Burgonya vetőgumó az Isterra kínálatában

A Florimond Desprez vállalatcsoport éves árbevételének közel egyharmada származik burgonya vetőgumó értékesítésből. Több önálló cégben, Franciaországtól egészen Dániáig zajlik nemesítési, termékfejlesztési, vetőgumó szaporítási és értékesítési tevékenység. Ezen felül további 70 országba jutnak el a cég vetőgumói, ahol eredményesen termesztenek belőlük akár friss fogyasztásra szánt burgonyát, fagyasztott termékeket és chipset vagy ipari célra hasznosítják a termést.

A cégcsoporton belül a burgonyával kapcsolatos tevékenység a francia Germicopa cég 2014-es felvásárlásával kezdődött. A francia Germicopa SAS vetőburgonya nemesítőház és kereskedelmi cég, mely a világ élvonalában van, és több mint 20 éve van jelen a magyar vetőburgonya-piacon a Bédalin Kft. képviselete által.

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a legfontosabb, hazánkban is termelt fajtákat.

Cherie

Legismertebb fajtánk a méltán sikeres és a piacon egyedülálló piroshéjú salátaburgonya, a Cherie. Héjszínével, nagyon korai érésidejével, az évtizedek alatt is végig megbízható minőségével, kiváló hozamával bizonyította érdemeit. Magas hozamú, nagyon szabályos és egységes gumókat termel. A tárolás során kiválóan megőrzi minőségét, mely további erősségei közé tartozik.

1. kép: Cherie

Topaz              

Nagy ovális gumók, magas hozam, a magyar piacon elvárt piros héj és halványsárga hússzín jellemzi a Topaz-t, egyik új fajtánkat, mely tulajdonságai által méltán számíthat sikerre Magyarországon. Közép érésű, gyors fejlődésű, B főzési típusú fajta. Jól alkalmazkodik korai fő fajtaként vagy akár tarlóburgonyaként is.

2. kép: Topaz

A közkedvelt és magas színvonalú éttermek kínálatában is szereplő Maestro fajta nagy sajnálatunkra megszűnt, azonban pótolandó számos sárga héjú fajta közül választhatunk, melyek már Magyarországon is kipróbálásra kerültek, így például a Loane, Decibel és Clairette fajták.

Loane

A 2021-es év nyári hősége nem feltétlenül kedvezett a burgonyagumók termelők által elvárt fejlődésének, de ezek az alkalmak tudnak nagy meglepetést is okozni. Ez történt az új Loane fajta esetében is, mely már nyár közepén extra nagyméretű gumókat mutatott, igen nagy hozamot előre jelezve. A Loane gyorsan köt, nagyon jól tolerálja a hosszú tárolási időt. Jó ellenállóképességgel rendelkezik a varasodással szemben. Magas hozamú fajta, mely egyenletesen nagy, szép formájú gumókat termel. Középkésői érésidejű, gumói hosszúkás-oválisak, nagyon sekély szemekkel. Héjszíne és hússzíne sárga, főzési típusa B.

Decibel             

Robusztus, közép korai fajta, jól ellenáll a nehéz termesztési körülményeknek és magas hozammal rendelkezik, nagyméretű, hosszúkás gumói vannak. Sárga héjú, sárga húsú, ovális gumókat termel, B főzési típusú burgonya.

Clairette         

A hazai kívánalmak szerint a Clairette egy sütésre és otthoni hasábburgonya készítésre is kiválóan alkalmas sárga héjú, sárga húsú burgonyafajta. Közép korai, mosásra és csomagolásra alkalmas, ovális, szabályos és egyöntetű méretű gumókat termel.

3. kép: Clairette

Kínálatunkban megtalálhatóak továbbá olyan különlegességek is, mint a lila héjú és húsú különböző felhasználásra alkalmas Fleur Bleue és Gaiane, vagy a finom, vidám és nagyon jó konyhai felhasználású sárga héjú és lila szemű Blue Belle. Termékskálánk évről évre új fajtákkal bővül és a hagyományos igényekre is számos fajtát ajánlunk termelőink számára. A nyugat-európai leányvállalatok és értékesítési csatornák kiépítése mellett más európai piacok is a látókörbe kerültek. Így hazánkon kívül a balkáni országokban is megindult a fajta regisztrációs folyamat. Mostantól hazánkban az Isterra Kft. kezében összpontosul a fajtatulajdonos cég burgonyáinak tesztelése és újabb értékesítési csatornák indítása. További információért keresse fel honlapjainkat:

https://isterra-seeds.com/burgonya

http://burgonya.hu/

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt vo...
A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísé... A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben. A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza...