A tagállamok támogatják a BRICS-országok gabonatőzsdéjét

A BRICS-országok üzleti közösségei támogatják az országaik közötti gabonatőzsde létrehozásának ötletét, hogy megkönnyítsék a kereskedelmi blokk tagjai közötti kereskedelmet – mondta Eduard Zernin, az Orosz Gabonaexportőrök Szövetségének elnöke. A szövetséget 2009-ben alapította (BRIC néven) Brazília, Oroszország, India és Kína. 2010-ben Dél-Afrika is csatlakozott, 2024 elején pedig Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal és az Egyesült Arab Emírségekkel bővült ki a csoport.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium 2023 végén javasolta a BRICS-gabonatőzsde felállítását. A lépés összhangban van azzal az általános orosz politikával, amely a feltörekvő országokkal való kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését célozza az elmúlt néhány évben.

A BRICS-országok január 1-jei terjeszkedését követően, amikor a blokk befogadta Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket, Iránt és Etiópiát, a számok elérték az 1,24 milliárd tonnát, illetve az 1,23 milliárd tonnát.
A BRICS-országok január 1-jei terjeszkedését követően, amikor a blokk befogadta Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket, Iránt és Etiópiát, a számok elérték az 1,24 milliárd tonnát, illetve az 1,23 milliárd tonnát. (Forrás: allaboutfeed.net))

Az első szakasz sikeresen befejeződött

Sikeresen lezárult a BRICS gabonacsere-megbeszélések első szakasza, amely nemzeti szintű egyeztetéseket is magában foglalt, mondta Zernin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogatta a BRICS-gabonatőzsde létrehozásának ötletét, és megígérte, hogy ezt a kereskedelmi blokk többi politikai vezetőjével közösen kidolgozzák.

A minisztérium decemberi becslése szerint 2023-ban a BRICS-tagok évi 1,17 millió tonnát termeltek, ami a globális mennyiség 42%-a. A kombinált fogyasztás 1,1 millió tonna volt, ez a globális fogyasztás 40%-a.

A BRICS-országok január 1-jei terjeszkedését követően, amikor a blokk befogadta Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket, Iránt és Etiópiát. A számok elérték az 1,24 milliárd tonnát, illetve az 1,23 milliárd tonnát.

Új világrend

Az orosz tisztségviselők szerint a BRICS-országok gabonatőzsdéje valószínűleg nagyban megváltoztatja a világ gabonapiacának arculatát.

„A meglévő globális gabonapiaci infrastruktúra a második világháború után alakult ki, amikor az Egyesült Államok búza- és kukoricaexportja uralta a piacot” – közölte a minisztérium. Bár az amerikai export már nem tölti be azt a szerepet, mint korábban, a globális árakat elsősorban a chicagói árutőzsde határozza meg.

Moszkva a gabona amerikai dolláros kereskedelmétől is el kíván távolodni a BRICS-tagországok nemzeti valutái javára.

A minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a BRICS-országok a legnagyobb gabonatermelők és -exportőrök, de nincs befolyásuk az élelmiszer-biztonságuk szempontjából kritikus mezőgazdasági áruk árának befolyásolására. A BRICS-árutőzsde megoldhatná ezt a problémát.

Az orosz hatóságok azt is hangsúlyozzák, hogy Moszkva tapasztalattal rendelkezik „csúcstechnológiás és megbízható tőzsdei platformok létrehozásában, beleértve az árupiaci platformokat. Járatos tovább a BRICS-országok valutáiban történő elszámolások megszervezésében és a különböző országokból érkező résztvevők egyetlen tőzsdére történő befogadásában.”

(Forrás: allaboutfeed.net

Share Button