A cirok termeszthető 12% feletti lejtésű területeken?

IGEN! A Lidea-nak erre is van MEGOLDÁSA!

A 12%-ot meghaladó lejtős területeken gazdálkodó termelők keresik azokat a jogszabályoknak megfelelő növénykultúrákat, amelyek jövedelmezően termeszthetők és jól beilleszthetők a vetésforgóba.

A vonatkozó rendelet alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy vethető-e ilyen területre szemes cirok?

14/2023. (IV. 19.) AM rendelet:

A talajromlás és a talajerózió kockázatát csökkentő talajművelés, ideértve a lejtők dőlésszögének figyelembevételét is – HMKÁ 5 előírás:

(1) Direktvetés, szintvonalas vagy rétegvonalakkal párhuzamos művelés, továbbá az eróziós jegyeket mutató lefolyási útvonalakon erózióvédelmi sávok kialakításával folytatott művelés kivételével tilos a 12%-nál nagyobb lejtésű területen kapás növények – beleértve a kukoricát és napraforgót is – termesztése, valamint őszi káposztarepce átlagosan 24 cm-nél nagyobb sortávolságon való termesztése.

(2) A tábla 12% feletti lejtésű területeken elhelyezkedőnek minősül, ha

  • a) 2 hektárnál kisebb területű táblák esetében az adott tábla területének több mint 50%-a 12%-nál nagyobb lejtésű területen helyezkedik el; valamint
  • b) 2 hektáros vagy annál nagyobb területű táblák esetében az adott táblán belül a 12%-nál nagyobb lejtésű terület nagysága meghaladja az 1 hektárt.

A módosítást követően a nevesített repce, kukorica, napraforgó mellett az alábbi növényeket tekintik a nevezett HMKÁ 5 kapáskultúrának (a rendelet szerint az erózió szempontjából kockázatos kapásnövények):

Tudományos névMagyar név
1.Zea mays L.Kukorica
2.Helianthus annuus L.Napraforgó
3.Nicotiana spp.Dohány
4.Beta vulgaris L. provar. altissimaCukorrépa
5.Beta vulgaris L. convar. crassa provar. crassaTakarmányrépa
6.Solanum tuberosum L.Burgonya
7.Helianthus tuberosus L.Csicsóka
8.Ipomoea batatas (L.) Lam.Édesburgonya

A hatóság állásfoglalása alapján a cirok nem tartozik ebbe a körbe, így ezeken a területeken cirokvetőmag vethető.

A hagyományosan javasolt technológia mellett a helyi tapasztalatok azt mutatják, hogy Lidea szemes cirok hibridek eredményesen termeszthetők gabona-sortávolság alkalmazása mellett is, nagyobb tőtávolság és kisebb sortávolság (12,5 cm) melletti térállásban.

A tavalyi évben már több helyen volt köztermesztésben Lidea szemes cirok genetika, 12,5 cm sortávra vetve, olyan termőhelyi adottságoknál, ahol is a lejtők dőlésszöge meghaladta az említett 12%-ot.

Az eredmények magukért beszélnek! Néhány termőhelyi tapasztalat:

Ságvár:15 ha8 t/ha
Zalaegerszeg:20 ha7,5 t/ha
Pásztó:113 ha10,6 t/ha
Pásztó:8 ha9,4 t/ha
Domoszló:36 ha8,5 t/ha (vadkáros területen)

A Lidea Európában, valamint Magyarországon is piacvezető nemesítőház. A siker nem csak a kiváló genetikának köszönhető. Mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert nem csak vetőmagot kínálunk, hanem a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztjük a hazai cirokpiacot. Olyan megoldásokat, innovációkat, szakmai tanácsadást kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között is biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden érdekelt számára. A tudatos portfólió kialakítás, a technológiai, etetési kísérletek és a partnerek számára nyújtott személyes szaktanácsadás mellett, hibridjeink évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket, így keresettek a termelők, valamint a végfelhasználók körében.

Fontosnak érezzük, hogy a Magyarországon életbe lépő 12%-os lejtők a talajromlás és talajerózióval kapcsolatos előírásokat figyelembe véve, olyan alternatív lehetőségre hívjuk fel a termelők figyelmét, ami a jelen gazdasági és törvényi előírások figyelembevételével MEGOLDÁSt és biztos jövedelmezőséget jelenthet az érintett termelők számára.

Az aktuális cirokkínálatunkkal és egyéb növényeinkkel kapcsolatban látogassanak el weboldalunkra vagy keressék a területileg illetékes kollégáinkat, örömmel állnak rendelkezésre!

Cirokkal kapcsolatos szakmai kérdéseit felteheti a www.acirok.hu online oldalunkon is, ahol szakértőinktől személyre szabott választ és tanácsot is kaphat.

Lidea Hungary Kft.
www.lidea-seeds.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly konkurenciát kaphat a kukorica Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi...
Erős hátszéllel letaszíthatja a trónról a cirok a ... A cirok termőterülete Magyarországon körülbelül 20 ezer hektárra tehető, amivel harmadikok vagyunk az Európai Unió rangsorában. A jövőben azonban az E...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő ...
Felejtse el a kukoricát, a jövő a cirokra fogad Kevésbé igényes, mint a kukorica, kiemelkedő a szárazságtűrése, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához nagyjából feleannyi vizet használ fel,...
Ez a szántóföldi kultúra jól bírja a klímaváltozás... A klímaváltozás igencsak átformálhatja a gazdálkodás szerkezetét Magyarországon is. Egyre inkább felértékelődnek a kevésbé kedvező adottságok esetén ...