A gabonaárak a béka feneke alatt – a folyamatos eső nem állítja meg az árcsökkenést

Új mélypontra süllyedtek a gabonaárak. Pénteken a búza ára a tonnánkénti 220 eurós határ alá csúszott. Az állandó eső sem tudja megállítani az árcsökkenést. Az USA-ban is tovább esnek az árak. Ennek oka az orosz búza továbbra is erős árversenye. Az ukrán határon lengyel gazdák blokkolják az átkelőt.

A búza ára pénteken tonnánként 220 euró alá esett a határidős piacon. A heti veszteség magas volt, tonnánként 8 euró. Az ezt követő márciusi kontraktus is új mélypontra, 225 €/t-ra esett. Az ok: A fekete-tengeri verseny nyomása uralja a piacot és meghatározza az árakat – mondják az Agritel elemzői.

Forrás: Pixabay

Ugyanakkor a kereslet túl gyenge ahhoz, hogy megfordítsa a tendenciát. Az euró dollárral szembeni 1,095-ös emelkedése növeli a lefelé irányuló nyomást. A kukorica ára sokkal jobban tartotta magát. A 2024 márciusi kontraktus mindössze 1 euróval esett tonnánként a múlt héten, és alig 205 euró/tonna alatt kereskednek vele.

Franciaországban az elmúlt hét javuló időjárási viszonyai miatt a betakarítási és vetési munkák felgyorsultak. Ez segíthet pótolni az őszi gabonafélék vetésének október közepe óta tartó rendkívül nedves időjárás okozta késedelmét.

Más európai országokban, ahol a vetés még függőben van, a csapadék továbbra is jelentős problémát jelent. Másrészt hivatalos jelentések vannak Ukrajnából, ahol a búza, az árpa és a repce téli vetése sikeresen befejeződött.

Lengyel gazdák blokkolják az ukrán határátkelőt

Azok a lengyel gazdák, akik november 23-án csatlakoztak a furgonos sztrájkhoz, 2024. január 3-ig tiltakoznak a lengyel-ukrán “Medyka-Sheghini” határátkelőnél. Az akció szervezői kiterjesztették tiltakozásukat. November 27-től a sztrájk 2024. január 3-ig tart, a nap 24 órájában.

Ukrajna a folyó 2023/24-es gazdasági évben (november 27-i állapot szerint) 12,693 millió tonna gabonát és hüvelyeset exportált, amelyből 3,453 millió tonnát a folyó novemberi hónapban szállítottak ki.

Tavaly a teljes gabonaexport november 30-án 17,557 millió tonna volt, ebből 4,354 millió tonna novemberben.

A gabonaárak az Egyesült Államokban is csökkennek

Az elemzők jelentése szerint az amerikai piacokon a csütörtöki hálaadás ünnepe után pesszimista hangulatban folytatódott a kereskedés. Európához hasonlóan az amerikai búzapiac is erős versenynyomástól szenved a Fekete-tenger részéről. A búza heti amerikai exportértékesítése csalódást okozott – olvastuk az agrarheute.com-on.

A hét folyamán Közép-Brazíliában lehullott jelentős esőzésekre válaszul a szójabab ára is meredeken csökkent. A kukorica ára követte az általános visszaesést, bár a kukorica exportértékesítése a várakozások felső végén volt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...