Forrnak az indulatok, egymást és a kormányt is támadják a gazdák

Továbbra is forrnak az indulatok a nyugat-európai gazdák körében. Egyszerre tiltakoznak a saját kormányuknál, az uniós szerveknél, de gyakran a gazdatársaik ellen is fordulnak. A francia agrártermelők tiltakozása, például, rendszeresen tényleges erőszakba torkollik, megtámadják az agrártermékeket szállító spanyol kamionokat, és akadályozzák azok forgalmát.

A spanyol agrártermékek szempontjából Franciaország számít a második legfontosabb célországnak, de egyben fontos tranzitország is. Iparági statisztikák szerint a spanyol gyümölcs- és zöldségexport 2023 januárja óta 1,24 millió tonnát tett ki, mintegy 1,636 milliárd euró értékben.

Kép: Pixabay

Az említett támadások egyre gyakoribbak, naponta akár 15 ilyen is megtörténhet. Ilyenkor a támadók leállítják és nem engedik tovább a kamiont, ami romlandó áruk esetében komoly veszteséget okoz, de előfordult már olyan szélsőséges eset is, amikor a sofőrt kirángatták a vezetőfülkéből, a rakományt pedig az út mellett elégették.

A spanyol agrár-érdekképviseleti szervezetek ugyan megértik a franciák elégedetlenségét, de szerintük mindez nem vezethet a szabad áruforgalom akadályozására és a fuvarozó személyzettel szembeni erőszakos cselekményekre. Emiatt a francia hatóságok védelmét kérik a spanyol kamionok útvonalára.

Korábban a hetek óta, országszerte tiltakozó spanyol gazdák összecsaptak a rendőrökkel Zaragozában, amikor a termelők megpróbáltak behatolni az aragóniai kormány mezőgazdasági tanácskozására.

Korábban Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter elutasította azt a felvetést, hogy a spanyol gazdák tisztességtelen előnyt élveznek szomszédaikkal szemben, miután a francia miniszterelnök azt mondta, hogy megpróbálja kezelni a francia gazdák versenyzéssel kapcsolatos sérelmeit.

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelőjének, Franciaországban a gazdák arra panaszkodnak, hogy tisztességtelen versennyel szembesülnek a riválisok részéről az uniós tagállamok eltérő környezetvédelmi előírásai miatt.

Annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak követeléseikre, hogy a francia kormány tegyen többet az infláció átvészelésében és az olcsó importtal való versenyben, a francia gazdák az elmúlt héten úttorlaszokat állítottak fel a főbb utakon.

Traktorok torlaszolták el a főbb autópályákat Párizs közelében és egész Franciaországban, ahogy a tiltakozások fokozódtak, fejfájást okozva annak a 20 000 spanyol teherautónak, amely naponta halad át Franciaországba.

Gabriel Attal francia miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya további segítséget fontolgat a gazdák számára “a tisztességtelen verseny ezen aspektusaival kapcsolatban”, anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna Spanyolországot.

Mivel a francia blokádok késleltetik a spanyol termékek – köztük gyümölcs, zöldség, hús, olívaolaj és bor – északra történő exportját, egyes exportőrök rövid szállítási útvonalakat kezdtek használni, mondta az Aecoc spanyol kiskereskedelmi és élelmiszeripari szövetség.

“A forgalom növekszik Santander és Bilbao kikötőiben, amelyek rövid tengeri szállítási útvonalakkal rendelkeznek az Egyesült Királyságba, valamint Barcelonából és Valenciából, az Olaszországba vezető “tengeri autópálya” kezdetéről – olvastuk a reuters.com-on.

A spanyol közlekedési szövetségek szövetsége, a Fenadismer szerint az Egyesült Királyság exportpiaca a spanyol export mindössze 7% -át teszi ki, és a hajózás nem jelent alternatívát az Európába irányuló export nagy része számára.

Share Button