Egyes gazdák pénze veszélyben van a szélsőséges időjárás miatt. Az Öné is?

A fagyokat, aszályokat és viharkárokat hozó klimatikus változások miatt zűrös szezonra is számíthatnak 2024 tavaszán és nyarán a szántóföldi növénytermesztők. A 2024-es nyár kifejezetten száraznak és forrónak ígérkezik. De nézzük, hogy mit tudunk mi, gazdálkodók tenni annak érdekében, hogy elégedetten zárjuk az idei termelési szezont.

Megérdemelt millióit veszélyezteti, ha nem köt növénybiztosítást. Hiszen amilyenek ma a terményárak, úgy is gondolhat a növényeire, mintha pénzkötegek lennének a földeken. Ez az a pénz, amely ki van téve az időjárási kockázatoknak – és megóvására az egyik leghatékonyabb eszköz a növénybiztosítás. Nem is kell az ördögöt a falra festeni, hiszen az éghajlatváltozásnak köszönhetően ott lebeg az már a fejünk felett jégkár, fagykár, viharkár vagy éppen aszálykár képében. A környezeti tényezők rajtunk kívül álló tényezők, azokat nem tudjuk befolyásolni. És, sajnos, nem kecsegtetnek túl jóval a klímakutatók sem.

Folytatódik az intenzív melegedés

A klímaváltozás miatt a 2024-es év az átlagnál melegebb lehet globálisan és idehaza is, azaz nem áll meg az intenzív melegedés folyamata. 2023-hoz hasonlóan idén is folytatódik a szélsőségek sorozata. A jelenlegi előrejelzések szerint 2024 is dobogós lesz hőmérsékleti értékekben. A nyár ismét melegebb lehet az átlagnál, többszöri tartós és intenzív hőhullámokkal tűzdelve az északi félteke több régiójában, különösen Európában, a Kárpát-medencében. 

Idén a rekordenyhe februárt követően a március is hőmérsékleti csúcsokkal indult Európában. Az ECMWF globális időjárási és éghajlati előrejelző modell legvalószínűbb szezonális előrejelzése szerint Európában, így Magyarországon is az átlagosnál melegebb lesz a tavasz.

Ennek a melegedési folyamatnak a része az is, hogy idén rekord korán kezdődött egyes haszonnövények rügyfakadása és virágzása, egyes gyümölcsök esetében 30 nap volt az eltolódás. 

Nehéz július és augusztus várható

A klímaváltozás egyik következménye tehát az, hogy tavasszal egyre gyakoribbak az elfagyások és a fagykárok. 80 százalék feletti bizonyossággal várhatóan idén is tartani kell Közép-Európában és Magyarországon a tavaszi fagyoktól. Az elmúlt 20 év statisztikáiból kiindulva, idén is komoly károkat szenvedhetnek a szőlő- és gyümölcstermelők az ország egyes régióiban. 

A hosszabb távú előrejelzések szerint míg az április a szokásosnál csapadékosabb és kissé melegebb lesz, májusban viszont már csak az ország nyugati fele kap az átlagosnál 5-10 mm csapadékkal többet, júniusban pedig teljesen átlagos időjárásunk lesz. A neheze július-augusztusban jön el: Északkelet-Magyarország mindkét hónapban 5-10 mm-rel a sokévi átlag alatt részesülhet csapadékban, míg az ország többi részében egy-egy ilyen nehéz hónap várható.

Aszálykár: Az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában 30 egymást követő napon belül a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy b) a lehullott csapadék összes mennyisége a 25 millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31°C-ot.

Ön dönt: előre készül az esetleges kárra vagy a veszteség után már csak jövőre köt növénybiztosítást

Nem örülünk neki, de azt tapasztaljuk, hogy gyakran azért kötnek a gazdák növénybiztosítást, mert tavaly egy komoly káruk volt. És idén már tartanak attól, hogy megismétlődik – és nem szeretnének újra milliókat vagy tízmilliókat veszíteni.

Ha Ön még nem ebben a helyzetben van, nem gondolkodna egy kicsit előre? Praktikusabb egy meghatározott összeget előre kifizetni, mintha egy komoly kár után kellene pótolni a kiesett bevételt.

A biztosítás díja kiszámítható, a kár viszont nem

Minél gyorsabban lép valaki, annál jobban jár. A biztosítás díja ugyanis fix, ezért nem lesz olcsóbb, ha később köti meg, akár drágább is lehet, és később fog védeni ugyanaz a biztosítás. 

Megérdemelt milliói veszélyben vannak, ha nem köt növénybiztosítást.

Az Agrisk kalkulátorával mindenki gyorsan és roppant egyszerűen kiszámolhatja és összehasonlíthatja, hogy mennyi biztosítási díjat kell fizetnie az egyes biztosítóknál. Ha kalkukálunk, akkor 24 órán belül vagy a következő munkanapon a cég szakértő munkatársa pontosítja az igényeket, és megvizsgálja, hogy milyen kedvezmények adhatók.

Érdemes gyorsan lépni, mert két fontos határidő is közeleg!

  • Egyes biztosítóknál csak április 30-ig lehet az “A” csomagos biztosítást megkötni, amely aszály ellen is biztosít. 
  • Aki növénybiztosításban gondolkodik, lépjen gyorsan, készítsen kalkulációt, mert a május 31. a növénybiztosítás megkötésének végső határideje. Érdemes mielőbb biztosítást kötni, mert ha az adott területen betelik a biztosító által meghatározott keret, nem kötnek több biztosítást. 

Kalkuláljon most!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Surmann Árpád Surmann Árpád Okleveles agrármérnök, agrárbiztosítási szakértő, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. alapítója, az első online agrárbiztosí...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...
Növénybiztosítás? Online? Igen! Alighanem sokan felteszik ezt a kérdést magukban. Pedig nem ördögtől való, hogy ha egy tevékenység jól leírható számokkal, akkor azt előbb vagy utóbb ...
Ugyanaz a díjtámogatás, csak mégis más? Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az ut...
Indul a jégszezon! Bár még nem vagyunk túl a tavaszi fagyveszélyen, máris halhattunk kósza híreket arról, hogy megjelentek az első jégfelhők. Nagy kárt ugyan még nem oko...
Félnek a gazdák, mégsem cselekednek Meglepő és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztők 57%-a tart valamilyen növénykár bekövetk...