A jövő héten, éjszakai fagyokkal, visszatérhet a hideg

A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció egy kis éjszakai felhőrétegnek köszönhetően. Jelenleg már egy -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni, elsősorban a gyümölcsösökben. Márpedig a különböző eredetű, hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömegek folyamatos mozgásban vannak a légkörben, a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze hazánktól, egyes előrejelzési számításokban többször is veszélyesen a közelünkbe, sőt légterünkbe kerülnek. A jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra.

A mögöttünk álló egy hét során több időjárási front is érintette hazánk térségét. Ezek változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámokat választottak el egymástól. Valahol az országban minden napra jutott csapadék: a legtöbb, 20-30 mm a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen 5 mm alatt maradt a csapadék heti mennyisége. A harminc napos csapadékösszeg hiányt mutat az ország jelentős részén, az Alföld egyes körzeteiben még 10 mm sem hullott az elmúlt egy hónap során. A kilencven napos csapadékösszegben is hiány van az északnyugati országrész kivételével – olvastuk a met.hu összegzésében.

Ez azonban kissé csalóka, hiszen a novemberi bőséges csapadék miatt a talaj fölső egy méteres rétege már decemberben és országszerte telítődött nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják. Északon és az Alföld északi részén többfelé a talajon még mindig áll a víz. A felszín közeli réteg azonban az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben.

A hőmérséklet a múlt héten csütörtökre jelentősen visszaesett, hideg légtömeg árasztotta el térségünket, az Északi-középhegységben hó is hullott. Csütörtökön és pénteken a napi maximumok kevéssel 10 fok alatt alakultak. Mivel éjjel többnyire felhős maradt az ég, nem hűlt le nagyon erősen a levegő, viszonylag kis területen alakult ki rövid időre és csak gyenge fagy. Derült éjszakán ez sokkal komolyabb lehetett volna, nem sokon múlt. Szombattól már délnyugati áramlással újra enyhébb léghullámok érkeztek, elmúlt a fagyveszély, a maximumok pedig 10 fok fölé emelkedtek. A talaj felső 5 cm-es rétegének napi középhőmérséklete jelenleg 10 fok körül alakul.

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.

Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak.

Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén. A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne forduljon elő. Eddig a nagyobb éjszakai lehűlést elkerültük, a kritikus éjszakákon sok volt fölöttünk a felhő, mely meggátolta a nagyobb kisugárzást.

Az elmúlt napokban többször esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) főleg az északi és a nyugati országrészben volt magas: a kedd reggelig tartó három napnak nagyjából a felében volt vizes a levél. Ez a gombás megbetegedéseknek igen kedvező, és a folytatásban is több napon várható csapadék, a növényvédelemre nagy figyelmet kell fordítani!

A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz és szintén enyhe tél hatására. Január második hetében érkezett csak igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak -10 Celsius fok körüli éjszakai fagyokat okozott, február elején pedig beköszöntött a tavasz, gyakran áprilist idéző hőmérsékletek voltak jellemzőek a hónap során. A hőösszeg jelenleg több, mint kétszerese az ideálisnak, a növények fejlődési állapota hetekkel megelőzi a szokásosat.

A folytatásban is marad a nagyon változékony időjárás. Kezdetben nyugatias áramlással enyhül az idő, majd hétfőtől északnyugati irányból egy légörvény érkezhet, melynek pályája egyelőre meglehetősen bizonytalan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint hazánkat is eléri, hideg levegőt szállítva fölénk. Így a hosszú hétvégi enyhe idő (11-18 fokos maximumok) után hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől éjszakai fagyokkal. A szombaton érkező front hozhat bővebb csapadékot, de több napon is várható eső, zápor. Összeségében a jövő hét közepéig többnyire 10 mm alatt valószínű a csapadék mennyisége, egyes területek teljesen ki is maradhatnak az esőből.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Még nyugalomban tartják a növényeket az éjszakai f... Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami a növényi állományokban hótakaró nélkül kárt oko...
Még örüljünk a tavasznak, a jövő héten visszatér a... Március első napjai túlnyomóan napos, csapadékmentes időt tartogatnak számunkra. Reggelente fagypont körüli hőmérsékletre, többfelé gyenge fagyra leh...
Komoly éjszakai fagyokkal visszatér a tél Csaknem két hete nem esett számottevő csapadék hazánkban, így keleten is sokat javult a belvízhelyzet, bár még mindig vannak olyan táblák, ahol áll a...
A hét második felétől érkeznek az éjjeli mínuszok... Hétfőn a párásság, köd megszűnése után napos idő várható fátyolfelhőkkel. Csapadék nem lesz. A délkeleti, déli szél napközben helyenként megélénkül. ...
Állandósul az éjszakai fagy Hétfőn az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, és általában közepesen vagy erősen felhős idő valósz...
A héten minden nap lehet csapadék Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de főként a délnyugati, déli megyékben szakadozottabb lehet a felhőzet. Északon elszórtan for...