A hidrolizálható tanninok csökkentik a sertés lipidoxidációját

Egy olasz kutatócsoport a közelmúltban értékelte az étrendi hidrolizálható tanninok hatását a sertéshús teljesítményére és minőségére. A tanninok a növényvilágban mindenütt előforduló fenolos vegyületek, amelyek antioxidáns és antimikrobiális hatásúak. Az étrendi tanninokat az elválasztás utáni hasmenés és a fonálféreg-parazitizmus kezelésére használják. Javítják a bélrendszer egészségét is.

A tanninok nincsenek negatív hatással a sertések teljesítményére; a sertéshús minőségére gyakorolt ​​hatásuk azonban továbbra sem ismert.

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítésének nem volt káros hatása az átlagos napi gyarapodásra, a végső testtömegre, a hasított test tömegére és hozamára, az izom pH-jára és a hús sütési veszteségére
A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítésének nem volt káros hatása az átlagos napi gyarapodásra, a végső testtömegre, a hasított test tömegére és hozamára, az izom pH-jára és a hús sütési veszteségére (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatócsoport 20 keresztezett PIC × Pietrain kocát választott ki ehhez a vizsgálathoz, amely 56 napig tartott. Véletlenszerűen besorolták a sertéseket a kontroll és a hidrolizálható tanninok csoportjába. A kontrollcsoport kereskedelmi pelletált takarmányt kapott. A kísérleti csoport 11,5 g/kg kereskedelmi forgalomban kapható hidrolizálható tanninkivonattal kiegészített, kereskedelemben kapható pelletált tápot kapott.

A csapat rögzítette a takarmányajánlatot, és egyénileg értékelték az önkéntes takarmányfelvételt és a visszautasítást. Kéthetente rögzítették az egyéni testsúlyt. A vágás után a csapat meghatározta a hasított hús tömegét és pH-ját. Ezen túlmenően a szárazanyag-, nyersfehérje-, nyerszsírelemzésekhez a vizsgálat elején, közepén és végén táplálék-almintákat gyűjtöttek.

A csapat értékelte a zsírsavprofilt, a koleszterint és a zsírban oldódó antioxidáns vitaminokat is. Továbbá felmérték az antioxidáns kapacitást és az antioxidáns enzimek aktivitását a húskivonatban. Ezenkívül mérték a színparamétert és a hús lipidoxidációját.

Hatás a teljesítményre, a hasított test tulajdonságaira és a hús sütési veszteségére

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítésének nem volt káros hatása az átlagos napi gyarapodásra, a végső testtömegre, a hasított test tömegére és hozamára, az izom pH-jára és a hús sütési veszteségére. Ezenkívül a tanninok táplálkozásellenes hatását ellensúlyozhatja a bélrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatásuk.

Hatás az intramuszkuláris zsírra

A sertések hidrolizálható tanninokkal történő takarmányozása nem befolyásolta az intramuszkuláris zsírtartalmat, de csökkentette a koleszterintartalmat, ami aligha befolyásolja a sertéshús táplálkozási minőségét. Valószínűleg a tanninok bélrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatása módosítja a húszsírsavak felszívódását.

Hatása a hús antioxidáns kapacitására

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése nem befolyásolta a sertéshús zsírban oldódó antioxidáns vitamintartalmát és antioxidáns kapacitását. A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése azonban csökkentette a szuperoxid-diszmutáz aktivitást.

Hatás a sertéshús oxidatív stabilitására

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése nem befolyásolta a hátzsír és a sertéshús színstabilitását, de a sertéshúsminták kissé sötétebbek voltak, ami aligha volt hatással a fogyasztói elfogadottságra. Ezen túlmenően, a sertések hidrolizálható tanninokkal történő takarmányozása pozitív hatást gyakorolt ​​a sertéslipid stabilitására az antioxidáns aktivitás miatt.

Következtetések

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a sertéshús takarmányának kiegészítése hidrolizálható tanninokkal csökkentette a lipidoxidációt a sertéshúsban anélkül, hogy negatív hatással lett volna a sertéshús érzékszervi minőségére és a sertés teljesítményére.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...