A föld forgott a nap körül Polgárdiban és Zagyvaszántón

A növénytermesztés középpontjában a talaj áll. A jövő kihívásaira csak akkor tudunk versenyképesen reagálni, ha ismerjük és kihasználjuk a technológia adta előnyöket.

Két helyszínen Polgárdiban és Zagyvaszántón zajlott az Agrova Kft és az Axiál Kft közös rendezvénye, ahol a Phylazonit technológia és egy szántóföldi gépbemutató volt a középpontban. A gyakorlati bemutatók helyszíni lebonyolításában a közeli gazdaságok vezetői segítettek (Szekeres LajosSzekeres Kft – Polgárdi, Csorba Béla és Csorba Gábor; Aranykalász Kft – Zagyvaszántó)

„Hagyományteremtő céllal indítottunk útjára egy olyan rendezvénysorozatot, amelynek középpontjában a talaj termőképességének javítását célzó innovatív szakmai és gépi megoldások állnak. Ennek keretében bemutatjuk azon lehetőségeket, amelyekkel a leghatékonyabban lehet kijuttatni a baktériumkészítményeket, illetve bedolgozni azokat a talajba.

A talajt mi nem egy fizikai közegnek tekintjük, hanem ennél sokkal többnek, egy élő, szerves egységnek, amely a növénytermesztés alapját képezi.” hangsúlyozta megnyitójában Bálint András –Agrova Kft – kereskedelmi igazgató

Bálint András az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója
Bálint András az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója

Phylazonit technológia célja a talaj szerkezetének javítása, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozása és a növény ellenálló képességének növelése. Ez több lépésben, több készítménnyel történik. Először magát a talajt javítjuk (Phylazonit Tarlóbontó) majd a növény gyökérzónáját kezeljük (Phylazonit Talajoltó, Talajregeneráló), végül pedig a kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítjuk (Energia Plusz; Energia Humin). A Phylazonit termékek önálló vagy technológiában való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága, hiszen az intenzív növénytermesztés során egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban és ez negatív hatással van a talajra, termőképességének állapotára, elemezte Holopovics Zoltán – az Agrova Kft szakmai vezetője.

A termékeink hatékonyságának fontos eszköze a megfelelő kijuttatás és agrotechnika, amely a technológia szerves részét képezi. A Phyller kijuttató, erő- vagy munkagépre szerelve adagolja a baktériumot közvetlenül a talajba dolgozva. Ezt fejlesztettük tovább a TempoSensor vezérlőegységgel, amely képes arra, hogy figyelembe vegye a munkagép sebességét és ennek figyelembevételével tudja változtatni a kijuttatandó mennyiséget. A Phyller könnyen alakítható, géptípusra adaptálható, ezt próbáltuk érzékeltetni a rendezvényen is.  Mivel a cégünk az Agrova Kft saját maga is vásárolt Horsch típusú kultivátorokat, így most a fókuszt ezen géptípusra helyeztük.

Szabó Gábortól az AXIÁL Kft. Horsch gépeinek termékmenedzserétől megtudtuk, hogy több mint 30 évre tekint vissza a Horsch márka története. Egy kis farmgazdaságból indult, mára azonban óriási gépgyártó vállalkozássá nőtte ki magát.

Szabó Gábor az AXIÁL Kft. Horsch gépeinek termékmenedzsere
Szabó Gábor az AXIÁL Kft. Horsch gépeinek termékmenedzsere

A szakértő a Horsch gyár számos újdonságát bemutatta, mint például a Terrano GX szántóföldi kultivátort (28-30 cm mélységű művelés), mely elérhető három- és négygerendelyes kialakításban is. TerraGrip rugósbiztosítású kapákkal és központi futóművel van szerelve, illetve megjelenik egy duplasoros lezáró tömörítő henger a gép végén. Az első hengersor visszatömörít, rögöt aprít, és lezárja a felszínt, míg a második hengersor egy finom, laza, morzsás felületet ad a talajnak.

A Horsch másik újdonsága a Cruiser XL típusú sekély szántóföldi kultivátor, mely5, 6, illetve 10 és 12 méter munkaszélességben érhető el vontatott kivitelben. Ezenkívül bemutatkozik a Joker RT rövid tárcsa valamint a Tiger MT is, amely régóta a piacon van, és a forgatásnélküli talajművelés egyik kedvelt gépe.

A népszerű termék még a Pronto vetőgép, melyen tárcsás rendszer, tömörítő keréksor és a végén TurboDisc csoroszlyák találhatók. Újdonság a gépen viszont egy szemenkénti vetőegység. A kukoricánál, napraforgónál már használt technológia a szemenkénti vetés, de a gabonánál eddig nem volt lehetséges. Esetünkben minden egyes csoroszlya kap külön egy elektromos adagolóegységet, ebben található egy turbinalapáthoz hasonló elem, melynek peremén ún. zsebecskék vannak, ezek cserélhetők a vetőmag mérete, illetve típusa szerint.

Dr. Juhos Katalin talajtani szakmérnök előadásában a gazdaságos és egyben fenntartható tápanyag gazdálkodást hangsúlyozta. Véleménye szerint szükség lenne:

  • Egy nyilvános adatbázisra a fontosabb fajták és hibridek fajlagos tápelem-igényéről és tápanyag-hozam görbéjéről
  • Pontosabb adatokra a visszaforgatott gyökér és szármaradványok tápelem-tartalmáról
  • Szaktanácsadási rendszer kidolgozására mezoelemekre vonatkozóan.

Gyenei Ferenc a Terra Vital Consulting Kft. ügyvezetője, három fontos környezeti tényező kiemelésével kezdte prezentációját, melyek meghatározzák a gazdálkodási környezetet:

  • A csapadék / a szélsőséges időjárás, melyeken nem tudunk változtatni, el kell fogadni, hogy ebben a környezetben kell gazdálkodni.
  • A termőföld, melynek kapcsán még vannak tisztázatlan kérdések (birtokcsere, területek mérete, aranykorona értéke, osztatlan közös földtulajdon stb.) és a hozzá kapcsolódó támogatások, melyek torzítják a magyar gazdálkodás eredményességét.
  • A humán erőforrás, akit meg kell tartani, meg kell fizetni, képezni kell, mert, ha egyik pillanatról a másikra kilép a rendszerből, akkor a hatékonyságunkat csökkenti.

Az előadó szerint a precíziós gazdálkodás egyik fontos lépése a talaj felmérése, tudni, hogy milyen lábakon állunk, milyen az adott terület termőképessége, illetve, hogy milyen beavatkozásokra van szükség, hogy kihozzuk a termőföldben rejlő termőképességet.

Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár, Agrárminisztérium illetve Nagy Attila, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Stratégiai Főosztályának vezetője a vidékfejlesztés kihívásai 2020 után címmel tartott előadást.

Dr. Mezei Dávid az Agrárminisztérium helyettes államtitkára
Dr. Mezei Dávid az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

A magyar érdekek a jelenlegi rendszerhez képest a lehető legkisebb változtatás elérése. Cél az erős, két pilléres KAP fenntartása. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi jogszabályi javaslat csak a vidékfejlesztés esetében jelent egyszerűsítést, a közvetlen támogatások esetében nem. Valamennyi forráselvonásra számítani kell, de a közvetlen kifizetések részarányát mindenképp fenn szeretnék tartani, illetve a teljes magyar részesedést a KAP-ból.

Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője az aktuális babonapiaci kihívásokra hívta fel a figyelmet.

Az ügyvezető kitért az elmúlt öt év átlag felvásárlási áraira is. Elmondta, hogy jelenleg rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, amelyek befolyásolják az árak alakulását. Eladjuk vagy tartsuk? Örök kérdés, hogy mi a jó ár? Ezért fontos egy értékesítési stratégia kidolgozása. Nem a mindenkori legjobb ár elérése a cél, hanem a gazdaságunknak leginkább megfelelő ár. Ma már van vetési tervünk, technológiai tervünk, miért ne lenne értékesítési tervünk? Ez elengedhetetlen a gyorsan változó világban.

A két rendezvényen közel félezer termelőt tudtunk megmozgatni, akik a szakmai előadások valamint az erő- és munkagépek gyakorlati bemutatója mellett kipróbálhatták a Ford Solymár jóvoltából a Ford emblematikus autóit többek között a Ford Mustang és F150 típusokat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az 5 legnépszerűbb játéktraktor Gyermeknapra Ne törje tovább a fejét, hogy mivel lepje meg gyermekét, unokáját, vagy keresztgyerekét Gyermeknap alkalmából! Összeszedtük, hogy melyik az az 5 életh...
Megmondjuk, hol kellene lennie május 4-től Az idén májusban megrendezésre kerülő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a szokásokhoz megfelelően számos érdekességet tartogat a kilátogatók...
Agritechnica: Nézze meg Az Év Gépe 2018 cím nyerte... Kiosztották a hannoveri Agritechnica mezőgazdasági gépkiállításon a „Machine of the Year 2018”, vagyis Az Év Gépe 2018 díjakat. Tizennégy kategóriában...
AgrárgépShow kiállítás jön januárban Hamarosan jön a legnagyobb hazai mezőgazdasági kiállítás, az AgrárgépShow a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A sajtóközleményük szerint hatalmas és...
Tavaly 75,5 milliárdos forgalmat csináltak, de elá... Precíziós technika, 72 fiatal szakmai képzése, telepfejlesztések, új GPS-eszköz és több, mint 75 milliárd forintos forgalom az AXIÁL-nál. A cég az AGR...
A csúcstechnika szerepe és alkalmazásának előnyei ... Cikkünk korábbi részeiben a helyspecifikus növénytermesztés jelentőségéről és a benne rejlő lehetőségekről, illetve a rendelkezésre álló adatgyűjtési ...