Egyedi hatásmechanizmusú rovarölő szer az ökológiai gazdálkodásban – és azon túl

NeemAzal T/S – gyümölcs- és zöldségfélékben, fűszer- és dísznövényekben

Az azadirachtin-A hatóanyagú, ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett NeemAzal T/S rovarölő szer hazai felhasználási lehetősége 2020 októberétől nagymértékben bővült a készítmény engedélyokiratának kiterjesztése következtében. Zöld utat kapott számos zöldség- és gyümölcskultúrában, fűszer- illetve dísznövényekben. Ennek részleteiről az összefoglaló táblázatban tájékozódhat. De először vizsgáljuk meg, mit is tud ez a különleges hatóanyag.

A készítmény hatásáért a természetes eredetű azadirachtin felel. Ezt az anyagot az indiaiak szent növényének, a neemfának magjából nyerik. A neemfa (Azadirachta indica) őshazájában évszázadok óta előszeretettel használt gyógynövény. Antimikrobiális, láz- és gyulladáscsökkentő, féreghajtó, rovarélősködők elleni hatása miatt használata a humán- és állatgyógyászatban egyaránt, több kontinensen is elterjedt. A NeemAzal T/S-ben található azadiractin-A vegyület a német gyártó által szigorú tisztítási technológia útján kerül kinyerésre, 100 kg nyers termésből csupán 100 g tiszta hatóanyag kapható. A keletkező melléktermékeket a gyógyszer- és kozmetikaipar használja fel.

Az azadirachtin egyedülállóságát az adja a döntő többségben kontakt módon érvényesülő biológiai növényvédő szerek között, hogy képes penetrálni a növény felső sejtsoraiba. Átlagosan 2 órával a kijuttatás után a hatóanyag közel 40%-a bejut a növénybe (1. ábra). Ezekből a sejtekből a szívó- és rágókártevők táplálkozás útján veszik fel a hatóanyagot. Mélyhatású szerként hatástartóssága 5-10 nap. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, így a munkaszervezést a felhasználás nem zavarja. Élelmezésegészségügyi várakozási ideje számos kultúrában viszonylag alacsony (0-3 nap), így a betakarítási időszakban, folyamatos betakarítás esetében is biztonságosan alkalmazható.

1. ábra: Az azadirachtin-A felszívódása 2 órával a kezelés után

Hogyan hat?

Hatása rovarölő szer hatóanyagként rendkívül összetett. Elsődlegesen táplálkozást blokkoló hatásával állítja le a rágó- és szívókártevők károkozását. Ezen kívül a rovar hormonrendszerét is befolyásolja az azadirachtin, ezáltal növekedésszabályozó, kitinszintézis- valamint szaporodásgátlóként működik. A kártevők szaporodását több úton is akadályozza: az ivarszervek rendellenes fejlődését idézi elő, ezáltal csökkenti a termékenységet, így az utódok száma is drasztikusan csökken. A kitinszintézisgátlás is szerepet játszik e folyamatban – a lerakott tojások sok esetben sterilek maradnak, vagy kitinburkuk annyira meggyengül, hogy a légköri nyomás hatására szétpattannak (2. ábra).

2. ábra: Az azadirachtin-A rendkívül összetett hatásmechanizmusú – ez a kulcs a szerrezisztencia ellen

Összetett hatásmechanizmusának, valamint a konvencionális rovarölő szerekétől egészen eltérő hatásmódjának köszönhetően kiváló szerrezisztencia-törő tulajdonsággal bír. Ezáltal remekül beilleszthető a hagyományos növényvédelmi programokba is olyan többnemzedékes, gyors szaporodású, nehezen kezelhető fajok ellen, mint a levéltetvek vagy a tripszek. Használata ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett. Jó hatású szívókártevők ellen (például liszteske, molytetvek), de mélyhatású szerként képes akár a rejtett életmódú fajok lárváinak elérésére is (paradicsomlevél-aknázómoly, almalevél-aknázómoly) (3. ábra). A legerősebb hatást a fiatal fejlődési alakok (L1-L2) ellen gyakorolja, ezért a felhasználást mindig alapozzuk megfelelő szakmai információra, előrejelzésre, monitoringra!

3. ábra: A NeemAzal T/S a paradicsomlevél-aknázómoly (Tuta absoluta) rejtett életmódú hernyója ellen is jól szerepel (Fotó: Vizi Bernadett)

Mivel a célszervezetek, károsítók a hatóanyag döntő részét táplálkozás útján veszik fel, a hasznos élő szervezetekre csupán mérsékelt gyérítő hatást gyakorol az azadirachtin tartalmú NeemAzal T/S. Mesterségesen telepített hasznos rovarok mellett is biztonságosan felhasználható, azok telepítése előtti időszakban is alacsony kártevő előfordulási szinten tartható az állomány. Alacsony a környezeti perzisztenciája (maradóképessége). Precíziós kijuttatással, foltkezelésre is remekül alkalmazható.

Technikai információk

A NeemAzal T/S-ben az azadiracthtin-A repceolajos tapadásfokozóval együtt kerül formulázásra. A készítményt ne keverjük más olajos készítménnyel, adjuvánssal! A hatóanyag fényre érzékeny, közvetlen napfénynek kitett felületen 100 órán belül lebomlik. A 20 °C feletti tárolás, illetve magasabb hőmérsékleten való kijuttatás befolyásolhatja a hatékonyságot. Kijuttatását ajánlott a kora hajnali vagy – legjobb – a késő délutáni, esti órákra időzíteni. A készítmény méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles. A NeemAzal T/S 2,5 literesnél kisebb kiszerelésben szabadforgalmú, nagyobb kiszerelése II. forgalmi kategóriába esik.

Camohrex Neem néven az azadirachtin hatóanyag forgalomba kerül vadgesztenyében vadgesztenye-levélaknázó moly ellen is. A hatóanyag-azonosság miatt hatásmódjára és a felhasználás egyéb körülményeire is azonos módon kell tekintettel lenni. A magas fák kezelése, valamint a közterületi alkalmazás miatt fokozottan ügyelni kell a védőtávolságok és a közterületi kezelés speciális szabályainak betartására!

Szeretne többet tudni? Keresse megújult honlapunkat a biocont.hu címen vagy érdeklődjön szaktanácsadóinknál!

A NeemAzal-T/S felhasználhatósága:

Az integrált növényvédelmi rendszerekben és az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható, valamint a TÉSZ-ek környezetvédelmi programjaiba is beilleszthető.

Szerzők: Vizi Bernadett vezető szaktanácsadó és Tóth Ágoston fejlesztőmérnök

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vegyszer helyett madarakkal védik a gyümölcsösöket... A vegyszeres védekezés jut mindenkinek az eszébe, ha kártevő rovarokat lát a kertjében. Pedig a biológiai védekezés épp olyan hatékony lehet, mint egy...
Van megoldás a vegyszerszennyezettség ellen, mégse... Bár a biológiai növényvédő szerek alkalmazása sokkal kevesebb kockázattal jár, mint a kémiai szereké, még elég kevesen használják ezeket. Ennek oka, h...
Kutyával védekeznek a növényházi kártevők ellen... Egy juhászkutya lett a növényházi kártevők fő ellensége az amerikai zöldségkertészetben. A derék eb paprikaormányosra vadászik. A Egyesült Államokban...
Világsiker lehet a Szegedi Egyetem új baktériumtör... Biogazdálkodásban hasznosítható, új baktériumtörzset találtak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. A szabadalommal védett baktériumtörzs hamarosa...
Mikorrhiza: miként lehet hasznos a biológiai növén... Ellenállóbb lesz a szárazság okozta stresszel szemben a mikorrhizált növény, és a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága is fokozódik.  A ...
Mikroalga hadsereg védi a haszonnövényeket Különleges, közel 1000 féle cianobaktérium és mikroalga törzsből álló gyűjteménnyel rendelkezik a mosonmagyaróvári Növénytudományi Tanszék. Ezek a mik...