Átadták a hölgyek díjait Hannoverben: ők a Women in Ag Award 2023 győztesei

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine átadta az idei „Women in Ag Awards” díjakat a kiválasztottaknak. A nemzetközi zsűri által meghatározott díjakat négy kategóriában ítélték oda: „Mezőgazdaság”, „Agribusiness”, „Oktatás” valamint „Technológia és kutatás”. A díj a nők hozzájárulását ismeri el a mezőgazdaságban, az agribusinessben, a tudományos életben és a mezőgazdasági ágazat más területein. A díjátadó ünnepség az Agritechnica 2023 kiállításon, a világ vezető mezőgazdasági agrárszakmai kiállításán volt november 15-én Hannoverben, Németországban.

A DLG anyagát a Mezőhír fordította le, ezt a cikket szemléztük.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine átadta az idei „Women in Ag Awards” díjakat a kiválasztottaknak
A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine átadta az idei „Women in Ag Awards” díjakat a kiválasztottaknak

A “Mezőgazdaság“ kategória: 

Első helyezés: Kate Hoare, Egyesült Királyság. Kate férjével egy tejtermelő gazdaságot vezet Cornwall délkeleti részén. A fenntartható mezőgazdaság új modelljét vezette be azzal, hogy hígtrágya csatornát telepített a biometán megkötésére, ami lehetővé teszi számára, hogy csökkentse a gazdaság környezeti hatását. A keletkező gázt újrahasznosítják, a traktor és a generátor üzemanyagaként használják fel, ami lehetővé teszi az energiafüggetlen működést.

Kate Hoare, Egyesült Királyság
Kate Hoare, Egyesült Királyság

Második helyezett: Onyaole Patience Koku, Nigéria. Tapasztalt vállalkozó, aki több mint 20 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkezik Nigériában. Férjével együtt egy termelési ciklusonként 12 ezer brojlercsirkét előállító vállalkozást vezet, valamint nyersanyagokkal kereskedik helyi és nemzetközi szinten. Patience a hatékonyság növelése érdekében támogatja a tudományos és innovatív ismeretekhez való hozzáférést, és gyakorlati szakemberként és gazdálkodóként példát mutat.

Onyaole Patience Koku, Nigéria
Onyaole Patience Koku, Nigéria

Harmadik helyezett: Judith de Vor, Hollandia. Judith férjével együtt egy regeneratív és fenntartható tejtermelő gazdaságot és tanüzemet vezet. Különös figyelmet fordít a természetre, a biológiai sokféleségre és az őt körülvevő környezetre, és számos tevékenységet szervez a mezőgazdaság társadalmi megértésének és tudatosításának érdekében. Az ágazat segítője, előadója, szószólója és befolyásolója.

Harmadik helyezett: Judith de Vor, Hollandia
Harmadik helyezett: Judith de Vor, Hollandia

Az “Agribusiness” kategória győztesei

Első helyezés: Anna Maria Nunez Vega, India. Anna folyamatmérnök és élelmiszer-minőségi szakértő a Bühlernél. Ő alapította és vezeti a Nemzetközi Rizsfeldolgozó Akadémiát Bangalore-ban, és fáradhatatlanul dolgozik a globális élelmiszer- és takarmánybiztonság javításán. Célja, hogy a tárolási technikák javításával és az ügyfelek oktatásával minimalizálja a gabona feldolgozása során keletkező veszteségeket, különösen a trópusi régiókban, ahol a tárolási veszteségek a legmagasabbak.

Első helyezés: Anna Maria Nunez Vega, India
Első helyezés: Anna Maria Nunez Vega, India

Második helyezett: Joana Paiva, Portugália. Joana biomérnöki MSc diplomával és fizikából szerzett PhD-fokozattal. Feltalálója és alapítója az iLoF – intelligent Lab on Fiber Ltd-nek, egy oxfordi székhelyű fotonikai és mesterséges intelligenciával foglalkozó start-up vállalkozásnak, amely újszerű rétegképző eszközök kifejlesztésével segíti a klinikai vizsgálatok felgyorsítását.

Második helyezett: Joana Paiva, Portugália
Második helyezett: Joana Paiva, Portugália

Harmadik helyezett: Forget Shareka, Zimbabwe. Forget a fenntartható mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek terén végzett munkája helyi és nemzetközi szinten egyaránt ajtókat nyitott, ahol magas szintű megbeszéléseket vezetett, és kiállt a nők és a kisbirtokos gazdálkodók mellett Zimbabwéban és egész Afrikában. Forget jelenleg Walesben él, az Egyesült Királyságban, ahol diplomamentő programja keretében fenntarthatósági tanácsadóként dolgozik. Továbbá a mezőgazdasági, feldolgozóipari, kiskereskedelmi és energiaágazatban működő kis- és középvállalkozásoknak segít a fenntarthatósági céljaik kialakításában.

Forget Shareka, Zimbabwe
Forget Shareka, Zimbabwe

KATEGÓRIA: OKTATÁS

Az oktatás kategória díjazottjai

Első helyezett: Amina Ali, Szomália. Amina a nők jogaiért küzd a mezőgazdaságban nemzeti és nemzetközi szinten. Szakértelmével, valamint azoknak az erős akaratú nőknek a hangjával együtt, akiknek az életét az iskolája programjai megváltoztatták, befolyásos szószólóvá vált a nemek közötti egyenlőséget a mezőgazdaságban előtérbe helyező politikai változások elérésében.

Első helyezett: Amina Ali, Szomália
Első helyezett: Amina Ali, Szomália

Második helyezett: Salatu Abubakar, Ghána. Salatu Abubakar a női kistermelők, feldolgozók és gazdálkodó családok kapacitásépítésen és agrárvállalkozáson keresztül történő megerősítésében szerzett szakértelmét ötvözi a nők mezőgazdaságban való szerepvállalásának erősítése iránti őszinte szenvedéllyel. Az északi régióban a nők mezőgazdasági fejlesztéséért felelős regionális képviselőként számtalan nő életére gyakorolt tartós hatást azáltal, hogy mentorálta őket, és a piachoz való kapcsolódáson keresztül növekedési lehetőségeket biztosított számukra, amelyek pozitívan befolyásolták vállalkozásukat és megélhetésüket.

Második helyezett: Salatu Abubakar, Ghána
Második helyezett: Salatu Abubakar, Ghána

Harmadik hely (megosztva): Funmilayo Ogunleke, Nigéria. Az ibadani Federal College of Animal Health and Production Technology rektorhelyettese. Küldetésének tekinti a tejtermelés előmozdítását Nigériában. Ő volt a házigazdája a 2022-es iskolatej világnapnak az országban és ő koordinálta a 2023-as tej világnapi programot. Funmilayo a fiatalokhoz széles körben hozzáférő oktatóként arra ösztönzi diákjait, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjenek el, vagy mezőgazdasági szakmát tanuljanak.

Harmadik hely (megosztva): Funmilayo Ogunleke, Nigéria
Harmadik hely (megosztva): Funmilayo Ogunleke, Nigéria

Harmadik hely (megosztva): Nirit Bernstein, Izrael. Nirit nemzetközi tudós és előadó a mezőgazdasági kutatás területén. Kivételes, nemzetközileg elismert hozzájárulást tett az agrártudomány minden területén (kutatás, oktatás, elkötelezettség, szolgálat és vezetés). Világszerte vezető szerepet tölt be a kannabiszkutatásban, és a kannabisz gyógyászati értékének megerősítésére összpontosít.

Harmadik hely (megosztva): Nirit Bernstein, Izrael
Harmadik hely (megosztva): Nirit Bernstein, Izrael

A “Technológia és kutatás” kategória győztesei

Első helyezett: Alfiya Kayumova, Lettország. Vállalkozó és mezőgazdasági technológiai szakértő, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik az üzletfejlesztés, a befektetési banki tevékenység és a mezőgazdaság területén. A Green Growth társalapítójaként és vezérigazgatójaként kritikus információkat szolgáltat a gazdáknak a szántóföldi teljesítményről és a terméshozam-adatokról, segítve őket a ráfordítások, például a műtrágya és a vetőmagok nem hatékony felhasználásának problémájának megoldásában, ezáltal növelve a jövedelmezőséget.

Első helyezett: Alfiya Kayumova, Lettország
Első helyezett: Alfiya Kayumova, Lettország

Második helyezett: Stefanie Hartje, Németország. Stefanie a vállalat több funkcióját egyesíti egy személyben: ő a vállalatvezető, vezető tudós és mentor, valamint több részleg integrációjáért is felelős. Kulcsszerepet játszik a legmodernebb tudományos technikák előmozdításában a burgonyanemesítés területén. Elkötelezettségével és innovatív ötleteivel döntő szerepet játszik abban, hogy a burgonyát alkalmassá tegye a jövőre, megerősítve azt a mezőgazdaság olyan kihívásaira, mint az éghajlatváltozás, a szárazság és a növényvédő szerekről való lemondás.

Második helyezett: Stefanie Hartje, Németország
Második helyezett: Stefanie Hartje, Németország

Harmadik helyezett: Solvejg Kristensen, Dánia. Solveig az Eye-Grain ügyvezető igazgatója. Ez a vállalat folyamatosan új technológiákat vezet be az ágazatba, és elsőként figyelte a konténerek nedvesség- és CO2-szintjét, hogy a forró pontokat és a rovar- vagy gombafertőzés korai szakaszban felismerje. Kutatásokat végez az Aalborg Egyetem számára, számos tudományos publikációban idézik, és a mentális egészség javítását és a stressz csökkentését célzó intézkedéseket támogat alkalmazottai számára.

Harmadik helyezett: Solvejg Kristensen, Dánia
Harmadik helyezett: Solvejg Kristensen, Dánia

A díj a nők mezőgazdaságban való részvételét segíti 

„Egyre több nő alakítja a mezőgazdaság jövőjét saját gazdaságának vezetőjeként, illetve a vállalatoknál, a kutatásban vagy a tudományos életben. Világszerte egyre több nő a fenntartható élelmiszertermelés kezdeményezője és mozgatórugója” – mondta Freya von Czettritz, a DLG Holding vezérigazgatója. „A Women in Ag Award elismeri ezt az elkötelezettséget, és elmeséli az inspiráló nők mögött álló történeteket. Az Agritechnicán szeretnénk ennek a témának a megérdemelt figyelmet szentelni” – tette hozzá.

Freya von Czettritz (balra) a díjazottakkal: középen Anna Maria Nunez Vega, jobbra Joana Paiva - AGRIBUSINESS kategória
Freya von Czettritz (balra) a díjazottakkal: középen Anna Maria Nunez Vega, jobbra Joana Paiva – AGRIBUSINESS kategória

„A tavalyi EuroTier kiállításon történt sikeres premier után nagy örömünkre szolgál, hogy a DLG-vel közösen immár második alkalommal adhatjuk át a díjat” – mondta Kim Schoukens, a digitális Women in Ag Magazine főszerkesztője. „A versenyre érkezett nemzetközi visszhang elsöprő volt. Idén 38 országból 132 nő jelentkezett. A pályázók mezőnye kivételesen magas színvonalú volt, ami megerősíti a nők egyre növekvő jelentőségét a mezőgazdaságban” – mondta.

A Women in Ag Award 2023 díjátadó ünnepsége az Agritechnica kiállításon november 15-én, a 24-es csarnokbn, a DLG A06-os standon volt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Vidéken élő nők elismerésére szolgáló pályázat... Még 9 napig van arra lehetőség, hogy jelölni lehet a környezetünkben élő legkiemelkedőbbnek tartott, vidéken élő nőt. A pályázatra jelölhető: minde...
Gazda vs. gazdaasszony A klasszikus „gazdakép”, ami a fejünkben él, egy férfit ábrázol. A következő fotók azonban biztosítanak minket affelől, hogy mindezt rosszul gondoljuk...
Éljenek a falun élő nők! Ha azt mondjuk gazda, mi jut eszébe? Férfi? Nő? Gyengébbik nem ide vagy oda, a nők is kiválóan helytállnak a legtöbb, akár fizikai mezőgazdasági munká...
A nők veszik át a hatalmat a mezőgazdaságban Megállíthatatlanul növekszik a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya a világon. Nemcsak a munkaerőt tekintve, hanem a gazdaságok tulajdonosi, vezetői kör...
Agritechnica 2017 – négy hét múlva kezdődik ... Az Agritechnica a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása. Az előzetes számítások szerint a szervezők 2900 kiállítóra számítanak. Az idén az esem...