Csúcson az UBM: történelmi magasságokba repült a cég árbevétele

Az UBM Holding Nyrt. közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját. Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét. Az UBM Csoport a 2022/23-as üzleti évben a tavalyi év árbevételét 17,8 százalékkal meghaladó, 231,6 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el. 

Ezzel párhuzamosan a hazánk piacvezető takarmánygyártó, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportjának számító UBM Csoport EBITDA-ja a 2022/23-as üzleti évben elérte a 9,6 milliárd forintot, ami a tavalyi évi 6,6 milliárdos szintet mintegy 45 százalékkal haladja meg. A cégcsoport sajtóközleményét szemléztük.

A takarmányozásban tevékeny UBM Holding Nyrt. rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bogyoszló
A takarmánypiacon tevékeny UBM Holding Nyrt. rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét – Fotó: Magro.hu, CSZS, Bogyoszló

„Az idén márciusban meghirdetett növekedési stratégiánk első mérföldkövét eredményesen teljesítettük, hiszen a cégcsoport árbevétele és EBITDA-ja egyaránt történelmi csúcsot ért el. Növekedési terveink megvalósítása mellett a fő célkitűzésünk, hogy a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárcégeként a befektetők széles köre számára biztosítsunk lehetőséget arra, hogy részesedjenek a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből. Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt egy évben újabb intézményi és magánbefektetők csatlakoztak részvényeseink táborához” – összegezte a lezárt üzleti év eredményeit Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

Folyamatos beruházások és terjeszkedés a 2022/23-as üzleti évben

A lezárt üzleti évben az UBM Csoport 231,61 milliárd forintos konszolidált éves árbevételt ért el, amely 17,8 százalékkal haladja meg a tavalyi üzleti évben teljesített 196,54 milliárdos értéket. E dinamikus növekedés a megemelkedett alapanyagárak mellett az UBM Csoport által végrehajtott beruházásoknak köszönhető.

A cégcsoport 2022 folyamán 5,9 millió eurós beruházással modernizálta az évi 88 ezer tonna kapacitású szlovákiai gyárát, amelyet az idei év elején állított termelésbe. Ugyancsak tavaly, 1,2 milliárd forintos beruházással került sor az UBM szelestei keverőüzemének rekonstrukciójára is, amelynek eredményeképpen az üzem gyártókapacitása évi 200 ezer tonnára növekedett.

Az UBM a lezárt üzleti évben romániai terjeszkedését is folytatta: a cégcsoport leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL egy összesen több mint 104 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázist vásárolt Budești városában, mellyel az előző üzleti évben közel 20 milliárd forintos árbevételt produkáló romániai leányvállalat még profitábilisabbá teheti a tevékenységét.

A technológia javítása

A cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból gazdálkodó kutatás-fejlesztési részlegének tevékenysége biztosítja, mely az elmúlt időszakban is jelentős eredményeket ért el, például a tejelő tehenek pálmaolaj-mentes takarmányozásának kidolgozása terén.

2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja.

Az UBM Csoport idén mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek főbb célkitűzései az alábbiak:
  • A Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, továbbá a commodity üzletágban fejleszti regionális logisztikai infrastruktúráját.
  • A piacvezető hazai takarmánygyártó működési vertikumának további szélesítése érdekében az élőállat-tenyésztésbe is belépett a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonrészének megvásárlásával. A cégcsoport 2026-ig megépíti Európa legmodernebb és legfenntarthatóbb sertéstelepét, és éves szinten 350-500 ezer hízósertést bocsát majd ki.
  • Az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét, így két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk nagyjából kétezer kilométeres körzetében. E célból a cégcsoport az évzárást követően, idén július 10-én megalapította legújabb kereskedelmi irodáját Olaszországban, amely az idei üzleti évben 80 ezer tonna, míg a következőben már 180 ezer tonna takarmány-alapanyagot értékesít majd az olasz piacon.
  • Mindezek eredményeképpen az UBM Csoport 2025-ig a jelenlegi, évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára kívánja bővíteni, míg a jelenleg 1,5 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növelné.
  • „A fenti célkitűzések megvalósításával az UBM Csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025 években, így a 2022 decemberi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet” – emelte ki Horváth Péter. 

„Az UBM Csoport elkötelezett a fenntarthatóság növelésében, a takarmányhasznosulás javításában és a környezettudatos teljesítmény növelésében. A fenntarthatóság szempontjait kiemelten kezelő ESG-jelentés elkészítése, a kritériumok teljesítése már beépült a tevékenységünkbe. Az első ESG-jelentésünket a 2023 üzleti évre az éves jelentés kiadásával párhuzamosan tesszük meg” – jegyezte meg az UBM Csoport vezérigazgatója.

Az UBM a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agráripari cége

Az idén június 30-án lezárt üzleti évben sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cégeként számon tartott UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása is, amelyről a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében döntött, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét. Az UBM a pénzügyi szektor nélkül a BÉT 7. legnagyobb árbevételű szereplője, az agrárcég az október 27-i kereskedési napon 1.460 forintos árfolyamon zárt – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...