BlueN® a fenntartható nitrogénforrás

Az extrém időjárás és a növényi kórokozók, valamint kártevők okozta stresszes helyzeteket kezelni kell, mert a végén a termést mindig az befolyásolja, hogy a növény mennyit tud tartalékolni a fotoszintézis során megtermelt anyagokból. A Corteva által most piacra dobott BlueN® használatával érdemben be tudunk avatkozni ezekbe a folyamatokba. Rácz Istvánnal, a cég biológiai termékmenedzserével beszélgettünk.

Nemrég egy újszerű terméket hozott piacra a Corteva, mit érdemes tudni róla?

Nemrég kaptuk meg a BlueN® engedélyét, így a kommunikációs kampánya most indult. A piac először annak kapcsán hallhatott a készítményről, amikor hírt adtunk arról, hogy a Corteva megvásárolta a gyártó céget, a Symborgot.

Azért gondoljuk fontosnak ennek a terméknek a piacra hozatalát, mert valódi választ jelent egy olyan környezetben, amikor a növénytermesztők lehetőségei mind a növényvédelemben, mind a növénytáplálásban szűkülnek.

Az elmúlt időszak, de a jelen egyik forró témája is Magyarországon a nitrogénműtrágyához való hozzáférés. A kínálattal, de az árával is akadtak problémák. Ráadásul még korlátozzák is a nitrogén műtrágya használatát, a nitrátérzékeny területeken, ami Magyarország jelentős részére igaz.

Rácz István, a Corteva biológiai termékmenedzsere

Emiatt új, alternatív megoldásokat kell keresni minden területen, aminek kiváló példája a BlueN®. Az ebben a termékben lévő baktériumok szimbiózisban élnek a növénnyel, a levegőből kötik meg a nitrogént, majd egy enzimkomplex rendszeren keresztül ammóniumionná alakítják azt, ami a növényi sejtekben a citoplazmába kerülve glutaminszintézishez használ fel a növény. A glutamin pedig alapvető építőköve a fehérjéknek.

Azaz, a BlueN® egy olyan pótlólagos nitrogénforrást biztosít a növény számára, ami nem a talajból származik. A termék által hatékonyan és fenntartható tudjuk a növény nitrogénszükségletét kielégíteni. Alkalmazásának nincs környezet károsító hatása, szemben mondjuk a műtrágyával, A BlueN® anélkül biztosít nitrogént a növények számára, hogy fennállna a nitrogén talajvízbe való kimosódásának vagy üvegházhatású gázok légkörbe jutásának kockázata.

Mi a termék kategóriája, mi szerepel az engedélyén?

Egy olyan mikrobiológiai készítményként regisztráltuk, ami a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza. Ez az a baktériumtörzs az endofiták csoportjába tartozik, úgy élnek és szaporodnak a növényekben, hogy közben nem károsítják azokat. Mivel képes a mozgásra, ha egy egyszerű állománypermetezéssel a levél felületére juttatjuk, egy kis harmat, vagy a permetlé segítségével a baktérium beúszik a levélfonákon lévő légzőnyílásokon keresztül a növénybe, a szövetközi részbe, és elindul energiaforrást keresni. A metilobaktériumnak, ahogy a neve sugallja, az a metanol az energiaforrása, amit a növény termel. A kis méretű baktériumok a kloroplasztisz környékén kezdenek el szaporodni kolóniákat alkotva. Ahogy kapja az energiaforrást a növénytől, úgy köti meg a levegőből származó nitrogént és adja át a növénynek. Azért unikális ez a készítmény, mivel közvetlen nitrogénátadás van a baktériumok és a növény között.

A pillangós növények gyökerén úgynevezett gümők alakulnak ki, ahol szintén egy szimbiotikus kapcsolat révén történik a nitrogénmegkötés a növényben, de ez csak a pillangósoknál működik természetes módon. A piacon léteznek olyan nitrogénmegkötésre alkalmas készítmények, amelyek a növény gyökérzete vagy a hajszálgyökerek közelében alkotnak kolóniákat, kötik meg a nitrogént. A nitrogén akkor szabadul fel, amikor ezek a baktériumtelepek elpusztulnak. Azaz a talajba kerül a megkötött nitrogén, és ott megint ki van téve az elpárolgás, kimosódás, nitrifikálódás veszélyének.

A BlueN® esetében ez a veszély az egyáltalán nem áll fel, hiszen a baktériumok a növényben találhatók, amíg a növény vegetál, van zöld felülete, így azokat nem tudja elmosni az eső. Egyébként a baktériumok nemcsak a levelet kolonizálják, hanem az egész növényt. Addig, amíg él a növény és vegetál, van metanol, azaz energiaforrás a baktérium részére, addig a nitrogénkötés és átadás működik. Közvetlen formában, ilyen típusú termék nincs a piacon. Elérhető más nitrogénmegkötő, viszont endofita formában ez ritkaságszámba megy.

Hogyan és milyen gyakorisággal kell alkalmazni?

Valamennyi szántóföldi kultúrában felhasználható szezononként egy alkalommal, a tavaszi fagyok elmúltával, mert a baktériumok nem bírják a fagyos környezetet. Ez az időszak azért is optimális, mert ilyenkor jellemzően van csapadék, az emelkedő hőmérséklet hatására a növények intenzíven növekednek és intenzív a metanolképződés is, azaz a kijuttatott baktériumok környezetében van elég energiaforrás. A készítmény formulációjában található cukor – ettől függetlenül – egy bizonyos ideig, túlélést biztosít a baktériumok számára. A formuláció maga, egyébként, egy száraz, fehér színű szagtalan por, amely vízben kiválóan oldódik.

Kijuttatása a kora reggeli órákban javasolt, amikor a növény légzőnyílásai nyitva vannak. Repcében a 4-8 leveles, illetve a tőlevélrózsás – zöldbimbós állapotban, kalászosokban a bokrosodás végétől – a 2 nóduszos állapotig, kukoricában az 5-7 leveles állapotban, napraforgóban a 4-8 leveles fejlettségnél javasolt alkalmazni.

Aki nagy nitrogénműtrágya-adagokkal, jó termőképességű talajokon, intenzív körülmények között gazdálkodik, annak azt javasoljuk, hogy vegyen vissza a hagyományos nitrogénműtrágyából, és a csökkentett adagra, tegye ki a BlueN®-t a kultúrába. Ezzel műtrágyát spórol meg, és még az is előfordulhat, hogy a csökkentett műtrágya adag ellenére nagyobb lesz a termése.

Milyen hatása van a készítménynek a termésre?

Európai szinten több ezer kísérletet végeztünk kukoricában és a fontosabb szántóföldi kultúrákban és azt tapasztaltuk, hogy a készítmény alkalmazásával a termést 8-10 százalékkal lehetett növelni.

Aki extenzív körülmények között gazdálkodik, gyengébb talajon, a nitrogénre kevésbé érzékeny kultúrával, például napraforgóval, annak azt javasoljuk, hogy ne csökkentse az adagot, csak tegye ki a BlueN®-t és nézze meg a változást. A készítmény homokos vályogtalajon akár 15-20% terméspluszt is képes produkálni, mert bár a napraforgó kevésbé nitrogénigényes, viszont nagyon jó a termésreakciója a plusz nitrogénre.

Azért nehéz általánosítani, mert nem növényvédelemről, hanem növénytáplálásról van szó, így minden eset más. A mi tapasztalataink szerint az alkalmazása a legtöbb esetben megtérül, plusz jövedelmet biztosít.

Mekkora nitrogénmennyiséget képes megkötni a készítmény?

Egy vegetációban átlagos körülmények között 30 kilogramm nitrogénnel lehet számolni hektáronként az őszi vetésű növényeknél, de a kukorica esetében ez a mennyiség akár 60 kilogramm is lehet.

Most nagy figyelem övezi a biológiai termékeket a mezőgazdaságban. Mik a Corteva tervei ezen a területen?

Ez nem az első és nem is az utolsó tagja a biológiai termék portfóliónknak. 2018-ban már a piacra hoztunk olyan vegyszermentes, huminsav-, illetve lignoszulfát alapú, mikroelem-kelátokkal kiegészített csávázószereket, amelyek biostimulátor hatással is rendelkeznek. A kezdeti fejlődést, a gyökérfejlődést, és ilyen módon a tápanyag-, valamint a vízfelvételt stimulálják a növényben. Ezekkel indultunk. Most pedig a BlueN® a növénytáplálás direkt módját jelenti a nitrogén megkötésen keresztül. A jövőben – valószínűleg – évente egy-két termésnövelő vagy biostimulátor típusú anyaggal fogunk a piacra lépni, amiket állományban lehet majd felhasználni a szántóföldi növények körében, de később majd kertészeti kultúrákban is. A BlueN® bevezetése csak a kezdete ennek a folyamatnak.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és j... Az új év első hónapjában folytatódik a Magro.hu Kukorica és Búza Konferenciasorozata, január 18-án Debrecenben hallgathatják meg a gazdák az előadások...
Corteva Agriscience néven önálló vállalatként kivá... A DowDuPont mezőgazdasági divíziója bejelentette a tervek szerint 2019. június 1-jével különváló vállalat nevét. A tervezett mezőgazdasági vállalat ne...
Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience... Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója. Még az év elején vált ismertté, hogy egyesült államokbeli sz...
A BASF és a Corteva Agriscience™ licensz megállapo... A BASF és a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója licenszszerződést kötött a Clearfield® Plus növénytermesztési rendszerre, amely ...
Nagyot buknak azok a termelők, akik szerint a felm... A globális éghajlatváltozásról sok gazda úgy hiszi, hogy csak átmeneti probléma, ám sajnos ez nem így van. Olyan folyamatosan ható jelenségről beszélü...
Érdemes időben beszerezni a legnépszerűbb magyar h... 25 évig a Pioneer kötelékében dolgozott, idén februártól pedig a Dunától keletre, a 1000 hektár feletti területen gazdálkodó partnerek kiemelt ügyfélk...