Hogyan kezeljük a növényi stresszt?

Ahogy a klasszikus mondás tartja, a gazdálkodóknak négy fő ellensége van: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Mint minden mondásban, ebben is sok igazság van, de inkább úgy fordíthatjuk le, hogy a termesztett növényeket folyamatosan éri valamilyen stressz. Éppen ezért arra kértünk hat szakembert, hogy foglalják össze, szerintük milyen stresszfaktorokkal kell számolni a szezonban, melyek azok a termékek, amelyek erre megoldást jelenthetnek és milyen pozitív hozadéka van a használatuknak. Íme a körkérdésre kapott válaszok:

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója

Az őszi vetésű növények jól indultak. A tavalyi nagy aszály után, szeptembertől volt csapadék, és az eloszlása is hozzávetőlegesen megfelelő volt, ám a tápanyaghiány miatt a kalászosok bokrosodása, valamint a kalászok differenciálódása, illetve a repcénél az oldalelágazások képződése nem volt ideális. Ezeket a folyamatokat most tavasszal már igen nehéz korrigálni, csak az ezerszemtömegre tudunk hatást gyakorolni. Minden más már ősszel eldőlt.

A kalászosoknál egészen a kalászhányásig be lehet avatkozni, amire az Algafix® nevű termékünket ajánlom, ami egy növekedési hormonbomba.

Ezt lehet még kiegészíteni egy olyan mikroelemkomplexszel, ami a fotoszintézist segíti. Persze ehhez kell egy megfelelő tápanyag-ellátottság a talajban, ám ezen a téren elég változatos a helyzet az országban. Illetve lombon keresztül érdemes még olyan tápanyagot – egyéb makroelemeket, nitrogént – kijuttatni, amire egy levélanalízis alapján szükség mutatkozik.

A repce esetében elsősorban méhkímélő, biológiai készítmények jöhetnek szóba és érdemes itt is az Algafixet® bórral kombinálva kijuttatni.

A kapásnövényeknél mindig a talajhőmérséklet a kardinális kérdés. A vetés jellemzően még folyamatban van, de ahol már megtörtént, ott az elmúlt napok fagyközeli hőmérséklete a már a talajban lévő kukorica csírázását nem igazán támogatta. Éppen ezért érdemes lett volna a talajt még a magágykészítés időszaka előtt oltani, hogy a BactoFil® talajbaktériumai el tudják kezdeni a munkájukat.

Négyleveles állapottól pedig, ha tápanyaghiány vagy hideg miatt a kukorica, vagy a napraforgó fejlődése elakad, a problémát szintén, Algafixszel®kezeljük.

A készítmény fő feladata vegetatív növekedés támogatása. A zöldfelület növelésével, viszont megnő a fotoszintetizáló felület is, ami hozzájárul a termésnövekedéshez, így az alkalmazásával 15-20 százalékos pluszra lehet számítani. Ugyanakkor lényeges, mivel élő termékről van szó, hogy a kijuttatás megfelelően történjen.


Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens

A fagyokon már túl vagyunk, ami nem csak terméscsökkentő hatása miatt okoz kárt, de a keletkezett szöveti sérülések gyengítik a növényeket, fogékonyabbá válnak a fertőzésekre. Ezért, nem hagyhatjuk azokat magukra, elkönyvelvén, hogy a termés már úgyis odaveszett, hanem igyekezzünk regenerálni őket. Hidegérzékeny kultúráknál a túlélés és mielőbbi felépülés támogatásával csökkenthetők a terméskiesések és a sérülésekből származó növényvédelmi problémák.

Az aszályos időszakokkal pedig lassan már biztosan számolhatunk, ezért a növények talajának, gyökérzetének felkészítésével és általános stressztűrésének javításával tudunk védekezni.

A Greenman Agro mind a talajélet és tulajdonságainak javításával, mind a gyökérzet és a növények ellenálló- és regenerálódó képességének megerősítésével tud a megelőzésben és a kezelésben is segíteni. Talajoltással, öntözéssel és állománykezeléssel tudunk beavatkozni, felkészülni és a károkat enyhíteni.

Mind a fagy, mind az aszály gyakran teremt olyan helyzetet, hogy akár a teljes termés elpusztul. Normál körülmények között is van hozamfokozó hatása a termékünknek, de extrém esetekben képes lehet megakadályozni a legsúlyosabb károkat.


Takács Attila, a Hechta ügyvezetője

Az idei év valószínűleg a hideg tavasz és az aszály kombinációja lesz. A tavaszi vetések a szokatlanul hideg tavasz miatt később kezdődtek és elhúzódnak és ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, így a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyárba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Emiatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, hogy behozza a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol® vagy az Amalgerol® Essence. Ha azt látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha vagy az Amalgerol® Essence 1,5 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a növények fejlődésének fokozásában és az esetlegesen fellépő csapadék hiányos időszakokat is jobban átvészelik a növények. Ezekből a nitrogén tartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondícionáló szer keveréket kapunk, amely gyorsítja a növények fejlődését és segíti a növényeket stresszes állapotok leküzdésében.

A napraforgó növények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, egy részük még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.


Rácz Gábor ICL területi képviselő, növényvédelmi szakmérnök

Az ICL-nél úgy számolunk, hogy a terméseredmények növelését a jövőben is leginkább a hiányzó vagy kiszámíthatatlanul lehulló csapadék gátolhatja. A műtrágyagyár szakértői ezért olyan új technológiákat fejlesztenek, amelyek hatékonyan csökkentik a termesztés vízigényét. Ennek zászlóshajóját a H2Flo talajnedvesítőszer jelenti, amely ugyanolyan előrelépés a talajállapot megóvásához, mint a forgatás nélküli talajművelési megoldások.

A H2Flo csúcstechnológiát képviselő felületaktív anyagokat tartalmaz, amelyek lecsökkentik a talajmorzsák felületi feszültségét, így a nedvesség gyorsabban szivárog le direkt a gyökérzónába.

Még az alapvetően víztaszító közegek is felveszik a nedvességet, a nagyobb átnedvesedett talajtérfogat pedig kedvez a növényeknek. A segítségével 2-3 héttel tovább őrizhető meg a talajnedvesség, akár 10 mm csapadékot is megtart a növények számára a gyökérzónában. A hatásfokát a kijuttatás után 1 hónapig megőrzi.

Milyen eredményekre képes? A H2Flo-val immár külföldön és itthon is sikeres gyakorlatot tudnak felmutatni a termelők. Forráskút térségében a paprikatermesztésben 1,1 millió forintos pluszt ért a 100 ml/1000 literes dózisban alkalmazott kezelés 0,5 hektáron, egy horti partnernél a görögdinnye termés mérete vált egységesebbé a készítmény alkalmazásával, de a vödrös kápia paprika termesztésében is 8-10%-os terméspluszt jelentett a kezelés 100 ml/1000 literes dózisban alkalmazva.

Az általános alkalmazási mennyiség: 1,5 l/ha majd ismétlőkezelés ugyanezzel a dózissal.


Papp Zoltán, a Syngenta termékmenedzsere

A szezon eddigi részében a hideg és a fagy ellen kellett volna védekezni. A nyár valószínűleg meleget, hosszan tartó száraz periódust és jégverést fog hozni. Ennek gyakorisága és mértéke ma még nem előrejelezhető.

A Syngenta a Quantis nevű terméket ajánlja a szántóföldi kultúrákban, amelyet 2023-ban vezettünk be a magyar piacra.

A Quantis az összes szántóföldi kultúrában használható 2,0-3,0 l/ha dózisban a vegetatív fejlődési fázisban virágzásig. Az előrejelezhető stressz (szárazság, meleg, hideg, fagyos időszak, napégés) ellen javasoljuk annak bekövetkezte előtt néhány nappal.

Egy tenyészidőszakban 2 alkalommal is használható. Gombaölő szerekkel és rovarölő szerekkel keverhető, gyomirtókkal nem javasoljuk. Fontos, hogy legyen levélfelület a kezelés idején, ezért napraforgóban és kukoricában a gyomirtási időszak után kell alkalmazni.

Stresszes körülmények között a Quantis által megmentett termés mértéke átlagban 5 %, de szélsőségesebb körülmények között mértünk 8-10 %-os terméselőnyt is. Látványos hatása az erőteljes zöldítés, amely az esetek döntő többségében jelentkezik. Tapasztalatok szerint 2-3 hetes tartamhatás is várható alkalmazásával. A tavalyi aszályos, száraz időszakból a felhasználói csak pozitív tapasztalatokról számoltak be a készítménnyel kapcsolatban.


Kürthy-Molnár Zoltán, a Timac Agro marketingmenedzsere

Az idei év első négy hónapjában a csapadékeloszlás kedvezőbb, mint az előző év hasonló időszakában volt, és a napi középhőmérsékletek is kedveztek az őszi vetésű szántóföldi növények fejlődésének. Hogy mit hoznak az előttünk álló hónapok, arra nehéz lenne választ adni, de azt kijelenthetjük, hogy bármilyen stresszhatás éri a növényt az biztosan csökkenteni fogja a termésmennyiséget. Ezért nem érdemes kockáztatni és javasolt már a vegetáció kezdetén biostimulátor komplex tartalmú növénykondicionáló készítménnyel erősíteni az állományt.

Szerencsére nem kell és nem is tudok egy terméket kiemelni a termékpalettánkról, hiszen kutatásainknak és innovációinknak köszönhetően, minden esetben növényspecifikus megoldásokat tudunk ajánlani partnereinknek.

A kezdeti fejlődés időszakában jelentkező stresszhatások megelőzésére FERTIACTYL®, a vegetáció későbbi szakaszában pedig FERTILEADER termékeinket keressék.

Folyékony növénykondicionáló termékeinket 2-3 liter/ha dózisban ajánljuk kijuttatni 2-5% töménységű oldatban. A FERTIACTYL® termékek alacsony talajborítottság mellett (kukorica 2-4 leveles állapot) is használhatók, mivel a biostimulátor komplexnek köszönhetően a növények a talajon keresztül is képesek felvenni. FERTILEADER termékeink kijuttatása növénykultúránkként, fejlődési stádiumomként eltérő, ezt minden esetben szaktanácsadó kollégáink egyeztetik partnereinkkel.

Az elmúlt évek eredményei azt mutatják, hogy termékeink hatékonyan növelik a termesztett növények ellenálló képességét, fotoszintetikus aktivitását és támogatják anyagcsere folyamataikat.

Ennek köszönhető a nagyobb termésbiztonság és az, hogy a növények megközelítik a genetikai terméspotenciáljukat. Ha mindenképpen számszerűsíteni kell, akkor azt tudom mondani, hogy a TIMAC AGRO termékek használata 8-10% terméstöbbletet eredményezhet.


Vázsonyi László, a VulcanAgro termékfejlesztő mérnöke

A terményárak okozzák az egyik legnagyobb stresszt, amin nem mi tudunk segíteni. Ezzel párhuzamosan az őszi vetésű növények alól kezd elfogyni a tápanyag, elsősorban a nitrogén. Az egyre kevesebb tápanyag-felhasználás kezdi megbosszulni magát, és aki 1-2 tonnával többet szeretne termelni (és nem csak siránkozni) annak tápanyagot kell kijuttatni, most már állományba.

Mindenképp valami nitrogén túlsúlyos lombtrágya alkalmazása javasolt. Ezt a nitrogént lehet kiegészíteni más tápanyagokkal (kén, magnézium, mikroelemek) vagy biostimulátorokkal. Egy biztos, a növényeknek még több tíz tonna szár és szemtermést kell kinevelniük hektáronként, ehhez pedig nitrogén kell.

A nitrogén túlsúlyos lombtrágyákat (pl.: Vulcan RapidN21 vagy RapidN-Extra) permetezővel juttassuk ki, önállóan vagy más tápanyagokkal, növényvédő szerekkel együtt. Közepes-nagy dózist alkalmazunk és lehetőleg az esti órákban végezzük az állománykezelést. 

Minden év más és más, de ilyen kevés nitrogén alaptrágyával még soha nem működött a hazai agrárium. Érdemes tudni, hogy ebben a “súlyosan tápanyaghiányos” időszakban 2-3 alkalommal kijuttatott lombtrágya akár tonnákat eredményezhet, hiszen most az időjárás is kegyes hozzánk.

Van víz a talajban és a hőmérséklet sem extrém. Plusz tonnákat kellene még találnunk és az önköltséget – a gabona esetében – 50-60 ezer Ft/tonna szintre leszorítani.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aratás közben sír a gabona A növények a sérülésük során fájdalomcsillapítót termelnek, de egyúttal kommunikálnak is egymással, és figyelmeztetik a veszélyre a többieket. De vaj...
Az Energia Humin levéltrágyának bőven vannak rejte... A tápanyagok nagy részét növényeink a gyökereiken keresztül veszik fel. A makro- és mezoelemeket a leveleken át csak korlátozottan, kismértékben póto...
A tavaszi fagykárok megelőzésére és regenerálására... Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények és a...
Ha nagy stressz éri a növényt, az Amalgerol a mego... Az Amalgerol gyógyszer a növénynek és orvosság a talajnak egyaránt. Megoldást jelent a növényi problémákra. Hogy milyen sokrétűek is az alkalmazásána...
Szén nanocsövekkel vizsgálták, hogyan reagálnak a ... Szén nanocsövekből készült szenzorok elhelyezésével pontosan nyomon tudják követni, hogyan reagálnak a növények a különféle stresszhelyzetekre. A Mas...
Szőlővédelmi trükkök A réznek a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen kihasználjuk. Kontakt gombaölő szerként a réz nem szívódik be...