A DR GREEN termékcsalád bizonyított 2022-ben

A DR GREEN termékcsalád tavalyi bevezetése pozitív visszhangra talált a piacon. A gazdálkodók eredményesen alkalmazták a Valcum Agro Kft. által forgalmazott lombtrágyákat a szántóföldi kultúrákban. Dr. Varga Zsolt, a cég termék-menedzsere, beszélt nekünk a múlt év tapasztalatairól és az idei terveikről is.

Üzleti szempontból hogyan sikerült a tavalyi évük?

A 2022-ben a magyar piacra bevezetett DR GREEN termékcsalád jól startolt. Repcében, napraforgóban, cukorrépában, szójában, kalászosokban, kukoricában és mákban is bizonyított. Több körben helyeztük ki a technológiát, hozzávetőlegesen 20 ezer hektárt tudtunk lefedni vele.

Pozitív a visszajelzés érkeztek vissza hozzánk mind a szakmából, mind a tényleges gyakorlat aspektusait illetően. Független szakmai kísérletekben is teszteltük a termékeket őszi búzában és repcében, és itt is nagyon jó eredményeket értünk el. A vizsgált terménymintákban a beltartalmi, minőségi paraméterek (fehérje, sikér, Zeleny-szám) szignifikánsan javultak, tehát a technológia bizonyított.

Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. termékmenedzsere

És mi jellemzi az idei évet a műtrágyapiacon?

A műtrágyapiac fenekestől felfordult. A tavalyi, a valóságtól elrugaszkodott őszi árak után egy jelentős visszaesés volt tapasztalható a keresletben, de február végéhez közeledve még mindig áll a piac. A termelők kivárnak és az árak alakulást figyelik. Látjuk már a kitavaszodás jeleit, a fejtrágyázások elindulnak vagy el kellene, hogy induljanak, így a műtrágya beszerzésének kérdése egyre időszerűbb. A gazdálkodók ki kell, hogy juttassák a tápanyagot, közeledik a tavaszi vetésű növények talajelőkészítése, illetve a komplexműtrágyázások… A kereslet biztosan nőni fog, de egyelőre várnak a termelők. Nyilván további árcsökkenést remélnek, aminek van is valószínűsége, de bizonytalan a kimenetele.

Viszont a DR GREEN termékcsaláddal pontosan a bizonytalanok szegmensén szeretnénk segíteni. Ahol a magas műtrágyaárak miatt dóziscsökkentés vagy általában műtrágyaelhagyás történt, a mi lombtrágyánk, a DR GREEN technológiánkkal megnyugtató megoldás lehet.

Milyen tervekkel kezdték a 2023-as évet?

Az első évben rengeteg tapasztalatot szereztünk, és erre támaszkodva építkezünk tovább. A felhasználók körét szeretnénk bővíteni, valamint a technológiákat finomítani, de bővíteni kívánjuk a kultúrák körét is, hiszen a kertészetekben és a gyümölcs-ültetvényekben még csak apró lépéseket tettünk, van feladat bőven.

Mire gondol konkrétan?

Annak ellenére, hogy a portfólió része a DR GREEN Zöldség, a DR GREEN Gyümölcs és a DR GREEN Szőlő, ezekben a kultúrákban még nem tudtunk hatékonyan sem szakmailag, sem a technológiával elindulni. Eddig egyértelműen a szántóföld volt a kiemelt terület, erre fektettük a hangsúlyt és ide tettük az energiát, de terveink szerint idén nemcsak a gyümölcs és a szőlő, hanem a tökfélék, a dinnye és a gyökérzöldségek is cégünk célkeresztjébe kerülnek. Jócskán van tere a fejlődésnek és a bővülésnek.

Hogyan néz ki ez a bővülés a gyakorlatban?

Érdeklődés már van az új termékek iránt, mert a technológiának a szakmában megy a híre. Zöldségtermesztőktől már kaptunk megkereséseket. Volt, aki azt szerette volna tudni, például, hogy hogyan lehet a DR GREEN termékeket csepegtető öntözéssel kijuttatni vagy, hogy hogyan kell állománykezelés céljából használni. Kisparcellás és üzemi kísérleteket állítunk be, ez a továbblépés előfeltétele.

Jelenleg hogy állnak az állományok és mit javasolna a gazdálkodóknak?

Az első kezelések az őszi vetésű növényeket, a kalászosokat és a repcét érintik majd. Láttuk, hogy a már megszokott módon, a tél idén is nagyon enyhe volt. Most februárban ugyan volt néhányszor jelentősebb éjszakai fagy, de csak egy nagyon rövid időszakra. A repcében a repceszár-ormányos és a nagy repceormányos ellen a következő időszakban meg kell kezdeni a védekezéseket. Első kezelésként a repcében a DR GREEN Startot, ezt a magas, 60%-os foszfortartalmú termékünket javasoljuk 2 kg-os dózisban kijuttatni, kombinációban.

Ezt követően, a zöldbimbós stádiumban használhatjuk a DR GREEN Olajos termékünket, szintén 2 kg-os mennyiségben.

A kalászosokban, különösen az árpában látjuk a tápanyaghiány sárgulásos tüneteit, ami egyébként teljesen megszokott. Az árpa és a búza esetében a legelső beavatkozás esedékessége március első felére tehető, amikor szintén a DR GREEN Starttal lehet egy tél utáni regeneráló, gyökértömegnövelő, bokrosodást elősegítő kezelést végezni. A DR GREEN Gabona alkalmazása pedig annak réz- és mangántartalma miatt fontos ilyenkor.

Később majd képbe kerülnek a kapásnövények és a kalászosokban, illetve a repcében jönnek a következő körös kezelések. Ahogy már a minőségjavítás is előtérbe kerül a DR GREEN Energy és Quality nyújthat hasznos segítséget.

DR GREEN technológiával kezelt őszi búza

Bízunk benne, hogy a piac hamarosan rendeződik, aminek előfeltétele, hogy a terménypiac is „meginduljon” és emelkedjenek az árak. Mind a termény-, mind a műtrágyapiac nagyon kaotikus és bizonytalan a kifutásuk. Akár a termelői, akár a kereskedői, akár a gyártói oldalt nézzük, egy nagyon nehéz szezon előtt állunk. Jó hír, hogy éltünk meg már ilyet, és akkor is tudtuk rendezni a sorokat. Most is úgy dolgozunk, hogy megpróbáljuk ebből a helyzetből a legjobbat kihozni.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyakorlat magas fokon: tovább bővíti a növényszeml... Közel 50 résztvevőnek adott emelt szintű, a gyakorlatban is hasznosítható szakmai tudást az I. Országos NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzés-sorozat. A...
A DR GREEN termékcsaláddal rázná fel a hazai lombt... Magyarországon új, piaci sikerrel kecsegtető lombtrágyákat hozott forgalomba idén a Valcum Agro Kft. Dr. Varga Zsolt termékmenedzser mutatta be a cég...
Őszi kedvezmények – Dr Green ’három 10′-es a... Az idei évben az őszi vetésű növények komplex tápanyag-utánpótlási technológiájában megjelenő termelői bizonytalanságot főként a kialakult gazdasági ...
Lombtrágya-akcióval segíti a Valcum Agro Kft. a ne... Nem lett könnyebb a gazdálkodók helyzete az idő előrehaladtával. Elkezdődött az új szezon, de a műtrágyaárak továbbra is magasak, a kilátások pedig t...
Hogyan legyen eredményes a kalászos gabona termesz... DR GREEN a kalászos technológiákban A kalászosok az egyedfejlődésük kezdeti időszakában (kelés-bokrosodás vége) felveszik a nitrogénszükségletük...
DR GREEN a napraforgó termésstabilitáshoz A jelenlegi gazdasági körülmények kiszámíthatatlan kihívások elé állítják a növénytermesztőket. Az inputköltségek hektikus és gyors változását a bizo...