Bakteriofág és endolizin a nyúlós költésrothadás ellen

A méhfiasítás jelentésköteles betegsége a nyúlós költésrothadás. Kórokozója a Paenibacillus Larvae. Magyarországon az érintett méhcsaládokat, lépkészlettel együtt elpusztítják, és nem alkalmazható a betegség ellen gyógykezelés vagy úgynevezett rehabilitáció. Ezért különösen fontosak lehetnek azok a kutatások, amelyek a betegség ellen ható eljárásokat, hatóanyagokat vizsgálják.

Ilyen kutatás hívta életre azt az épp lezáruló magyar projektet, amelyet az Euroinvest Zrt. tervezett és végzett el.

A fertőzés, a  nyúlós költésrothadás bármikor előfordulhat. A spórák ellenállnak a környezeti tényezőknek, és évtizedeken át életképesek maradnak. A fertőzött méhkaptárak elégetése komoly anyagi károkat okoz a méhészeknek
A fertőzés, a nyúlós költésrothadás bármikor előfordulhat. A spórák ellenállnak a környezeti tényezőknek, és évtizedeken át életképesek maradnak. A fertőzött méhkaptárak elégetése komoly anyagi károkat okoz a méhészeknek (Fotó: Pixabay)

A fertőzés bármikor előfordulhat

A nyúlós költésrothadás veszélyes méhbetegség, amelyet a paenibacillus larvae okoz okoz. A betegség során a fiatal méhlárvák elpusztulnak.

A fertőzés bármikor előfordulhat. A spórák ellenállnak a környezeti tényezőknek, és évtizedeken át életképesek maradnak. A fertőzött méhkaptárak elégetése komoly anyagi károkat okoz a méhészeknek.

Az antibiotikumok alkalmazása lehetőség lenne a megelőzésre, de illegális. Ráadásul az antibiotikumok nem képesek elpusztítani a spórákat, csak tüneti kezelést nyújtanak, és hosszú távon negatív hatással vannak a méhcsaládokra. A kórokozók sajnos rezisztenssé válhatnak velük szemben.

A bakteriofág terápia és az endolizinek együttes alkalmazása

A projekt leírása szerint lehetséges megoldás a bakteriofág terápia és az endolizinek együttes alkalmazása lenne. 

A bakteriofágok olyan vírusok, amelyek kizárólag baktériumokat fertőznek meg. Előnyük az, hogy fajspecifikusak, vagyis csak a célbaktériumokat támadják meg. Emellett gyorsan lebomlanak, ha nincs jelen a gazdabaktérium, és nem hagynak szermaradványokat. Mivel a bakteriofágok csak a célbaktériumokat célozzák meg és  környezetbarátak.

Azonban a bakteriofágok csak a vegetatív sejteket pusztítják el, nem a spórákat. Erre a problémára az endolizin nevű enzim lehet a megoldás, amely képes feloldani a baktériumok sejtfalát, beleértve a spórákat is.

Terápiás készítmény a cél

Ezért a projekt célja egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely bakteriofágokat és endolizint tartalmaz a Paenibacillus larvae subsp. larvae ellen.

A projektben először legalább tíz különböző bakteriofágot izolálnak, majd jellemzik őket. Ez magában foglalja a morfológia, a gazdaspecificitás, a transzdukció, az életciklus- paraméterek és a genomszekvencia meghatározását.

Az izolált fágok közül kiválasztják azt, amelyik az endolizinjét túltermelteti, majd ezt az enzimet termeltetik. Ezután laboratóriumi kísérletekkel meghatározzák a terápia legfontosabb paramétereit, például a dózist, a kezelések időzítését, a fágok összetételét és az endolizin arányát. Ezenkívül molekuláris biológiai alapú kimutatási módszert fejlesztenek ki a fágok nyomon követésére a környezetben.

Kimutatni, hogy veszélytelen a méhekre

A projekt végén terepkísérletek során vizsgálják a készítmény hatékonyságát és méhekre gyakorolt hatását. A projekt egyik fontos célja, hogy egyértelműen kimutassák a készítmény veszélytelenségét a méhekre.

A fágterápia hatékony és környezetbarát megoldás lehet a méhek súlyos betegségének kezelésére.

Az eljárás engedélyeztetés előtt áll, de míg a készítmény és az eljárás engedélyt kap, akár évek is eltelhetnek.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...
Fordítsunk fokozott figyelmet a méhek védelmére!... Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakb...