A vadkár kiperlése, a nyári szántás betiltása és a vesztett terménypiac is téma volt

Kényes témákról is beszéltek az agrárszakemberek Siófokon, a Portfolio Agrárszektor Konferencia előadásain. A vadkár megtérítéséről, a terménypiac helyzetéről és arról is szó volt, hogy fontos piacokat vesztett a magyar mezőgazdaság. A vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell változásokhoz, fenntarthatóan kell gazdálkodniuk, és döntő, hogy bankképesek legyenek. A nyári szántással 1-2 év alatt elpusztulhat a talaj, lenullázódik annak fizikai, kémiai és biológiai állapota.

Az Agrárágazat összefoglalóját szemléztük. Vannak fontos piacok, amiket végleg elveszített a magyar mezőgazdaság, és ez rávilágít a hazai gabonatermesztés egészének problémáira. Mihez fogjon az agrárium a békeévek után? Pedig vége a békeéveknek a mezőgazdaságban: az orosz-ukrán háború negatív hatásai az agrárfinanszírozás feltételeit is kedvezőtlenül érintették, a kamatok és a finanszírozási igények nőttek, miközben az agrárvállalkozások költség- és jövedelmezőségi viszonyai romlottak. Így látja az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója, a Magyar Bankszövetség agrármunkabizottságának elnöke a hazai agrárium átfogó gazdasági-pénzügyi helyzetét. 

A talajközpontú gazdálkodással növelni lehet a talaj vízmegtartó képességét és fenntarthatóságát - Fotó: Magro.hu, CSZS, Törökszentmiklós
A talajközpontú gazdálkodással növelni lehet a talaj vízmegtartó képességét és fenntarthatóságát – Fotó: Magro.hu, CSZS, Törökszentmiklós

A változáshoz változni kell

Hollósi Dávid szerint a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell változásokhoz, fenntarthatóan kell tudni gazdálkodni, és döntő, hogy bankképesek legyenek. Hangsúlyozta, hogy azok az agrárcégek, amelyek a 2014–2020-as „békeévekben” beruháztak és fejlesztettek, ma is sokkal stabilabban működnek. Olyan beruházásvisszaesésre, mint ami 2023-ban bekövetkezett, nagyon rég volt példa. A magas kamatok és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt pedig sokaknak a jövőbe vetett hite is romlott.

Az elemző szerint bár a szántóföldi növénytermesztésben jó év várható 2024-ben, az exportlehetőségek szűkösek. Hollósi Dávid emlékeztetett, hogy van olyan – korábban kiválóan és jövedelmezően funkcionáló – piacunk, amit jóformán teljesen elveszítettünk: ilyen például az észak-­olaszországi gabonaexport-lehetőség. A minőségi gabonatermelésünkben is változásra van szükség: jobb minőség és nagyobb mennyiség kell a versenyképességhez, miközben a szállítási költségek drasztikusan nőnek. Jó hír viszont, hogy az állattenyésztés kezd magára találni. Itt azonban intő jel, hogy a fogyasztók elfordultak a rosszabb minőségű, főleg import tömegtermékek felé.

Az agrárcégeknek el kell érniük a jövedelmezőséget támogatások nélkül, az a cég, amelyik nem tud e nélkül érvényesülni, nem fog tudni talpon maradni. Az ehhez vezető út többek között a kontrollált termelési módszerek, a hazai erőforrások kihasználása, több agribusiness és a kevesebb agrárpolitikai beavatkozás lehet. Fontos továbbá egy új agrárgazdasági modell, amely nem csak a nyugati, hanem a keleti térségek felé is nyit export terén – ehhez pedig egyszerre kell nagynak és okosnak lenni.

Visszaperelné a gazdák 21 milliárdos vadkárát a NAK

“Eddig a vadászatra jogosultak jártak jól, a gazdák pedig bő 20 milliárdos kárt könyveltek el. A NAK fordítana ezen a képleten, ugyanis évente 700 ezer tonnányi, 21 milliárdos értékű vadkár keletkezik a nagyvadak miatt Magyarországon, a megelőzés pótlólagos költségeit nem is számolva. A gazdák jelentős veszteségeket szenvednek el évről évre” – mondta a konferencián a köztestület elnöke. Győrffy Balázs bejelentette, hogy a NAK saját vállalkozást alapít és megvásárolja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseit, ezáltal előzetes forrást biztosítanak a károsultaknak, és ezen keresztül a vadászatra jogosultak és gazdálkodók közötti erőviszonyok megváltozhatnak. Erről itt írtunk korábban.

A nagy kár annak is következménye, hogy bár 17-szer több nagyvadat lőnek ki ma, mint a 60­-as években, az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt. 

Számítások szerint mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, a felduzzadt állomány pedig évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el (ebből 0,1 millió tonna a vadászatra jogosultak által kijuttatott vadtakarmány, és becslések szerint 700 ezer tonnányi terményt esznek meg a vadak). Ehhez a 21 milliárd forint értékű vadkárhoz mérten a gazdálkodók évente csupán 3 milliárd forintnyi kompenzációt kapnak (ugyancsak nem számítva ebbe az egyenlegbe a járulékos védekezési, helyreállítási költségeket) – írták.

Ezek a célok a kamara elnöke szerint

Győrffy Balázs ezért azt szorgalmazza, annyi nagyvad legyen az országban, amennyit el tud tartani a vadászszakma. A cég meg fogja vásárolni a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseit, hogy megváltozzon az az erőtér, ami szerint a vadászatra jogosultak erőfölényben vannak a gazdálkodókkal szemben. Jelenleg ugyanis a vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Ez pedig számukra likviditási gondokat is okozhat. Amennyiben a NAK megvásárolja a vadkárkövetelést, azzal előzetes forrást biztosítanak a gazdálkodóknak. Ezt követően pedig a cég kiperli a jogos vadkárt az érintettektől, és a kiperelt összeget is odaadja a gazdálkodóknak.

A nyári szántás káros, az öntözéshez pedig tanulni és tudni kell

A megváltozott klímafeltételek mellett a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lenne – mondta el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora ugyancsak Siófokon.

A szakember szeptemberi kijelentése után, miszerint a szántást be kell tiltani, közismerten radikális álláspontot képvisel a forgatásos talajművelésről. Ezt újra megerősítette: a magyar mezőgazdaság túlélése érdekében alapvető szemléletváltásra lenne szükség. Véleménye szerint a 2022-es év ezen a téren katalizátor volt: a szélsőséges aszály azzal szembesítette az országot, hogy nem tud annyi kukoricát termeszteni, ami fedezi a hazai szükségleteket.

Azok a gyakorlatok, amelyek 20–30 éve működőképesek voltak, mostanra már nem azok – mondta a MATE rektora. A klímaváltozás már itt van a nyakunkon. Nem csak a földekre lehulló csapadék mennyisége, de annak eloszlása is változott, ezzel együtt pedig növekszik a hőmérséklet és a párolgás is. A lehulló csapadék megőrzése mostanra létkérdéssé vált. A szántással azonban rengeteg nedvességet veszítenek a talajok – mondta.

Szerinte nem magával a szántással, hanem a rosszkor, rosszul elvégzett szántással van a baj. Hosszú távon a megváltozott klímafeltételek miatt a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lehet. Amit viszont tényleg be kellene tiltani, az a nyári szántás. Ezzel ugyanis 1-2 év alatt elpusztítjuk a talajt, lenullázzuk annak fizikai, kémiai és biológiai állapotát. A mostani módszerekkel hektáronként 20–40 tonna talajt teszünk tönkre minden évben – mondta ki a MATE rektora, hozzátéve, hogy így az országnak 20–25 éve van, amíg még növényt lehet termeszteni a területén.

A szakember szerint azonban van megoldás: talajközpontú gazdálkodással növelni lehet a talaj vízmegtartó képességét és fenntarthatóságát. A MATE rektora arról is beszélt, hogy az öntözésfejlesztés nem a berendezések beszerzésével kezdődik, hanem a tudatos vízgazdálkodással, a szükséges tudás elsajátításával. Alapvető szemléletváltásra van szükség, aminek a generációváltás adhat óriási lökést – közölte.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
FOGYTÁN a legkeresettebb őszi kalászos búza fajták... Miért választják a gazdák a Karintia Kft. őszi kalászos fajtáit? Néhány pontban foglalták össze azokat az érveket, amik alapján a gazdák a Karintia Kf...
Csökkenteni kell a nagyvadállományt Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja ...
Vadkár megelőzése a mezőgazdaságban A mezőgazdaságban a vadkár folyamatosan jelentkezik. Tudjuk azt is, hogy tulajdonképpen egész évben jelen van. A búza betakarítása után a szarvas már ...
Hol van a vadászati etika? Nagy indulatokat váltott ki közösségi oldalakon a nagyvadállomány csökkentéséről szóló hír. Napokon át izzottak a kommentek, a vélemények pedig sokszo...