Alig érkezik panasz a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségre-gyümölcsre

A koronavírus-járvány kapcsán világszerte megugrott a fertőtlenítőszerek használata. A higiénia betartása fontos, de nem szabad túlzásba esni. A hatóság a közelmúltban több helyen talált olyan gyökérzöldséget, amelyen – valószínűleg a vásárlói igényeknek való minél jobb megfelelés érdekében – fertőtlenítő maradványa volt kimutatható.

A szermaradványra, mikotoxin-tartalomra és mikrobiológiai tisztaságra irányuló rendszeres vizsgálatoknak is köszönhetően a zöldség-gyümölcs áruknak csak igen kis hányada kifogásolható az említett okokból.

A fogyasztók ma már szinte elvárják, hogy a zöldségek-gyümölcsök mosva kerüljenek az áruházak polcaira, hogy minél kevesebb dolguk legyen a konyhai előkészítéskor
A fogyasztók ma már szinte elvárják, hogy a zöldségek-gyümölcsök mosva kerüljenek az áruházak polcaira, hogy minél kevesebb dolguk legyen a konyhai előkészítéskor (Fotó: Pixabay)

Év elején adott ki figyelmeztetést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy mérgező anyagok lehetnek a tisztított zöldségeken, főként azoknál, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk (sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller).

A fogyasztók ma már szinte elvárják, hogy ezek mosva kerüljenek az áruházak polcaira, hogy minél kevesebb dolguk legyen a konyhai előkészítéskor. És persze szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru És persze szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru – írja a Kertészet és Szőlészet nyomán a magyarmezogazdasag.hu.

Ahogy nőtt a boltokban a mosott gyökerek, gumók aránya, a hatóság egyre többször talált magas klorát-, perklorát-tartalmat ezekben a zöldségekben. Ami arra is utalhat, hogy a termékeket klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel kezelték, holott ez tilos. Zöldségek és gyümölcsök mosására kizárólag ivóvíz minőségű víz használható. A fogyasztóknak azt javasolta a hatóság, hogy a furcsa, klóros szagú árut inkább ne vegyék meg.

Szigorú követelmények

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél szúrópróbaszerűen mintát vesznek a friss zöldségből-gyümölcsből, és külső laboratóriumban elemeztetik azok növényvédőszer-maradékát.

A Spar saját márkás termékeket (salátákat, csírákat) évente két alkalommal vizsgáltatják a vonatkozó jogszabályok által előírt analitikai, mikrobiológiai paraméterekre, valamint érzékszervi vizsgálatra is sor kerül.

A raktári áruátvételnél az áruházlánc belső előírásai szerint ellenőrzik a termékek minőségét. A megfelelés érdekében előzetesen termékspecifikációkat adnak ki partnereiknek – mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

A vizsgálat folyamata és módszere teljesen megegyezik a hazai termelőktől, a másik uniós tagállamból és a harmadik országokból érkező termékeknél
A vizsgálat folyamata és módszere teljesen megegyezik a hazai termelőktől, a másik uniós tagállamból és a harmadik országokból érkező termékeknél (Fotó: Pixabay)

A tavaly végzett peszticidvizsgálatok esetén minden termék megfelelt az előírásoknak. A minták csaknem felében mutattak ki a jogszabályok által meghatározott határérték alatti mennyiségben szermaradványt, azonban nem megfelelőséget nem tapasztaltak.

A vizsgálat folyamata és módszere teljesen megegyezik a hazai termelőktől, a másik uniós tagállamból és a harmadik országokból érkező termékeknél. A már említett intézkedéseken kívül a hazai – szezonális és állandó – beszállítóik telephelyein évente vevői auditokat tartanak saját szabvány alapján.

A beérkezett áru minőségének megőrzése az áruházakban kiemelt feladat, hiszen az a cél, hogy ne csak a pulton, hanem a megvásárlás után egészen az elfogyasztásáig jó minőségű maradjon az áru. A pulton tartás ideje alatt a saláták és más levélzöldségek, a bogyósgyümölcsök, illetve a levéllel együtt értékesített gyökérzöldségek (retek, sárgarépa, petrezselyem, zeller) minőségének a megőrzése a legnagyobb kihívás, mert a hőingadozást ezek a termékek rosszul viselik.

Az áruházak a megrendeléseiket a fogyasztói igényekhez igazítják, hogy mindig friss termékeket kínáljanak a vásárlóiknak.

Kollégáik folyamatosan leválogatják a pulton tartott zöldségeket, gyümölcsöket, a nem piacos árut állatvédő egyesületeknek adományozzák. Amelyek pedig már ilyen célra sem alkalmasak, azokat komposztálásra adják át, de ennek mennyiségét igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni – hangsúlyozta Maczelka Márk.

 Bevonják a termelőket

A Tesco szakképzett minőségellenőrei a központi raktárakba beérkező valamennyi zöldség-gyümölcs tételt minősítik. A minősítés részleteit a beszállító termelők és a Tesco technológusai közösen határozzák meg termékenként. Ennek alapja a hazai és EU-s jogszabályoknak való megfeleltetés. A beérkező árut szemügyre veszik, és műszeres analitikai méréseket (pl. húskeménység, cukorfok, szín és méret) végeznek, illetve akkreditált laboratóriumi vizsgálatot (pl. szermaradvány, mikrobiológia) is kérnek – mondta Bödő Dominik vezető technológus.

A 2021-es szezonban nem volt kifogásolt termék. Technológusaik folyamatosan monitorozzák a már a beszállítások előtt rendelkezésükre bocsájtott akkreditált, szabványoknak megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredményeket, valamint a termelők által csatolt permetezési napló és betakarítási napló adatait – említette a szakember.

Rendszeresen látogatják a termőterületeket

A Tesco kertészmérnök és agrármérnök végzettségű technológus kollégái rendszeresen látogatják a termőterületeket, a termelői és beszállítói telephelyeket, csomagolóházakat, és a szakterülethez, illetve adottságokhoz igazított témákban egyeztetnek a partnerekkel. Mindenkor a vonatkozó jogszabályi és a belső minőségügyi előírások alapján szabályozzák a termékkezelési és a tárolási folyamatokat. A hűtést a szállítótól egészen a Tesco eladóteréig kontrollálják, és a termékek sajátosságaihoz, igényeihez igazítják. A hőmérsékletre, fényre vagy páratartalomra érzékeny termékek minőségét takarással védik.

Kollégáik napi munkájuk során az élelmiszerpazarlás elleni tervükre alapozott jó gyakorlat lépéseit követik.

Ha a zöldség-gyümölcs emberi fogyasztásra alkalmas, de már nem eladható, akkor élelmiszermentő programjuk keretében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezetein keresztül eljuttatják a rászorulókhoz.

Ha a zöldség-gyümölcs emberi fogyasztásra alkalmas, de már nem eladható, akkor élelmiszermentő programjuk keretében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezetein keresztül eljuttatják a rászorulókhoz.
Ha a zöldség-gyümölcs emberi fogyasztásra alkalmas, de már nem eladható, akkor élelmiszermentő programjuk keretében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezetein keresztül eljuttatják a rászorulókhoz (Fotó: Pixabay)

Ha a termék emberi fogyasztásra már nem alkalmas, akkor – ahol van ilyen partnerük – állatmenhelyeknek adományozzák, és csak az válik hulladékká, ami már erre sem használható.

Ennek egy része is biogáz-üzemekben energiaként hasznosul újra –mondta Bödő Dominik. A Tesco munkatársa is a bogyósgyümölcsöket, a gombákat és a salátákat emelte ki, amelyeknél hatványozottan figyelni kell a minőségmegőrzésre a pulton tartás során is, mert viszonylag korán beindulhat rajtuk a mikrobiológiai romlás.

Belső piac

Szabályrendszerüket tekintve egészen más vonatkozik az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésekre, mintavételre, valamint a növényegészségügyi vizsgálatokra, és más a kettő célja is. Míg az első esetben az ellenőrzés kifejezetten a fogyasztók érdekeit szolgálja, a másodiknak ökológiai, adott esetben gazdasági vonzatai is vannak – világított rá Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Ellenőrzési Osztályának vezetője.

Az Európai Unió tagállamai belső piacnak számítanak, ezért az azokból érkező termékeket nem ellenőrzik a magyar határon történő belépéskor.

Ugyanakkor egy monitoringtervnek megfelelően a hazai forgalmazóhelyeken (nagykereskedők, piacok, logisztikai központok) mintázzák őket, például a növényvédőszer-maradékok kimutatására. Növény­-egész­ségügyi szempontból – bizonyos kórokozók vagy kártevők jelenlétekor – előfordulhatnak korlátozások, ilyen esetben csak szabályozott körülmények között léphet be egy-egy szállítmány. Például Lengyelországból csak CMS igazolással hozható be burgonya, ami azt igazolja, hogy az adott szállítmány Clavibacter-mentes.

Unión kívülről

A nem EU-tagállamból (harmadik országból) származó zöldség- és gyümölcsszállítmányok csak tételes minőségellenőrzés után léphetnek be az EU területére. Így szavatolható, hogy csak olyan áru kerülhessen a fogyasztókhoz, amely megfelel az Európai Unió forgalmazási minőségszabványainak.

Bizonyos kockázatos termékek harmadik országból csak előzetesen végzett laboratóriumi vizsgálat eredményével hozhatók be
Bizonyos kockázatos termékek harmadik országból csak előzetesen végzett laboratóriumi vizsgálat eredményével hozhatók be (Fotó: Pixabay)

A minőségi előírásoknak való megfelelésen túl a nem EU-tagországokból származó, nem állati eredetű termékeket további kockázatok szempontjából is vizsgálni kell. Erre az EU 2009-ben kezdett el kidolgozni egy közös importellenőrzési rendszert (az állati eredetű termékek forgalmazása már korábban is szigorúan szabályozott volt). Ennek keretében bizonyos kockázatos termékek harmadik országból csak előzetesen végzett laboratóriumi vizsgálat eredményével hozhatók be.

A zöldségek-gyümölcsök leggyakrabban növényvédő szer, mikotoxin vagy mikrobiológiai problémák miatt kerülnek be ebbe a rendszerbe, de vannak GMO és sugárbiológiai kifogások miatt elrendelt korlátozások is.

A rendszert az EU félévente felülvizsgálja, és mindaddig, amíg nem oldják meg a gondot, az adott termék az adott harmadik országból csak vizsgálatot követően léphet be, mondta Ecsedi István.

Külső határállomások

Jelenleg Röszke és Záhony közúti, illetve Eperjeske vasúti határátkelőhelye, továbbá a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér azok a kijelölt magyar határállomások, ahol működik import növényitermék-ellenőrzési és növény-egészségügyi kirendeltség.

Ez nem azt jelenti, hogy például Hegyeshalomnál nem léphetnek be kamionok Magyarország területére zöldség-gyümölcs áruval, csak azokat már korábban, például Hollandiában vagy egy másik uniós tagállamban beléptették a szakemberek, azaz az ottani illetékes hatóság munkatársai elvégezték a megfelelő vizsgálatokat.

A harmadik országból érkező áruk viszont minden esetben csak az EU kijelölt határállomásain és ellenőrzési pontjain érkezhetnek az unió területére. Ezt a növény-egész­ségügyi hatóság a NAV vámügyi szerveivel együttműködve ellenőrzi.

Többféle vizsgálat

A Nébih monitoringrendszere alapján a zöldségeket-gyümölcsöket elsősorban nö­vényvédőszer-maradék és egyéb mezőgazdasági szennyezőanyag-tartalom (miko­toxinok, nitrát, nehézfém, mikrobiológiai szennyeződés) miatt mintázzák. A növény­-egészségügyi vizsgálat nem humán­egész­ségügyi szempontból fontos, de természetesen azokra is működtet a Nébih vizsgálati rendszert, például a növényi szaporítóanyagok esetében.

Az összes beérkező szállítmány körülbelül 2,5-3%-a nem felel meg a hatályos előírásoknak. A leggyakrabban a nö­vény­egészségügyi karanténszabályokat sértik meg.

Viszonylag sok a nem megfelelő dokumentációval érkező szállítmány, és csak harmadsorban említendő a növényvédőszer-maradék miatt visszafordított szállítmányok mennyisége.

Elsősorban a harmadik országokból érkező szállítmányoknál figyelhető meg, hogy nem engedélyezett növényvédőszer-tartalommal rendelkező árut próbálnak meg átléptetni az uniós határon. Az EU-n kívüli országokban ugyanis több, az unióban már nem használható növényvédő szer is engedélyezett.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Zöldség, gyümölcs adomány felhívás Alkalmanként szívesen adunk hírt adománygyűjtésről, hiszen mindannyian tudjuk, mennyien szorulnak rá, hogy mások segítségével éljenek. Most a Kiscsill...
Milyen termékek kerüljenek az 5 százalékos áfakörb... Szeptemberre hívták össze azt az egyeztetést, melynek keretében szó lesz, mely termékek kerüljenek a jövőben az 5 százalékos áfakörbe. A döntést az ag...
A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná ... A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztá...
Pincérek dolgoznának a szántóföldön A koronavírus járvány következtében nem csak a 65 év felettieket bocsátották el a legtöbb munkahelyről; a vendéglátásban és turizmusban dolgozók nagy...
Nálunk kopp, az oroszok bezzeg belefulladnak, anny... A Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok alapján Oroszországban csak 2020. április 28-ig az üv...
Rájuk rohad a termény, ha nem maguknak szedik le A koronavírus-járvány miatt a legtöbb határ lezárásra került, és repülőjáratokat sem indítottak, ami sok ország számára aggodalmakra adott okot a mez...