8 millió csokimikulás landolhat a hazai gyomrokban az idei szezonban

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb. A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint Magyarországon közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. […]

Tovább…

Négyszer csípősebb az új magyar szaloncukor, mint a tavalyi változat

Tavaly hiánycikké vált az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé egy sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is fejlesztettek. Így a még csípősebb ízek kedvelői kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonának bevetésével készül szupererős szaloncukor. […]

Tovább…

Kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem kutatói

A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken. […]

Tovább…

Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mogyorókrém Nagykereskedelmi Kft. A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímű projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a Miss Nuss mogyoróskrém fejlesztésére. Csökkentették az energiatartalmat, és növelték az édes ízérzetet. […]

Tovább…

Keserű hír az édesség alapanyag piacán: 5 cukorgyár zárja be kapuit

A Südzucker vállalat bejelentette, hogy a termelését évi 700 ezer tonnával csökkenti, ez pedig 2 német, 2 francia és 1 lengyel cukorgyár végleges bezárását is jelenti. Ilyen mértékű gyárbezárás a 2006-2010-es cukorpiaci reform óta nem történt. Az Agrárszektor anyagát szemléztük. Európa meghatározó cukorgyártója 29 cukorgyárral és 2 finomítóval rendelkezik, éves szinten több, mint 3 millió eurós forgalommal. A vállalat 36 millió tonna cukorrépából közel 6 millió tonna kristálycukrot állít elő. Azonban a piaci árkilengések miatt február végén változtattak: a Südzucker felügyelőbizottsága jóváhagyta a kapacitások átszervezéséről szóló javaslatot. A döntéssel a globális árváltozásokkal szemben akarják ellenállóbbá tenni a sokat szenvedett európai […]

Tovább…