Gépek és fejlesztések az októberi hírösszefoglalóban

Több fontos és érdekes anyag készült el 2022. szeptemberében is a mezőgazdasági gépek témaköréhez kapcsolódóan. Érdemes elolvasni a hatósági üzemanyagáras tankolás erőgépekre vonatkozó szabályait, valamint ránézni, melyik 3 fejlesztés ért el dobogós helyezést “Az év magyar mezőgépe” díj odaítélésekor. Videón látható a legértékesebb John Deere kombájn fülkéje és szó volt a Kubota, a Traktorbolt, továbbá a lazítók fejlesztéseiről. Jó olvasást kívánunk az októberi gépes összefoglalónkhoz!

Az új szabály értelmezése: az erőgépek és a hatósági üzemanyagár. Nagyon fontos, a termelőt érintő kérdés, hogy hatósági áron juthat-e hozzá az üzemanyaghoz abban az esetben, ha a gazdaság által üzemeltetett, 7,5 tonnát meg nem haladó erőgépével tankolna, illetve elutasíthatja-e a benzinkút a hatósági ár alkalmazását. Továbbra is hatósági árasak a kivétel kivételei, a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági gépek.

A téma a hatósági üzemanyagár érvényesülésének lehetősége, nem természetes személy által üzemeltetett, 7,5 tonnát meg nem haladó erőgépek esetében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nádudvar, John Deere traktor és Köckerling munkagép
Fontos téma a hatósági üzemanyagár érvényesülésének lehetősége, nem természetes személy által üzemeltetett, 7,5 tonnát meg nem haladó erőgépek esetében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Nádudvar, John Deere traktor és Köckerling munkagép

Drága mezőgazdasági gépek: videón a legértékesebb John Deere kombájn fülkéje

A John Deere kombájnok zászlóshajója a legújabb John Deere X sorozat, amely a valaha volt legnagyobb méretű és teljesítményű betakarítógép a portfólióban. A csúcskategória megnevezés nemcsak a területteljesítményre igaz, hanem a kombájn fülkéjére is, amiben a gépkezelőnek igazi öröm a munkavégzés. Az X sorozatú kombájn fülke tervezésekor a mérnökök egyik legfontosabb célja és fókusza a gépkezelők kényelme volt. Egy olyan prémium „munkahely” megalkotása, amelyben a kezelő komfortosabban, hatékonyabban, koncentráltabban tud dolgozni. Egy olyan munkakörnyezet, ahol tényleg öröm a munkavégzés. (x)

A mezőgazdasági gépek egyik legdrágábbja John Deere X sorozat fülkéje

Milliókat érő tippek a kombájnok és munkagépek téli felkészítéséhez, alkatrészbeszerzéséhez

A szakszerűen karbantartott, körültekintően téliesített kombájnok és munkagépek előnyei eddig is egyértelműek voltak a gazdálkodóknak – jobb ár a használtgépként történő értékesítéskor, kevesebb szervizeléssel töltött óra, elkerült leállások a szezon kincset érő napjaiban. Amikor minden márkánál soha nem látott kihívásokkal küzdenek a gyártás és logisztika terén a járvány és a háború hatásai miatt, a körültekintő felkészítésbe az AGROTEC Magyarország Kft. szakemberei szerint az előre megtervezett alkatrészbeszerzés is beletartozik. Lengyel Zoltán és Radics Zoltán alkatrész termékmenedzserek segítségével összegyűjtöttük, milyen alkatrésztípusokat lehet érdemes idejekorán lecserélni, milyen karbantartásokra ügyeljünk, hogy elkerüljünk az akár milliós szervizelési költségeket egy téli leállás után. (x)

Bejelentették, melyik gép jogosult “Az év magyar mezőgépe 2022” címre

A hazai mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülése és a korszerű hazai gyártmányok iránti bizalom növelése érdekében alapították meg „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. A szakújságírókból, szakértőkből álló zsűri 12 hazai gyártású és fejlesztésű gépet szemlézett a Bábolnai Gazdanapok nyitónapján. Idén olyan magas színvonalú volt a hazai gyártás, hogy három gépet is díjaztak. Az értékelésben az innovációtartalmat, a műszaki-technológiai kiforrottságot, a kivitelezés minőségét, a dizájnt és a piaci versenyképességet vizsgálták.

A zsűri szerint három innováció emelkedett ki a mezőnyből, így nem csak győztest, hanem helyezetteket is hirdettek.

Ismét a Striptill 6+ nyert

„Az év magyar mezőgépe 2022” díjat 2021-es győzelme után ismét kiérdemelte a tiszakécskei NorAn Kft. Striptill 6+ elnevezésű hatsoros sávművelőjével.

A szakemberek értékelése szerint a gép új talajművelési rendszert valósít meg. Sávosan 20-32 centiméter mélységben képes átlazítani és elmunkálni a művelt sávot. A változtatható sávmélység, illetve a 32 centiméteres mélység egyedülálló.

Ezzel egy időben a gyökérzónába műtrágyát képes kijuttatni. A területnek csak egyharmadát műveli meg. Ezzel energia és üzemanyag takarítható meg. A sávművelő függesztett kivitelben készül 4 és 6 soros kivitelben, állítható sortávolsággal és művelési mélységgel. A sávművelést végző elemen légrugókkal szabályozható a nyitótárcsák, a mulcsrendező csillagkerekek és a talajlezáró sávhengerek terhelése.

A versenyben a második helyezést a makói VGM Hungary Kft. érte el Everest 22 elnevezésű billenőszekrényes nehézpótkocsijával.

A pótkocsi hasznos teherbírása 22 tonna, a kocsiszekrény hasznos térfogata 28 köbméter. Korszerű tandem futóművön gördül. ABPV tengelyei is Magyarországon készülnek. Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gyártmány.

A harmadik helyezett a mosonmagyaróvári Amazone Technologies Kft. által fejlesztett és gyártott Caryos XS változtatható fogásszélességű váltvaforgató eke lett.

A korszerű felépítésű, robusztus gerendellyel és ekefejekkel rendelkező eke 4,5 és 6 ekefejes változattal készül.

Lazító, amit már több mint 750 gazdálkodó választott

A szántás alternatívájaként egyre szélesebb körben találkozhatunk a lazításos alapműveléssel. Az idei súlyos aszályban még inkább előtérbe kerülnek a talajnedvességet megőrző, kímélő talajművelési technológiák. A száraz, tömörödött talajállapot mellett különösen felértékelődik a lazítók munkája.

A Gaspardo Pinocchio és Attila típusok kisebb teljesítményigényű, 30-35 cm maximális munkamélységet biztosító lazítók. A Gaspardo Artiglio a magyarországi viszonyok között kitűnően bevált, és hazánkban a gazdálkodók által legnagyobb darabszámban alkalmazott lazítók új generációja. Robusztusabb vázszerkezet, továbbgondolt művelőszár-felfogatás, megnövelt átömlési keresztmetszet (86 cm vázmagasság) és nagy munkabírású kopórészek jellemzik. Masszív, nagy teljesítményű gép, melynek alkalmazásával a 40-45 cm munkamélység biztonsággal érhető el. (x)

Kubota műtrágyaszórók: pontos, egyszerű és hatékony

Az agrárszektor szereplőinek ebben az évben számtalan nehézséggel kellett szembenézniük. A közelmúltban jelentősen megnövekedtek a műtrágya árak is, amely még további akadályokat gördít a gazdák elé. Ezért most minden eddiginél fontosabbá vált az optimális műtrágyaszórásra való törekedés, ami a pontos tápanyagmennyiség felhasználását és az átfedés elkerülését jelenti. A Kubota műtrágyaszórók garantálják a pontos kijuttatást, könnyen kezelhetők, megbízhatók és sok éves gondtalan használatot biztosítanak – írta a cég.

A Kubota műtrágyaszórók egy egyedülálló technológiára épültek, ez a RotaFlow rendszer. A RotaFlow rendszer legfontosabb tulajdonsága, hogy a műtrágya szemcsék már forognak, amikor elérik a szórólapátokat. A műtrágyának ez a kismértékű kezdeti gyorsítása megakadályozza a lapátok csapóhatása miatt a szemcsék felaprózódását és fenntartja a műtrágya szórási jellemzőit.

A Kubota DSM-W és DSX-W mérőrendszeres műtrágyaszórók rendelkeznek a sebességfüggetlen műtrágyaszórás és a nagy frekvenciájú automatikus kalibrálás előnyeivel. Az egyedi referenciaszenzorral a DSM-W és a DSX-W mérőrendszer automatikusan korrigál a lejtők és a rázkódás miatt, ezáltal garantálják a pontos szórásképet még dombos területen is. (x)

A Case IH és a Raven kifejlesztette a világ első autonóm szórógépét

A Case IH és a Raven Industries bemutatta a mezőgazdasági ipar első autonóm szórógépét: a Case IH Trident 5550-es szórógépet, amelyet a Raven Autonomyval közösen fejlesztett. A 2022-es Farm Progress Show-n bemutatott innovatív megoldás célja, hogy teljesítse az ügyfelek autonóm berendezések iránti igényét. Ezzel segítsen megoldani a munkaerő-problémákat, és növelje a műveletek termelékenységét. A Case IH Trident 5550 Raven Autonomyval felszerelt kijuttatógép vezető nélküli technológiát kínál. Egy agronómiailag tervezett szóróplatformmal, amely rugalmas, autonóm megoldást kínál. A technológiai stacket a Raven által kifejlesztett vezetési és kormányzási, hajtásvezérlési, észlelési és útvonaltervezési szoftver hajtja.

Bálázó és kombájn alkatrészek a szentesi cég telephelyén - Fotó: Traktorbolt Kft.
Bálázó és kombájn alkatrészek a szentesi cég telephelyén – Fotó: Traktorbolt Kft.

Szentesi fejlesztés 200 millióból: 600 négyzetméteres csarnokot épít a Traktorbolt

Letették a szentesi Traktorbolt Kft. épülő új csarnokának alapkövét. A Csongrád-Csanád megyei cég egy 200 millió forintos projekt keretében fejleszti a telephelyét. A pályázat 70 százalékban finanszírozott, így 125 millió forintos támogatást kapott uniós és állami forrásokból a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vállalkozás. Az eszközbeszerzés tartalmaz egy terepes targoncát, két hegesztőtrafót, egy nagy teljesítményű plazmavágógépet, egy modern lézervágó asztalt és hajtott szerszámos CNC-esztergapadot is. A pályázatban egy 600 négyzetméteres műhelycsarnokot építenek, amelyben iroda- és szociális helyiségek is lesznek. A Szécsényi Péter által vezetett cég eszközbeszerzése tartalmaz egy terepes targoncát, két hegesztőtrafót, egy nagy teljesítményű plazmavágógépet, egy modern lézervágó asztalt és hajtott szerszámos CNC-esztergapadot is.

Az autonóm mezőgazdasági robotokat értékelték

A franciaországi Montoldre mellett rendezték az ACRE megmérettetést 2022. június 7-10. között, ahol rengeteg szempontot figyelembe véve értékelték az autonóm mezőgazdasági robotok teljesítményét. Az ACRE program a Horizon 2020-as METRICS projekt része, amelyeket az AIRLab kutató konzorcium vezet. Ebben vesz részt többek között a Milánói Műszaki Egyetem, a francia INRA és további szereplők.Az ACRE betűszó az Agri-Food Competition for Robot Evaluation, azaz az Agrár-élelmiszeripari Robotértékelési Verseny rövidítése. Az idei, francia rendezvény egyfajta előzetese volt a jövő májusban Milánó mellett (Cornaredo, Cascina Baciocca gazdaság) megrendezésre kerülő, szélesebb körű kiállítás előtt. A Montoldre település közeli területeken tartott verseny tematikája kizárólag a gyomirtásra fókuszált.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...