Gyakori hibák a kertben – el kell kerülni őket!

A kertészkedés utazásának megkezdése izgalmas vállalkozás, de mint minden készséget, ezt is tanulni kell. A kezdők számára, akik megteszik első lépéseiket a kertészkedés világában, a gyakori buktatók elkerülése gyümölcsözővé teheti a kertészkedést. Ez az útmutató megmutatja, melyek a  legnagyobb hibák a kertben, amelyeket a kezdő kertészek gyakran elkövetnek.

1. Túl korai ültetés

A tavaszi vágy arra késztet bennünket, hogy idő előtt elvessük a magokat. Ha azonban jóval az utolsó fagy előtt megkezdjük a beltéri ültetést, a palánták túlnőhetnek a szűk helyeken. Legyen türelmes, és győződjön meg róla, hogy magjai készen állnak a kültéri környezetre.

 A kezdők számára, akik megteszik első lépéseiket a kertészkedés világában, a gyakori buktatók elkerülése gyümölcsözővé teheti a kertészkedést
 A kezdők számára, akik megteszik első lépéseiket a kertészkedés világában, a gyakori buktatók elkerülése gyümölcsözővé teheti a kertészkedést (Fotó: Pixabay)

2. Rossz hely kiválasztása

A megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres kertészkedéshez. Válasszon olyan területet, ahol legalább napi hat óra napfény éri, elkerülve a túlzott árnyékot. Ezenkívül vegye fontolóra a víz hozzáférhetőségét, hogy elkerülje a nehézkes feladatot, amikor a vizet nagy távolságra hordja.

3. A talajminőség figyelmen kívül hagyása

A rossz minőségű talajjal történő kezdés további erőfeszítéseket igényel annak javítása érdekében.  Részesítse előnyben a talaj-előkészítést zöldtrágya bedolgozásával és levelekkel történő mulcsozással, hogy gazdagítsa a termőképességét a vegetációs időszak kezdete előtt.

4. Idő előtti betakarítás

A megfelelő időben történő betakarítás művészet. A betakarítás késleltetése gátolhatja a növények növekedését, és a gyógynövények nem virágoznak az időben történő metszés nélkül. Legyen figyelmes a kertjére, és gondoskodjon arról, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket a csúcson szedje le, hogy ösztönözze a folyamatos termelést.

5. Túlültetés

A lelkesedés túlambiciózus ültetéshez vezethet. A növénytöbblet megnövekedett munkaerőt és potenciális romlást eredményez. Kezdje kicsiben, és fokozatosan bővítse kertjét, ahogy tapasztalatokat szerez. A növények sokféleségének kezdetben történő korlátozása szintén megakadályozza a túlterheltséget.

6. A helyigény figyelmen kívül hagyása

A növények túlzsúfoltsága olyan, mintha túl nagy területen kertészkednénk. Ügyeljen a távolsági követelményekre, hogy megakadályozza a növények összegabalyodását, akadályozza a növekedést és növelje a betegségekre való hajlamot. A gyorsan növekvő fajok stratégiailag beilleszthetők a lassabban növekvő fajok közé, hogy hatékonyan kezeljék a helyet.

7. Ültetési stratégia hiánya

A stratégia nélküli ültetés egy termés túlzott mennyiségéhez vezethet. Változtassa meg az ültetési ütemtervet, vagy válasszon különböző érési idővel rendelkező fajtákat, hogy biztosítsa a folyamatos betakarítást az egész szezonban.

8. A növénygondozás elhanyagolása

A virágzó kerthez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Az olyan feladatok, mint a gyomirtás, a tápoldatok és az öntözés, következetes figyelmet igényelnek. Tervezze meg előre, hogy időt szánjon ezekre a tevékenységekre, hogy megelőzze az elhanyagolást, és biztosítsa a növények virágzását.

9. Az ínyencségek védelmének elmulasztása

A vadon élő állatokat vonzhatja a kertje gazdagsága. Kerítések, csapdák és riasztók felszerelése szükségessé válik, hogy megóvja betakarítását a csigáktól, nyulaktól, szarvasoktól és madaraktól. A szükséges védelmi szint meghatározásakor vegye figyelembe kertje elhelyezkedését.

10. A kis problémák figyelmen kívül hagyása

Rendszeresen ellenőrizze a növényeket, hogy nincs-e baj. A levelek sárgulása vagy szokatlan foltok potenciális problémákat jelezhetnek. Gyakoroljon megelőző intézkedéseket, például biológiai védekezést, mielőtt vegyi megoldásokhoz folyamodik. A gyors cselekvés megakadályozhatja a problémák terjedését az egész kertben.

11. A társültetés elhanyagolása

Ha figyelmen kívül hagyja a társas ültetés koncepcióját, az akadályozhatja kertje potenciálját. Egyes növények jól fejlődnek, ha meghatározott kísérőkkel együtt ültetik, elősegítve a kölcsönös előnyöket, például a kártevők elleni védekezést és a fokozott növekedést. Szánjon időt a társültetési stratégiák kutatására és megvalósítására veteményeskertje egészségének és hozamának optimalizálása érdekében.

12. A megfelelő öntözési technikák figyelmen kívül hagyása

Az öntözés kulcsfontosságú szempont a kertészkedésben, és a nem megfelelő öntözés különféle problémákhoz vezethet. A túlöntözés gyökérrothadást és más gombás betegségeket okozhat, míg az alulöntözés meggátolja a növekedést, és csökkenti a hozamot. Ismerje meg a kertjében lévő egyes növények sajátos vízigényét, és alakítson ki következetes öntözési rutint a zöldségek virágzásának megőrzéséhez.

13. Az utódültetés figyelmen kívül hagyása

A kezdők körében gyakori tévedés, hogy figyelmen kívül hagyják a szukcessziós ültetés fontosságát. Ha az összes növényt egyszerre ülteti el, az hirtelen bőséghez vezethet, amelyet a termelés leállása követ. A szukcessziós ültetést a vetőmagok lépcsőzetes vetésével vagy átültetésével tegye lehetővé, biztosítva a folyamatos betakarítást a vegetációs időszakban. Ez a stratégiai megközelítés maximalizálja kertjének termelékenységét.

Tánc a természettel

Kertészeti útra indulni nemcsak arról szól, hogy elültetjük a magokat; finomságot igénylő tánc a természettel. Ha elkerüli ezeket a gyakori buktatókat, utat nyit egy olyan kert felé, amely élénk élettel virágzik. Tehát ölelje át a talajt, vegye figyelembe minden egyes levél tanulságait, és hagyja, hogy kertje a kertész és a föld gyönyörű partnerségének bizonyítéka legyen. Boldog kertészkedést! – zárja írását a garden-guide.com

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Harctéri virágoskert "Ültetni bármibe lehet!" - szól az újrahasznosítás híveinek alaptétele, amellyel jómagunk is egyetértünk, még ha a növények nem is mindig díjazzák az ...
Az alma és a birs is kerüljön le a fáról! Közeleg az október, amikor még elég sok teendő van a háztáji kertekben. Néhány termény betakarítása, talajmunkák, sőt, még ültetésről is lehet szó! E...
Már látogatható hazánk legnagyobb tavaszi magánker... Most már nem kell távoli tájakra utazni ahhoz, hogy csodálatos tavaszi virágok százezreiben gyönyörködhessünk. Április elején a nagyközönség előtt is ...
Most vessen borsót, vagy sárgarépát Már márciusban is kellőképpen jó idő volt a tavaszi talajmunkák megkezdéséhez, de igazán csak áprilisban pezsdül fel az élet a földeken. Persze a kony...
Felszedés és betárolás – szeptemberi teendők a ker... A szeptember a mezőgazdászok számára fontos időszak. Elsősorban ebben a hónapban történnek a betárolási munkálatok a kertészetekben. Íme, a lista, men...
Sárospataki sikersztori a kertészeti eszközök piac... Csatlakozott a kelet-európai kereskedelmi piachoz a már saját márkát is kifejlesztő magyar kertészeti eszközgyártó és -forgalmazó cég. A magyar tulajd...