Idén is elég magyar karácsonyfa került az otthonokba

Nagyjából egy hónapja, november végén kezdődött meg a karácsonyfák kitermelése a hazai fenyőültetvényeken. A tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők kiirtásából erednek, hanem célültetvényekről származnak. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés, ez – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát. […]

Tovább…

Műfenyő, vagy ültetvényről való legyen a választás?

Továbbra is rengeteg a vita arról, hogy az élő fenyőfa kivágása, felállítása és kidobása éri meg jobban, vagy a műfenyő. Többen igyekeznek tanácsot adni, hogy melyik az igazán környezettudatos választás, az igazi, vagy a mű karácsonyfa. Érdemes megismerni, milyen szempontok befolyásolhatják a döntést. […]

Tovább…

Milyen karácsonyfa a leginkább környezetbarát? Meglepő a válasz.

Közeledik a karácsony, amikor sok családban felmerül a kérdés, milyen karácsonyfát válasszanak. A döntést megkönnyíti, ha tudjuk, milyen karácsonyfa a leginkább környezetbarát. A műfenyő, a vágott, netán a gyökeres? Esetleg, ha semmilyen karacsonyfát nem veszünk? Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke úgy véli, 30 év kutatás és egyetemi tanítás után, valamint a világ folyamatos változása alapján is más a helyes válasz erre, mint akár pár éve. Ezért összefoglalta az érveit. […]

Tovább…

Nem teljesítenek jól a karácsonyfa-termesztő vállalkozások Magyarországon

A fenyvesek Magyarország területén nem őshonosak, az ültetvényeknek a klímaváltozás következményei nem kedveznek, így noha jórészt gazdasági okokból telepítették az örökzöld növényeket az ország területén, egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek a karácsonyfák termesztésével is foglalkozó gazdálkodók.  […]

Tovább…

Karácsonyfának való: meghatározó a luc-, az ezüst- és a nordmann fenyő

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése az ültetvényeken – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tájékoztatásából. A tévhitekkel ellentétben a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek – a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak. Hazánkban évente 1,8-2 darab millió karácsonyfa talál gazdára, nem lesz hiány az idei szezonban sem. […]

Tovább…

A karácsonyfák rostjaiból készítettek kekszet Dániában – videóval

A karácsonyfát feldíszíteni, aztán lecsupaszítani, majd megenni. Egy felfedezés következtében úgy tűnik, valóban étel is készülhet a keresztény ünnep egyik legfontosabb jelképéből. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával előállított fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható. […]

Tovább…

Nordmannt importál, lucfenyőt exportál Magyarország

Hazánk földrajzi adottságaiból, a magashegységek hiányából következik, hogy bizonyos fajta fenyőket, elsősorban a karácsonyfaként tartósságáról és dús ágairól híres nordmannt importálunk, míg lucfenyőt exportálunk. Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság végzi. A karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak, a piacra kerülő áruk nem az erdők kiirtását követően kerülnek a kereskedelmi forgalomba. Itt a 2021-es fenyőfa körkép. […]

Tovább…

Fenyő ízű tonikot készítenek a kidobott karácsonyfákból Észtországban

Egy kidobott fenyőfából körülbelül 10 ezer liter, C- és D-vitaminban gazdag üdítőt készít egy észt vállalkozás. A fenyők ledarált tűleveleit kardamommal és citromhéjjal ízesítik, így készül az édes-keserű, különleges ízű ital. Az üdítőt gyártó üzem vezetője szerint a fenyőt évszázadok óta használják élelmiszerekhez az északi országokban, mert gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Karácsonyfa újrafelhasználás Észtországban. […]

Tovább…