A Solis traktorok bizonyítanak

A traktorgyártóknak továbbra is követniük kell ez EU-s környezetvédelmi irányelveket és szigorításokat. Azok, akik erre rá sem hederítenek, gyorsan kiesnek a piaci körforgásból és a jó értékesítési pozícióból.

A családi tulajdonban lévő Solanika Group indiai traktorgyártó vállalat az 1969-es megalakulását követően mára az egész világot meghódította. India egyik legnagyobb traktorgyártójaként azóta is presztízskérdésként kezeli az európai piacon betöltött pozícióját, és bár rendkívül magasra tűzte ki az elérendő célokat, azok lassan megvalósulni látszanak.

A Solanika Group indiai traktorgyártó vállalat az 1969-es megalakulását követően mára az egész világot meghódította.
A Solanika Group indiai traktorgyártó vállalat az 1969-es megalakulását követően mára az egész világot meghódította.

Solis 90 CRDi – újra a pályán!

Részben az eladások növelése érdekében, részben az előírásoknak való megfelelési kényszer miatt az EU által megkövetelt irányba folyt a Solis traktorok fejlesztése.  Az így megszületett common rail motor azóta sikeresen vizsgázott a Solis 90 CRDi és kistestvére a Solis 75 CRDi színre lépésével.

A modellből – kis túlzással, nem tudnak annyit gyártani, amennyit az európai piacon ne lehetne eladni. A termékek értékesítése az ázsiai-, afrikai- és dél-amerikai piacok mellett már a magasabb minőség-igényű európai és észak-amerikai területeken is szárnyal.

A piaci előre lépést jól mutatja a 2019-ben újonnan forgalomba helyezett traktorok száma, ahol a Solis traktorok az előkelő 7. helyre kerültek, több min 100 db forgalomba állított új traktorral. (forrás: MEGFOSZ & Datahouse Kft. negyedéves statisztikája)

A termékek értékesítése az ázsiai-, afrikai- és dél-amerikai piacok mellett már a magasabb minőség-igényű európai és észak-amerikai területeken is szárnyal.
A termékek értékesítése az ázsiai-, afrikai- és dél-amerikai piacok mellett már a magasabb minőség-igényű európai és észak-amerikai területeken is szárnyal.

A gép igen robusztus felépítésű, első pillantásra erős és masszív gép benyomását kelti. Az indiai gyártó egy négy hengeres, 4087 cm3-es, 90 lóerős erőforrást csomagolt a motorháztető alá. A common rail szabványnak való tökéletes megfelelést és a stabil működést a Bosch különösen megbízható befecskendező rendszere biztosítja.

A gyártó a váltó és a lehajtások esetén sem engedett a meghatározott minőségből. Ezért a CRDi modellek esetén a lehajtások és a váltó is a Carraro-tól érkeznek, utóbbiból 12/12 szinkronizált mászófokozattal ellátott a verzió.

90 LE-s teljesítményével és 3,5 tonnás össztömegével ideális választás lehet azoknak, akik a keleti blokk „fapados” gépeiből szeretnének gazdaságosan átülni egy kényelmes és korszerű gépbe.

A Solis 90 CRDi modell, gyors, fordulékony, csendes és komfortos. A kezelőszervek elhelyezésére nagy gondot fordítottak, ezért a váltó- és vezérlőkarok elhelyezkedése az ergonómiát szolgálják.

A Solis 75 CRDi

A típusjelzés letakarásával, a külcsín alapján talán a Sonalika munkatársainak is nehéz megmondani, hogy a karosszéria egy 75 CRDi vagy egy 90 CRDi belsőt takar.

Ez a megoldás kényelmes és gazdaságos a gyártónak, hiszen az alkatrészek és az egységek jelentős része azonos – nem igényel komolyabb változtatást a gyártási- és az összeszerelési folyamatban. Kényelmes és gazdaságos a végfelhasználóknak is, hiszen a jobb alkatrészellátás mellett egy olyan traktort kapnak, ami gyakorlatilag a Solis 90 CRDi kifejezetten a magyar igényekre alakított verziója.

A szerkezetében, motorban és felszereltségben azonos a két gép. A két apró különbséget a motor vezérlésében – szoftveres oldalon, illetve a Solis 75 CRDi váltójában találjuk.

A kényelemi- és komfort fokozatot, a TLT-t, a vontató- és az emelőkapacitást is ajándékba kapjuk a hazai viszonyokhoz igazodó teljesítményleadás mellé.

Az új Solis 75 CRDi-vel mind nyertesek vagyunk.

Solis N 75 és N 90: Ültetvény traktor, ültetvényre tervezve.

A piaci igényeket alapul véve mindenekelőtt a nagy teljesítménynek a keskeny ültetvény sorközökbe való bejuttatása volt a cél. A nyilvánvaló fizikai korlátokat jól átgondolt tervezéssel sikerült áthidalni. A Solis N széria esetén nem csupán a Solis 75 és 90 CRDi modellek összepréselt verziójáról beszélünk.

Az N széria hasznosíthatósága jelentősen túlnyúlik az ültetvényes használaton.
Az N széria hasznosíthatósága jelentősen túlnyúlik az ültetvényes használaton.

Bár a motorháztető alá ugyanaz a 4087 cm3 motor került, mint a szántóföldi modellek esetén – “győztes felálláson ne változtass…” – az egységek elhelyezése kicsit kompaktabb lett. A tökéletes működést a már eddig is jól teljesítő szinkronizált Carraro-váltók biztosítják 12 fokozattal, irányváltóval és mászófokozattal kiegészülve.

Az alváz megválasztása fontos kérdés volt az N széria esetében, hiszen a traktor egyensúlyát alapjában határozza meg. Szerencsére a jelentőségének megfelelő figyelmet fordítottak a súlypont elhelyezésére, mely a traktor közepén és a talajhoz közel található. A keskeny, de magas járművek esetén az átlagosnál nagyobb borulásveszély valós probléma, viszont a Solis ültetvénytraktor-széria esetén ezek a tulajdonságok átlagon felül jónak mondhatóak.

Ültetvénytraktorról lévén szó mégis csak a tényleges méretek azok, amelyek alapjaiban határozzák meg az N szériát. A Solis N 75 szélessége nem éri el a másfél métert, mindössze 1400 mm. Magassága kabinnal és bukókerettel sem éri el 2,4 m magasságot. Utóbbi esetén igény szerint a keret előre dönthető. Bár hasznos lehet, ebben az esetben fokozottan figyelmet igényel a traktorhasználat, hiszen borulás esetén nem számíthatunk a bukókeret nyújtotta védelmére.

Karcsúsított dizájnja ellenére sem tűnik csenevésznek az N széria, mely önsúlya közel 3 tonna. Meglepő, de jól elhelyezett súlypontjának köszönhetően emelőműve akár 2 500 kg-os teljesítményre is képes. Ennek a kapacitásnak köszönhetően hasznosíthatósága jelentősen túlnyúlik az ültetvényes használaton.

Országos lefedettségű kereskedelmi- és szervizhálózat

A Solis traktor bizonyított a magyar piacon. Ennek köszönhetően több kereskedő partnerünkkel együtt olyan országos kereskedelmi- és szervizhálózatot alakítottunk ki, melynek köszönhetően az ügyfelektől egy karnyújtásnyira vannak a gépek, az alkatrészek és a technikai támogatás.

Az ügyfelektől karnyújtásnyira vannak a gépek, az alkatrészek és a technikai támogatás.
Az ügyfelektől karnyújtásnyira vannak a gépek, az alkatrészek és a technikai támogatás.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...