Gombák és algák fehérjéivel csökkentenék a húsfogyasztást és az erdőirtást

Egy 2021. tavasszal publikált kutatásban azt közölték a szerzők, hogy ha az emberiség által elfogyasztott vörös húsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenék, akkor 56 százalékkal csökkenthetővé válna 2050-re az éves erdőirtás mértéke a bolygón. A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el. Ezekben megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80 százalékát helyettesítenék mikrobiális fehérjével.

A Guardian cikkét szemlézve a Trade Magazin írta meg, hogy a mikrobiális fehérje egy alacsony kalória-, magas fehérje- és rosttartalmú, fermentált termék, ami már ma is megtalálható néhány kereskedelmi forgalomban is kapható húshelyettesítő élelmiszerben. 

Több alga és gomba fogyasztásával, a mikrobiális fehérje nagyobb szerepével csökkenthető a húsfogyasztás és az erdőirtás mértéke is a Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Demjén, gombával készült ételek
Több alga és gomba fogyasztásával, a mikrobiális fehérje nagyobb szerepével csökkenthető a húsfogyasztás és az erdőirtás mértéke is a Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS, Demjén, gombával készült ételek

A húsok és az erdőirtás kapcsolata

Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95 százalék, és amelynek 75 százaléka a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállat-tartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik. Az erdőirtás hozzájárul a klimatikus egyensúly felborulásához, az elsivatagosodáshoz és az édesvíz rendelkezésre álló mennyiségének csökkenéséhez, az üvegházhatású gázok kibocsátott mennyiségének növekedéséhez, az áradásokhoz és az erózióhoz, valamint a biológiai sokszínűség vészes csökkenéséhez, beleértve a természetben létfontosságú szerepet játszó beporzó rovarok veszélyeztetését is. 

Amennyiben az emberek húsfogyasztásának 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenék, akkor 2050-re megfelezhető lenne az erdőirtások mértéke és ugyanennyivel csökkenthetővé válna a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsátás mennyiségét is.

A táplálóérték különbsége

Egy másik, 2021-es tanulmány szerzőinek megállapítása szerint a mikrobiális élelmiszerek drámaian jobb számokat tudnak produkálni a területi egységre vetített kalória-, és fehérjehozam tekintetében a hagyományos alapkultúrákhoz képest. Ugyanakkor a globális mezőgazdasági területek 80%-ának felhasználásáért felelős haszonállattartás csak a kalóriabevitelünk 20%-át biztosítja, ami egyáltalán nem hatékony. A tudomány szerint tehát a gombákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímváltozás és az emberiség létszámak növekedése miatt felvetődő élelmezésbiztonsági kérdések következtében előttünk álló, egymással szoros összefüggést mutató kihívások megoldásában – írták.

A cikk szerint bizakodásra adhat okot, hogy a húshelyettesítő termékek – beleérve a sejttenyésztett húst, a növényi és mikrobiális fehérjéket – már ma is népszerűek a vásárlók körében. A húshelyettesítők piacán nagy növekedést jósolnak az IPES-Food szakértői. A 2020-as 4,2 milliárd dollárról 2025-re 28 milliárd dollár értékűre nőhet a termékkör forgalma. Számos vállalat gondolja úgy, hogy az ízletes gomba-alapú húshelyettesítőké az igazi jövő.

A húsevés arányának csökkentése is komoly eredményeket hozhat

Amennyiben pedig a „mikrobiális fehérje” elnevezés mégsem teszi valaki számára igazán kívánatossá ezeket az élelmiszereket, akkor a jó hír az, hogy önmagában a vörös húsok arányának csökkentése az étrendben mindenképpen pozitív egyenlegű, bármilyen vegetáriánus opcióval is élnek helyette. A tudomány már évekkel ezelőtt rámutatott arra, hogy ha mindannyian csak annyit teszünk, hogy az alapszükségleteinknek megfelelő mennyiségű tápanyagot fogyasztunk, ami a fejlett országokban elsősorban azt jelenti, hogy több növényi eredetű táplálékot és kevesebb húst eszünk, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása ennek következtében 29 %-kal csökkenne 2050-re – közölték.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebb az erdő a világban Ugyan egyre nagyobb területen végeznek megfelelően erdőkezelést, de még így is folyamatosan csökken a világ erdeinek mérete. Mégis, mi az oka a fák fo...
Tudás és tapasztalat nélkül kudarcra van ítélve a ... A takarmányok legfontosabb alapanyaga a szója, ez adja ugyanis a keverékek fehérjetartalmának javát. Termesztése nem egyszerű feladat, az unió azonban...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság ... A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadv...
Nem eszik elég marhahúst a magyar, a kamara lépett... Újabb ágazatot támogat fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarhaágazat a kedvez...
Megmenekülhet a láncfűrészektől a leghíresebb euró... Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ...