A természetes alapanyagokra alapozza termék-kínálatát az In Vitro ‘77 Kft.

A megalapítása óta a természetes, ásványi alapanyagokra, a természet erejére és az innovatív szemléletre helyezi a hangsúlyt az In Vitro ‘77 Kft. Talajkondicionáló készítményeik, lombtrágyáik és mésztejeik így a biogazdálkodásban is eredményesen használhatók. Udvardi Norbert ügyvezetővel a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Kérem, pár szóval mutassa be a céget!

Az In Vitro ‘77 Kft. egy gyártókat és kutató-fejlesztő céget is magában foglaló cégcsoport értékesítési vonala. Tevékenységében már a megalapítása óta a természetes, ásványi alapanyagokra, a természet erejére és az innovatív szemléletre helyezi a hangsúlyt. Erre a gondolkodásmódra nagy szükség van a mai mező-gazdaságban is. A gazdálkodókat és a nagykereskedőket látjuk el különböző készítményekkel, de az állattartásban alkalmazható termékeink is vannak.

Sok szereplő, számtalan megoldásával találkozhatunk ezen a piacon. Hogyan tudják magukat másoktól megkülönböztetni, egyediséget hozni?

Egy szemléletváltást próbálunk meghonosítani. Ahogy az mindenki számára ismert, a mezőgazdaság egyre jobban szenved a szélsőséges időjárástól és általában a szélsőséges jelenségektől is, ezért mi egy olyan termékkört kínálunk, amelyben a gazdálkodó mindegyik problémára talál választ. Az ásványi alapú termékeink megoldást kínálnak az aszály, a talajszikesedés ellen, de akár a talajéletet is tudjuk velük javítani. Mindezeket ráadásul úgy, hogy nem rontjuk tovább a talaj, illetve a növényzet minőségét.

Növekvő igény van az emberekben az egyre jobb minőségű ételek iránt. Itt most nemcsak a zöldségekről, gyümölcsökről vagy gabonafélékről beszélek, hanem beleértem a hústermékeket is, és ebből a szempontból nem mindegy, hogy egy állatot milyen minőségű takarmánnyal etettek. Ezért magának a takarmánynak a minősége is nagyon fontos.

Udvardi Norbert, az In Vitro ‘77 Kft. ügyvezetője

Kulcskérdés, hogy olyan termékeket használjon a gazdálkodó, ami olyan pluszt tud adni a növényeknek, ami később a fogyasztói lánc végén, a végtermékben sincs negatív következménnyel az emberi egészségre.

Az állattartás számára készült termékeink közül kiemelném az aktív zeolit tartalmúakat, amelyek kaphatók takarmányalapanyagként, de használhatók a hígtrágyakezelésben és meszező termékként is.

A beszélgetés során kiemelte az „innovatív” szót, ez többször szerepel a cég honlapján is. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az innovatív szemlélet a gyártásmódban érhető tetten. Az olyan gyártási módokat preferáljuk és a gyártópartnereink is ebben érdekeltek, amelyek ásványi, természetes anyagokon alapulnak. A feldolgozás során pedig, csak olyan mértékben módosítjuk az alapanyagokat, amennyire a végfelhasználás megköveteli. Igyekszünk a vegyszereket csak a szükséges mértékben használni. Ennek köszönhetően több termékünk a biogazdálkodásban is használható, de olyan áron, ami a konvencionális gazdáknak is megfizethető. Ezt azért emelem ki, mert jellemzően a biogazdálkodásban alkalmazható szereknek extra felára van.

Beszéljünk most a termékportfólióról!

Kínálatunkban megtalálható a klasszikus alap lombtrágya, így kapható egy foszfortartalmú termék, míg az innovatív vonalat, például, a gyógynövényes készítményeink jelentik, amelyek tőzegkivonatot tartalmaznak. Ez is egy újfajta szemlélet, hiszen a FitoNatur család esetében nem vegyszereket, hanem gyógynövényeket használunk, amire a humángyógyászatban számtalan példa akad, de a mezőgazdaságban ritkaságnak számít.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a mezőgazdaságban a szilícium pótlására, ami az általunk forgalmazott aktív zeolit tartalmú termékekkel (pl. FitoNatur Mineral Starter) kiválóan megoldható mindamellett, hogy általa még fokozzuk a talajéletet is, aktiváljuk a baktérium-, illetve egyéb mikroorganizmus-flórákat. De a zeolitnak, lombtrágyaként kijuttatva akár növényvédelmi célú hatása is van, a hozamnövekedés mellett.

De ugyanúgy fontos alapanyag a termékeinkben még további néhány ásvány, mint például a kaolin és a bentonit, Ezekből Magyarország nagyhatalomnak számít.

Külön említést érdemel a portfólióból a Tiosol, ami egy kalcium-poliszulfid, és elsődlegesen kalcium- és kénforrásként hasznos a növények számára, de a kalcium-poliszulfidot használhatjuk a szennyvízkezelésben, nagyon jól működik nitrogéninhibitorként, de gombaölő és rovarölő hatása is van. Egyébként több forgalmazott termékünkre is igaz, hogy többféle céllal is eredményesen lehet alkalmazni.

Nem beszéltünk még részletesen a mésztejekről.

Háromféle mésztej található jelenleg a kínálatunkban. Az egyik a Sterilmésztej, amit sok helyen mészzokniként ismernek az állattartásban. Lábfürdőként fertőtlenítésre alkalmazható, az állatok patáját, körmét vagy karmát védendő, illetve az istállókezelés és az ezzel kapcsolatos fertőtlenítés kapcsán használatos.

A másik ilyen jellegű termékünk az Agromésztej, Távol tartja a károkozókat és baktériumokat. Ugyanakkor, kiválóan alkalmas, például, a fák törzsének a meszezésére is. Azon túl, hogy fertőtlenítő hatású, a madarak a fehér fatörzsön sokkal könnyebb észreveszik a károkozókat, így tudjuk védeni a növényeinket. Ez nem egy új termék, de mi újra be szeretnénk vinni a köztudatba. A termék legnagyobb előnye a klasszikus oltott mésszel szemben, hogy a szárazanyag-tartalmának a mennyisége szabályozott és kontrollált, a szemcsemérete miatt pedig nehezen ülepszik ki, ezért sokkal könnyebben használható.

A harmadik termékünk pedig Naplágyító névre hallgat, és kiváló segítség az üvegházak vagy fóliasátrak árnyékolásában. Ez egy környezetkímélő megoldás. Alkalmazásával egy fényáteresztő réteget tudunk képezni az üvegházon vagy a fóliasátron, ami a szezon végére lekopik, illetve lemosható, és a visszamaradt anyag pedig még segíti is a talajéletet a meszezés révén.

Várható-e még valamilyen újdonság a cégcsoporttól a közeljövőben?

A K+F részlegünk továbbra is a természetes alapanyagok használatára törekszik, így fog nagyobb szerepet kapni a fejlesztendő termékeinkben a huminsav, de egy új szemléletű talajmeszező terméket is szeretnénk még a piacra hozni. Utóbbi a ma leggyakrabban használatos mészkőlisztnél egy, a talajban jobban hasznosuló termék lesz.

Zárásként, hallhatnánk valamit a céljaikról?

A rövidtávú célunk az edukáció. Szeretnénk megismertetni a termékeinket a gazdákkal és megtanítani őket arra a szemléletre, amit mi a termékportfóliónkkal képviselünk. Ehhez örömmel vesszük olyanoknak a jelentkezéséből, akik magunkénak érzik ezt a témát, és akár tanácsadóként, akár az értékesítést támogatóként együttműködnének velünk.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A pandémia is pörgette az Agrováció növényi tápany... A pandémia okozta bizonytalanság a világháló felé terelte a gazdálkodók figyelmét, ami 2020. második felében jelentősen felpörgette az Agrováció növé...
Rekordtermés helyett a költséghatékonyság legyen a... Nagy átalakulás előtt áll a gazdálkodás. Tavaly az aszály, idén a termények eladhatatlansága és a veszteséges termelés keseríti a termelőket. Eljött ...
Tápelemek, amelyek nagy odafigyelést és kisráfordí... A mikroelemek szerepe felértékelődött az utóbbi években a növénytermesztésben. Ennek oka, hogy az újabb fajták, hibridek nagy termésmennyiségre és ki...