A tápanyagszolgáltató képesség javítása TerraCalco 95-tel

A talajban lévő tápanyagtőke felvehetővé tételének és a gazdálkodási hatékonyság növelésének egyik meghatározó eleme a talaj éves kalcium-veszteségének pótlása, illetve a kémhatás optimumra való beállítása. A kalciumionok segítenek összeköttetést teremteni a szerves anyagok és az agyagásványok között, így járulva hozzá a megfelelő aggregátumszerkezethez, az agyag-humusz komplex kialakulásához.

Amikor a kalcium kiürül a talajból a helyét könnyedén veszik át a hidrogénionok az agyagásványok felületén ezzel elindítva a talajsavanyodás folyamatát. A savanyú kémhatás számlájára írhatjuk a talaj kationjainak korlátolt mobilitását, amiből egyes elemek relatív hiánya is levezethető; illetve a talaj mikrobiális fajösszetételének megváltozását. Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj aktiválása, feljavítása.

A helyreállított talajkémhatás az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A kalcium pótlása és a kémhatás semleges felé tolódása következtében, mérhetően javul a talaj tápanyagszolgálató képessége. Mivel a gazdálkodás költséghatékonyságának értékelésekor az alkalmazott tápanyagmennyiség hatása a terméshozamokra sarkalatos kérdés, a megfelelő kalciumpótlásnak szintén központi szerepet kell kapnia.

Szerbiai kísérletsorozatunk egyik állomásán ősszel juttattunk ki TerraCalco 95-öt a tavaszi napraforgóvetést megelőzően. Kifejezetten savanyú talajon dolgoztunk (pH(KCl) 3,8), amelynek agyagtartalma megközelítőleg 30%-os.

A kijuttatás dózisát a megelőző talajmintavétel és talajvizsgálatok fényében 1,4 t/ha-ban állapítottuk meg. Már a tavaszi, ismételt talajmintavételnél látható volt a talaj kémhatására gyakorolt kedvező hatás, ami az extrém savanyúból egészen 5-ös értékig emelkedett. Ezzel együtt az oldott alumíniumtartalom lecsökkent, a talaj telítettsége pedig megnövekedett, szignifikáns növekedést mutatva a kalciumtartalomban. A megváltozott körülmények előnyei a kultúra kezdeti fejlődésekor is látványosan megmutatkoztak mind a levelek számában, mind pedig a gyökerezettség mértékében. A tápanyagszolgáltató képesség javulása azonban nem csupán az erőteljes fejlődésben és a kezdetihez képest javult talajvizsgálati eredményekben, hanem a napraforgó hozamának alakulásában is megfigyelhető.

Mivel a napraforgó mészigénye viszonylag magas, a TerraCalco 95 beépítése a technológiába megfontolandó akár rendszeres, akár egy 2-3 éves kijuttatási program keretein belül. Kalciumtartalma a napraforgó mészigényének kielégítése mellett pH-korrekciós hatása miatt segíti a többi tápanyag felvételét is a gyökérzónában. Az adott terület tényleges kalciumszükségletének megállapításához fontos, hogy precíz talajmintavételezéssel és laborvizsgálattal minél részletesebb képet kapjunk a talajaink termőképességét alakító tényezőkről.

A TerraCalco 95 oxidtartalmú kalciumpótló anyag, amely kb. 90-95% hatóanyagot tartalmaz és tulajdonságaiban más, mint a karbonát alapú készítmények. Nedves környezetben gyorsan oldódva aktív kalciummal látja el a talajt. Ezt úgy tudjuk legjobban kihasználni, ha betartjuk a kijuttatás egyik alapvető szabályát, miszerint a talaj legfelső, maximum 15 cm-es rétegébe kell bemunkálni, illetve egyenletesen bekeverni. A bekeverés során figyelmet kell fordítani rá, hogy az minél egyenletesebben történjen, és az anyag minél nagyobb felületen érintkezzen a talajjal. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, a műtrágya-hasznosulást, és felvehető kalciumot biztosít a növények számára még az enyhén lúgos talajokon is.

Amennyiben információra van szükségük a termékkel, a talajmintavétellel és a szükséges kijuttatási mennyiségekkel kapcsolatban keressék bizalommal kollégáinkat, amihez kattintson ide.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kalciumpótlás a sikeres termelés kulcsa Napjainkban a talajainkat a savanyító hatások még intenzívebben érik, mint a közelmúltban. A rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, v...
Kalcium jelentősége a talajjavításban és növénytáp... Az intenzív gazdálkodók körében egyre gyakrabban találkozunk a talajjavítás és növénytáplálás során a kalciumpótlás kérdésével. A közelmúltban készül...
Kalciumpótlás a sikeres termelés kulcsa Napjainkban az intenzíven művelt talajainkat erős savanyító hatások érik, amelynek következménye a rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelh...
Kalciummal támogatott tápanyagutánpótlás az őszi s... Az elmúlt időszakot jellemző energiaválság hatása a talajerőgazdálkodásban is jelentkezik. A műtrágyafelhasználás várható magas költségei miatt előté...
Okszerű kalciumpótlás a növénytermesztésben A talajművelés a növénytermesztés összetett eleme, ahol a gépi művelés mellett egyre népszerűbbek az olyan alternatív megoldások is, mint a takarónöv...