A rovatot szponzorálja a tudatos tápanyag-utánpótlás szakértője, a Timac AGRO Hungária Kft.

Az őszi lombtrágyázás jelentősége a repcében, utolsó alkalom a télállóság elősegítéséhez

Őszi kultúráink, így az őszi káposztarepce kezdeti gyökérnövekedését is nagy mértékben befolyásolja – az optimális kelés mellett – a növény igényeihez illeszkedő és megfelelő időpontban kijuttatott növénykondicionáló oldatok alkalmazása. Az elhúzódó vetés és a száraz, meleg időjárási viszonyoknak köszönhetően az állományok sok helyen vontatottan, hiányosan keltek. Bár a megfelelően előkészített magágy, az optimális talaj- és léghőmérséklet kedvező feltételt biztosított az egyenletes keléshez, de a túl későn érkező csapadék az ország nagy részében késleltette azt. A hosszan elhúzódó „indián nyár” nagyon kedvez a rovarkártevők – földibolhák, repcedarázs, kis káposztalégy – kártételének is, melyet az egyébként is gyenge, ritkás növényállomány további stresszhatásként él meg.

Az ilyenkor szükségessé váló növényvédelmi kezelések mellett rendkívül fontos az őszi regulátorozás is, amit már 4-6 leveles állapotban célszerű elvégezni. Köztudott, hogy ennek elmulasztása a növények túlnövekedését eredményezheti, mely során nem fejlődnek ki megfelelően az oldalelágazások, az egyszálas állományok pedig nem fogják túlélni a telet, vagy csak drasztikus termésveszteség árán. Emellé a technológiai lépés mellé könnyedén beilleszthetők a TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldatai, melyek a kezdeti gyökeresedést segítik és az őszi időszak okozta környezeti stresszhatások ellensúlyozásában – vízhiány, hőmérsékletingadozások, közelgő talajmenti fagyok – tudják támogatni a növényeket.

Mi a legfontosabb célunk a repcében a tél beállta előtt?

Az, hogy az állomány elérje az optimális 8-10 leveles, úgynevezett rozettás állapotot és megfelelő vastagságú (8-10 mm) gyökérnyaki átmérővel rendelkezzen, levélfelülete pedig a lehető legegészségesebb legyen.

Mégis hogyan tudjuk ezt elősegíteni?

Jó, ha ismerjük a repce gyökérfejlődésének ütemét, hogy annak kondícióját a megfelelő tápelemekkel és biostimulátorokkal támogatni tudjuk. A repce gyökeresedése a vetéstől számított első hónapban nagyon gyors, a gyökér hossza a 20 centimétert is elérheti. Ehhez persze szükséges a jó közeg, a megfelelően előkészített, aprómorzsás, levegős magágy, az optimális pH-viszonyok és a kompetitív gyomok hiánya. A második hónapban a gyökér elérheti az 50-60 centit, a harmadik hónap végére pedig 80 cm mélyre is hatolhat. A növényi biomasszát tekintve, ez idő alatt a gyökértömeg 75 %-a kifejlődik.

A következő gyökérfejlődési időszak koratavasztól indul, ami a virágzás kezdetétől, a becőtelítődésig a legintenzívebb. Az ősszel kifejlődött karógyökérnek szerepe nemcsak a víz- és tápelemfelvételben van, de nagy energiaraktárként is funkcionál. Amennyiben az egészséges levélfelülettel rendelkező állomány megfelelően tud fotoszintetizálni, nagy mennyiségű glükóz és nitrogén raktározódik el a gyökérzetben, amelyet a tavaszi induláskor a növény könnyen mobilizál. A fotoszintézisben közvetetten fontos tápelem a mangán, mely a zöld növényi színtestek képzésében elengedhetetlen. A cukrok mobilizálásában is fontos szerepet tölt be, csakúgy, mint a bór, ami a hormonanyagcserébe kapcsolódik be, valamint a sejtfalak kialakításában vesz részt.

A harmonikus gyökér-lomb arány kialakítása rendkívül fontos. Ha a gyökérfejlődés valamiben gátolt, akkor az negatívan hat a nitrogénhasznosulásra, a vegetatív tömegre is. Ép és aktív levélzet hiányában nem lesz elég energia a repce tavaszi, kirobbanó növekedéséhez.

A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldatai a FERTIACTYL® komplex révén három területen segítik a jobb tápelem-hasznosulást és ellenállóképességet. A huminsavas kötésben lévő tápelemek könnyebben hasznosulnak a növények számára. A zeatin fokozza a sejtosztódást, növeli az oldalrügyek képződését. A glicin-betain stresszfehérjeként támogatja a repcét, segít a télállóság biztosításában.

A komplex makroelemeket tartalmazó FERTIACTYL STARTER®, valamint bór és mangán hatóanyag tartalmú FERTIACTYL RADICAL segít egy fejlett, életerős, télre készen álló állomány kialakításában.

Amennyiben szeretné még ősszel megtámogatni repcéit a jobb télállóság és jövő évi termésbiztoság elérésében, kérjük keresse bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tud... A Timac Agro 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-u...
Kevesebb műtrágyával nagyobb hozam Jóval nagyobb lesz a termésmennyiség, ha talajvizsgálati eredmények alapján tervezik a tápanyagkijuttatást. Többek között erről is beszél majd Császár...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...