Az őszi búza tápanyag-utánpótlása

Az őszi búza tápanyag-utánpótlása azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a növény magas terméshozammal, jó termésminőséggel párosítva csak tudatos és szakszerű műtrágyázás alkalmazásával takarítható be a földekről. A tápanyag utánpótlása több fázisban történhet: vetés előtti őszi alaptrágyázásként, starter trágyázással a vetéssel egy menetben vagy különböző időben történő fejtrágyázással, így gondoskodva a búza nitrogén, foszfor és kálium ellátásáról.

A talajba dolgozott, vetés előtti őszi alaptrágyázás célja, hogy később a fejlődő növények megfelelő mennyiségű és felvehető foszforhoz és káliumhoz jussanak, mert ez elősegíti a jó bokrosodást, a kellő fejlettség és a télállóság elérését. A foszfor ezen túl segíti a gyökérképződést, a kálium pedig a stressztűrő képességet fokozza. Az alaptrágyázáskor vagy a vetéssel egy menetben a teljes ciklusra számított N hatóanyag mennyiségének 30-40%-át kell kijuttatni, a további 60-70%-ot pedig tavasszal a fejtrágyázás(ok) alkalmával.

Az őszi búza termésmennyiségét nagyban befolyásolja a szakszerű és harmonikus tápanyag-utánpótlás (Fotó: Pixabay, Falkenpost)
Az őszi búza termésmennyiségét nagyban befolyásolja a szakszerű és harmonikus tápanyag-utánpótlás (Fotó: Pixabay, Falkenpost)

A tényleges őszi nitrogénmennyiség a talaj állapotától, az előveteménynek a földről való lekerülési idejétől és az esetlegesen a talajba dolgozott növényi maradványok (tarló és szár) mennyiségétől függ. A túltrágyázás nem javasolt, mert az ősszel kijuttatott, de a tél folyamán nem hasznosult mennyiség a csapadékkal kilúgozódhat.

Az őszi búzának ősszel ként is adhatunk, mert a sikérfehérjékben található kéntartalmú aminosavak mennyiségében és így a nedves sikér% alakulásában fontos szerepet játszik a kén, így a termény minőségét javítja. A talaj kénhiánya esetén ősszel vagy kora tavasszal, de mindenképpen a szárbaindulás kezdetéig hektáronként 20-40 kg elemi kén kijuttatása javasolt. Ez történhet az őszi komplex műtrágyával vagy a tavaszi fejtrágyázással.

A vetéssel egy menetben elvégzett startertrágyázás hozzájárul az erőteljes gyökérnövekedéshez, valamint gyors és egyenletes kelést biztosít a csírázó növényeknek. A célzottan kijuttatott műtrágyával közvetlen az őszi búza növényeket tápláljuk nem a sorközben kelő gyomokat. A startertrágyázás során cinket is kijuttathatunk, mert ez az elem fontos szerepet játszik a nitrogén-anyagcserében és a növekedésért felelős hormonok képzésében. Használata különösen ajánlott cinkhiányos területeken.

Első fejtrágyázásra már a tél végén a vegetáció beindulását követően, bokrosodáskor kerület sor. A kijuttatni javasolt nitrát-nitrogén mennyisége az elővetemény trágyázásától és tápanyag-felhasználásától, valamint az őszi ásványosodás (mineralizáció), és a kimosódás mértékétől függ. A tavasz beköszöntével, de csak a hóolvadás után az alap- és startertrágyázáson felül tervezett nitrogén hatóanyag 2/3-át kiadni. Az ilyenkor végzett N fejtrágyázás megnöveli az állománysűrűséget és a kalászonkénti szemszámot is. Növeli továbbá az őszi búza asszimilációs levélfelületét és segíti a kalászképződést.

Tavasszal, a szárbaindulás során kerülhet sor a második fejtrágyázásra, valamint az első lombtrágyázásra. Második fejtrágyázáskor a fennmaradó nitrogén hatóanyag 1/3-át célszerű kijuttatni. Ilyenkor kell elkezdeni az őszi búza levélen keresztüli táplálását is. A lombtrágyázással mind a termés mennyisége, mind a minősége javul, hiszen általa tápanyagot juttatunk ki a növekedés, a virágzás, a terméskötődés és a termésnövekedés fázisában is. A technológia kondicionálja a növényt, nő a stressz- és betegségtűrő képessége, valamint elősegíti a talajból történő tápanyagfelvétel. Egyben a levéltrágyák jelentik a mikroelem utánpótlást elsődleges forrását is. Itt gondoljunk a rézre is, mert általa a terméshozam és a nedvessikér-tartalom jelentősen emelkedik.

Sor kerülhet még egy harmadik fejtrágyázásra és második levéltrágyázásra is, mégpedig a kalászolás kezdetére időzítve. A virágzás, illetve szemtelítődés idején adott nitrogén ugyanis a gabonaszem nyersfehérje-tartalmát emeli. Különösen ott javasolt, ahol a talaj termőképessége gyenge, a termesztési ciklus során kedvezőtlen időjárási körülmények léptek fel, vagy ahol a nem megfelelő nitrogén műtrágyázás következtében az őszi búza  a rendelkezésre álló tápanyag többségét már felhasználta.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kisebb földterületen kevesebb gabona termett A legfrissebb információk szerint 132 ezer hektárral csökkent a gabonafélék termőterülete 2015-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, valamint 2,6...
Orosz búza teszi tönkre a világpiacot A világpiacot idáig az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió uralta, legalább is búzafronton. Az utóbbi években azonban az orosz rubel értéke j...
Így vessen őszi búzát, aki jót akar magának Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyi...
Nagy eredményekkel is kicsik vagyunk az unióban Rekordévet zárt idén több szempontból is a magyar agrárium. Napraforgóból például a legtöbbet termesztettük az unióban, de kukoricából és búzából is j...
Új-Zéland a búzatermesztés Eldorádója Új-Zélandról nem feltétlenül a búzatermesztés jut eszünkbe, inkább a hegyek és az óceánparton legelésző birkanyájak. Most azonban búzafronton mutatott...
Javítsunk a nitrogén hasznosításán pofonegyszerűen... A nitrogén hasznosítása már hosszú évek óta téma a növénytermesztők körében. Mindenki tisztában van vele, hogy a kijuttatott mennyiségnek csupán töred...