Csökkenő környezetterhelés, növekvő tápanyag hasznosulás az új műtrágyaformulákkal

Komoly változások után, nagy tervekkel indította a 2020-as évet az EuroChem Agro Hungary Kft. A termékkínálat jelentős módosításával, és két különleges, saját fejlesztésű műtrágyájukkal igyekeznek meghódítani a magyar gazdákat. A speciális tápanyagukból ráadásul az egyik Nemzetközi Termékfejlesztési díjat is nyert az idei AGROmashEXPO rendezvényen. A részletekről Balássy Ákos cégvezetővel beszélgettünk az EuroChem standján.

Jelentős változást hozott a tavalyi év a vállalat életében. Mi volt ez?

Az EuroChem Agro Hungary Kft. 2019-ben fontos stratégiai döntést hozott: a figyelmet és az erőforrásokat sokkal inkább a saját termékekre összpontosítjuk. A portfóliónk megtisztításával a nem tősgyökeres EuroChem termékeket kivettük a kínálatból, kizárólag a saját gyártásúak maradnak meg. Ezek jelentős részét a tömegtermékek, a monoműtrágyák adják. Továbbá, egyre népszerűbbek a piacon az UTEC és az ENTEC nevű, speciális, kontrollált nitrogénfeltáródású műtrágyáink is. Az utóbbi, prémium stabilizált műtrágyacsalád elismerése, hogy az idei AGROmashEXPO-n Nemzetközi Termékfejlesztési díjat nyert az Input / Szolgáltatás kategóriában.

Balássy Ákos cégvezetővel beszélgettünk az EuroChem ENTEC és UTEC műtrágyák hatékonyságáról - Fotó: Magro.hu
Balássy Ákos cégvezetővel beszélgettünk az EuroChem ENTEC és UTEC műtrágyák hatékonyságáról – Fotó: Magro.hu

Mivel tudnak többet ezek a műtrágyák a versenytársak termékeinél?

A hatóanyagra kifejlesztett új technológiának köszönhetően a nitrogén egy vegyi úton megkötött, védettebb formában van jelen. A felvehetőséget, tehát az ammónia nitráttá alakulását, inhibitorok kontrollálják a talajban. A megoldás a növény számára kedvező formában tartja a nitrogént és kifejezetten környezettudatos is. A használatával csökken a nitrát kimosódás, ami a sűrűbben és hirtelen leérkező, nagy mennyiségű esők miatt veszélyezteti az élővizeket. Sőt, a kijuttatásnál az erősen üvegházhatású dinitrogén-oxid gázok kipárolgását is csökkenti, amivel biztosítjuk, hogy a talajok ne csak ma termeljenek hasznot, hanem a következő gazdagenerációknak is. A szülők ugyanis nem egy elhasznált örökséget akarnak átadni a gyerekeiknek, hanem jó állapotú termelőeszközt, jó talajt. Így az utánuk következők is megtalálhatják a számításukat a gazdálkodásban. Magyarország egyre nagyobb része nitrát érzékeny terület, ezért sokkal szabályozottabban kell kijuttatni a nitrogént a táblákon. Fontos, hogy a hatóanyag a növénynél maradjon.

Amennyiben tehát a termelők olyan tápanyagot használnak, ami a talajéletet is jobban kíméli, hosszú távon is nagyon jó hatást érnek el mind a környezet kímélése, mint a gazdasági eredmény szempontjából.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A tavaszi első fejtrágya kiszórásakor az alacsony fejlettségi szintű növény még nem igényel sok nitrogént. Amennyiben mégis ebben a szakaszban kap túl nagy mennyiséget, a hatóanyag kimosódik és/vagy elpárolog, ezáltal kevesebb marad belőle felvehető formában. Ilyenkor pedig előfordul, hogy emiatt még egyszer kell fejtrágyázni. A kukorica és a napraforgó táblákban egy bizonyos fejlettségi szint és magasság elérése után a gazdák már nem tudnak kimenni a területre, még hidas traktorral sem. Ám ha folyamatosan rendelkezésre álló nitrogént juttatnak ki, akkor az a későbbi fejlődési szakaszban is ott lesz, a növény számára felvehető formában.

Mennyire számít újdonságnak a termék a magyarországi piacon?

A termék nem új Magyarországon, de a megfelelő háttértámogatás hiánya miatt nem volt eléggé ismert. Illetve a piaci környezetről is elmondható, hogy mostanra ért el oda, hogy szinte kötelezővé kezdenek válni a környezetkímélő technológiák. Németországban például karbamid műtrágyát csak inhibitorral kezelve lehet használni. Gyártóként a mi felelősségünk is, hogy felkészítsük a magyar gazdatársadalmat arra, hogy ez várhatóan nálunk is hamarosan kötelező lesz. Ezért ezt kommunikáljuk is, tudatosítjuk bennük, hogy előbb vagy utóbb bejön hozzánk is, és a hazai szabályozórendszer része lesz. Azt látjuk, hogy az Európai Unió direktíváiban egyre jobban kezdenek megjelenni azok a törekvések, amelyek a mezőgazdaság üvegházhatású gázainak kibocsátását igyekeznek csökkenteni.

Az EuroChem Agro Hungary Kft. standja a 2020-as AGROmashEXPO mezőgazdasági szakkiállításon - Fotó: Magro.hu
Az EuroChem Agro Hungary Kft. standja a 2020-as AGROmashEXPO mezőgazdasági szakkiállításon – Fotó: Magro.hu

Milyen változás érhető el az ENTEC és az UTEC használatával?

A laborvizsgálataink alapján a nitrátkimosódás akár 54 százalékkal, a dinitrogén-oxid kibocsátása pedig 73 százalékkal is csökkenhet.

Milyen előnyöket biztosítanak ezek a termékek a gazdálkodóknak?

Az UTEC és az ENTEC műtrágyák előnyei a kísérleti és a termelői környezetben is megmutatkoztak - Fotó: Magro.hu
Az UTEC és az ENTEC műtrágyák előnyei a kísérleti és a termelői környezetben is megmutatkoztak – Fotó: Magro.hu

A gazdák szempontjából fontos, hogy a kényelmesebb használaton túl biztonságot is ad nekik, mert a kijuttatási időszak az időjárási szélsőségek miatt nagyon lecsökkent, így sok esetben nincs idejük kiszórni a műtrágyát. Az ENTEC és UTEC technológiával pedig akár egy menetben is kijuttathatják a teljes vegetációs időszakra szükséges nitrogén-mennyiséget. Mindezt úgy, hogy az később nem mosódik ki, és hosszú ideig a növény rendelkezésére áll.

A tájékoztatáson és a különlegesen feltáródó műtrágyákon kívül mit tesz még az EuroChem a környezetterhelés csökkentésére?

A fent említett szempontoknak megfelelve folyamatosan modernizáljuk a gyárainkat. Az egyik új ammóniagyártó üzemünkben a modernebb technológia alkalmazásával csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A litvániai gyárunkban pedig olyan technológiát valósítottunk meg, amelynek működése során a szennyvízkibocsátás nulla. Az összes üzemi vizet zárt tározókban fogjuk vissza és visszaforgatjuk a rendszerbe, így egyáltalán nem kerül ki szennyvíz a környezetbe.

(X)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Dübörög az AgromashExpo, küzdenek az akácmézért és... Az akácméz elismeréséért küzdenek, mégis nőtt a mezőgazdaságból élők száma, elindult az AgromashExpo, gazdasági kapcsolatok kilátásban Azerbajdzsánnal...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Termékverseny 2015 – Rekordszámú díjazott! Ünnepélyes keretek között nyitotta meg Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 2015-ös AGROmashEXPO-t. A miniszter az FM nevében és Harsányi Zs...
Nyerjen műtrágya csomagot! Nyereményjátékot hirdettünk, amelynek célja, hogy az agrárium szereplői értékes híreket kapjanak kézhez minden héten. Iratkozzon fel szakmai hírlevelü...
Helyzetjelentés – műtrágya nyereményjáték Nagyon népszerű a Magro.hu és a Fertilia Kft. közös nyereményjátéka. Még egy hete sincs, hogy útjára indítottuk hírlevélre feliratkozós játékunkat, de...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...