Nagy-Somlói borvidék – együttműködés és kísérletek a 2020-as évben

Nagy-Somló több szempontból is kiemelkedik a magyarországi borvidékek közül. Egyrészről egyedülálló a tekintetben, hogy hazánk legkisebb területű történelmi borvidéke. Másrészről a hegyközsége által korábban meghozott döntés értelmében 2023-tól a superior kategóriájú somlói borok kizárólag ökológiailag művelt területen termesztett szőlőből készíthetők. Az átállást egy négy éven át tartó képzéssorozat előzi meg a Biocont Magyarország Kft. és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) együttműködése révén. A képzés részeként folyamatos a tudás-és tapasztalatátadás a somlói szőlészek részére. […]

Tovább…

A szőlőkabóca mellett a lisztharmat is keseríti a szőlőtermelőket

A NÉBIH épphogy felhívta a szőlőtermelők figyelmét az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés fontosságára és időszerűségére, máris fenyeget egy másik kórokozó. Szinte minden ültetvényben megjelent a lisztharmatfertőzés a szekszárdi borvidéken, ahol a szakemberek szerint jelentős terméskieséssel és megnövekedett növényvédelmi költséggel számolhatnak a szőlészetek. […]

Tovább…