Az elektromos kerti eszközök áldozatainak viselkedését tanulmányozták

A Leibniz Állatkert- és Vadvilágkutató Intézet (Leibniz-IZW) tudósai 370 dokumentált esetet elemeztek, amikor a sündisznókat elektromos kerti eszközök sértették meg Németországban. A 2022 júniusa és 2023 szeptembere között talált sünök csaknem fele nem élte túl a sérüléseket. Az adatok komoly állatjóléti és természetvédelmi problémát vetnek fel ezeknél a fokozottan védett állatoknál. 

Két további tanulmányban egy nemzetközi tudóscsoport azt elemezte, hogy a sünök hogyan reagálnak a közeledő robotfűnyírókra. A megfigyelt viselkedési válaszokat egy tudományosan megalapozott, szabványos biztonsági teszt kidolgozására használták fel a sünök védelmére a roboteszközök számára. A három tudományos közlemény az Animals tudományos folyóirat „Applied Hedgehog Conservation Research” című különszámában jelenik meg.

 Zárt Facebook-oldalon gyűjtik az elektromos kerti eszközök vágása által okozott sérüléseket szenvedett sündisznók bejelentéseit
Zárt Facebook-oldalon gyűjtik az elektromos kerti eszközök vágása által okozott sérüléseket szenvedett sündisznók bejelentéseit (Fotó: Pixabay)

Óriási teher a sündisznómentő központokon

2022 szeptembere óta a Leibniz-IZW a sündisznómentő központokkal együttműködve egy zárt Facebook-oldalon gyűjti az elektromos kerti szerszámok vágása által okozott sérüléseket szenvedett sündisznók bejelentéseit. Egyre gyakoribbá válnak az esetek, óriási terhet róva számos sündisznómentő központra, és jelentős erőforrásokat kötnek le, mivel a sérült sünök gyakran átlagon felüli ellátást és kezelést igényelnek. A talált és bejelentett állatok csaknem fele (47%) nem élte túl a sérülést.

„A Németországban jelentett 370 eset elemzése azt mutatta, hogy a hétnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor a sünök különösen ritkán vagy különösen gyakran szenvednének vágást. Ez egyértelműen jelzi, hogy a robotfűnyírók – amelyek eladási számai évről évre nőnek év – gyakran okozzák ezeket a sérüléseket, mivel ezek az eszközök az egyetlenek, amelyek legálisan használhatók vasárnaponként” – mondja Dr. Anne Berger, a Leibniz-IZW munkatársa, a tudományos tanulmány vezetője. 

Növekvő természetvédelmi probléma

A mentőközpontok a megsérült sündisznók számának folyamatos növekedéséről számolnak be, ami növekvő természetvédelmi problémát jelez a németországi sünpopuláció csökkenésével összefüggésben. „Egyrészt azt gyanítjuk, hogy a megsérült vagy elhullott sünök nagy részét nem is találják meg, vagy nem jelentik be” – mondja Berger. 

„Másrészt a bejelentett esetek elemzése jelentős állatjóléti problémát bizonyít, hiszen a megvágott sünök legalább 60 százalékát csak napokkal, esetenként hetekkel a baleset után találták meg, és ezért jelentős szenvedést kellett elviselniük. Az állatok ilyen szenvedését törvény tiltja, feltéve, hogy vannak olyan alternatívák, amelyek nem okoznak szenvedést.”

Alternatívák kifejlesztése

Berger nemzetközi kollégáival közösen két további kutatási projektet hajtott végre, amelyek elősegíthetik a jelenlegi roboteszközök alternatíváinak kifejlesztését, és megoldhatták az állatjóléti és -védelmi problémát. 

A korábbi tudományos vizsgálatok már kimutatták, hogy – sok gyártó állításával ellentétben – a robotfűnyírók nem képesek felismerni az olyan kis állatokat, mint a sün, és általában súlyos sérüléseket okoznak. Ennek a folyamatnak a kulcstényezője tehát többek között az, hogy maga a sün hogyan reagál a robotfűnyírókra. “A sündisznók félénkek és rejtve élnek előlünk, de gyakran kíváncsiak is. Ezt szerettük volna alaposabban megvizsgálni, és összesen 50 sündisznóval és egy eltávolított vágópengékkel ellátott robotfűnyíróval végeztünk kísérleteket, amelyek soha nem engedtek meg közvetlen kapcsolatba kerülni a sündisznókkal” – mondja Sophie Lund Rasmussen, a WildCRU, az Oxfordi Egyetem és az Aalborg Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. 

Viselkedés és elhelyezkedés

A sündisznók hét különböző viselkedési és elhelyezkedési mintát mutattak a találkozások során, és „félénk” és „merész” sün kategóriába sorolhatók. „A felnőtt sünök hajlamosak félénkebben reagáltak. A tesztelt sünök általában kevésbé viselkedtek merészen, amikor másodszor is találkoztak egy robotfűnyíróval” – mondja Rasmussen.

Ezeket az eredményeket beépítették a Rasmussen, Berger és a csapat által kidolgozott, szabványos sündisznó-biztonsági teszt robotfűnyírókra vonatkozó koncepciójába. Elemezték, hogyan reagált a kereskedelemben kapható 19 robotfűnyíró a sündisznótetemekre. „Eredményeink azt mutatják, hogy egyes modellek megsérthetik a sündisznókat, míg mások ártalmatlanok rájuk. Egyetlen esettől eltekintve minden robotfűnyírónak fizikailag meg kellett érintenie egy sündisznó tetemét, hogy észlelje azt” – összegzi Rasmussen és Berger.

Sündisznóbarát robotfűnyírók gyártása lehet a megoldás

A kisebb sündisznók sokkal sebezhetőbbnek bizonyultak. Ezekre és a kísérletek egyéb megállapításaira alapozva a csapat kidolgozott egy vizsgálati protokollt, amely végül olyan sündisznóbarát robotfűnyírók gyártásához és jóváhagyásához vezet, amelyek nem jelentenek veszélyt az állatokra. A csapat támogatja egy ilyen vizsgálati protokoll kötelező európai szintű bevezetését az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) által, csökkentve ezzel a sünök sérüléseinek esélyét, és lehetővé téve a bizonyítékokon alapuló fogyasztói oktatást.

A tudósok szerint ez a kutatás azt mutatja, hogy a jelenlegi robotfűnyírók használatának olyan alternatívái is megvalósíthatók, amelyek nem járnak állatok szenvedésével. Emellett politikai intézkedéseket kell bevezetni, például az eszközök éjszakai működésének tilalmát, és több oktatási munkát kell végezni. 

Éjszaka, vasárnap és ünnepnapokon is szabad használni a robotfűnyírókat

Ennek az az oka, hogy más elektromos fűnyírókkal ellentétben a robotfűnyírókat az alacsony zajkibocsátás miatt éjszaka, vasárnap és ünnepnapokon is szabad használni. Az éjszakai felügyelet nélküli működés különösen veszélyes a sünök számára, mivel éjszakai életmódot folytatnak, és nem menekülnek el a veszély elől, hanem helyben maradnak és a lehető legcsendesebbek. 

Ha elgázolják és megsebesítik őket a robotok, akkor – ha még tehetik – csendben keresik a sövények és bokrok védelmét, hogy ne vonják magukra a ragadozók figyelmét, akiknek akkor könnyű prédát jelentenének. Sajnos a kisebb vágások is később súlyos gyulladáshoz vagy légypeték berakásához vezethetnek a sebekbe, és így, ha nem kezelik, halálhoz vezethetnek.

(Forrás: sciencedaily.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb medve érkezett látogatóba Egy GPS jeladóval ellátott barna medve lépte át a szlovák-magyar határt a nemzeti park területén a napokban – jelezték szlovák szakemberek az Aggtelek...
4 évvel korábbi pályázatot fizetnek most ki Újabb kérelembeadási időszak vette kezdetét. Ezúttal a védett és őshonos állatokkal foglalkozók részesülnek támogatásban. Fontos, hogy kizárólag elekt...
Hasznossá tehető a levágott fű a kertekben A legtöbb kertben három évszakban is állandó elfoglaltság a fűnyírás. Viszont sok kerttulajdonos sajnos bele sem gondol abba, hogy többféle módon felh...
Személyit is kapnak a mentett túzokcsibék Dévavány... A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt feladata a túzok szabadtéri állományvédelmén kívül a veszélyeztetett fészekaljakból származó tojások m...
Gyeplocsolás a kánikulában: hibák és hasznos tanác... A nagy melegben számos olyan hibalehetőség van a kertápoláskor, ami sárga, kiszáradt, foltos pázsitot eredményezhet. Az egyértelmű, hogy nagy melegbe...
Juhnyáj kezeli a füvet a brüsszeli reptér zajvédő ... Belgium egyik legforgalmasabb légikikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást az észak-kelet brüsszeli...