztulásához is vezethet a hosszú a... A hőség, illetve az aszályos időszak rendkívüli módon hat a növénytermesztésre és az állattenyésztésre egyaránt. Előbbinél minőségbeli és mennyiségbel...
Stresszhatás-csökkentés fajtaválasztással Mivel a mezőgazdaságban nincs két egyforma év, így mindig fel kell készülnünk a legjobbra és a legrosszabbra is. Ez a kukoricavetőmag kiválasztásánál ...