A biobaromfi számára a metionin nagyon fontos a gabonában

Egyike a 9 esszenciális aminosavnak a metionin, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz. Segít a fehérjeszintézis beindításában, és számos szövet fontos összetevője, beleértve a csontokat, izmokat, szalagokat, szerveket, bőrt és tollat. Egy közös amerikai tudományos és kormányzati tanulmány célja, hogy új, magas metionintartalmú szántóföldi kukoricahibrideket hozzon forgalomba.

Az előrelépés örvendetes hír az ökológiai baromfitenyésztők számára, nekik a madarak optimális növekedése, egészsége, valamint a hús- és tojástermelés biztosítása érdekében szükségük van az aminosavtartalmú takarmánykészítményekre.

A kukorica a jelenlegi takarmányadagok egyik fő összetevője, de a kereskedelemben termesztett hibridekben nagyon kevés a metionin.
A metionin egyike a 9 esszenciális aminosavnak, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz
A kukorica a jelenlegi takarmányadagok egyik fő összetevője, de a kereskedelemben termesztett hibridekben nagyon kevés a metionin.
A metionin egyike a 9 esszenciális aminosavnak, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz (Fotó: Pixabay)

A metionin egyike a 9 esszenciális aminosavnak, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz. Segít a fehérjeszintézis beindításában, és számos szövet fontos összetevője, beleértve a csontokat, izmokat, szalagokat, szerveket, bőrt és tollat. A metionin emellett fontos anyagcsere-, emésztési és immunrendszeri funkciókat is támogat.

Kiegészítés szabad tartású és biotermesztésű madarak számára

A szabadon tartott madarak természetes módon is hozzájuthatnak a metioninhoz a férgek és más rovarok fogyasztásából, de a kukoricaalapú takarmányokban lévő metioninnal való kiegészítés szükségesnek tekinthető ahhoz, hogy a madarak megfelelő mennyiségű aminosavhoz jussanak.

Jelenleg az Egyesült Államokban a biotermelőknek olyan szövetségi hatósági mentességet kellett kérniük, amely csirkék esetében tonnánként 2 font szintetikus metionin, pulykák, kacsák és más baromfifélék esetében pedig tonnánként 3 font szintetikus metionin használatát engedélyezi. Ez a projekt azonban más kutatások mellett olyan természetes alternatívákat keres, amelyek költsége és elérhetősége ígéretesnek tűnik a szintetikus metionin szükségességének kiszorítására.

Kukoricával történő kiegészítés

A kukorica a jelenlegi takarmányadagok egyik fő összetevője, de a kereskedelemben termesztett hibridek nagyon kevés metionint tartalmaznak. A tudósok azonban úgy találták, hogy a csíraplazma-gyűjteményekben vannak olyan variabilitási források a tulajdonság tekintetében, amelyek a megfelelő eszközökkel kiaknázhatók.

Paul Scott, a Mezőgazdasági Kutatószolgálat növénygenetikusa és kollégái 2 hagyományos növénynemesítési technológia – a duplázott haploid indukció és a visszatérő szelekció – kombinációját keresték, mivel a transzgenikus növényfajták nem engedélyezettek a biotermesztésben.

A B101-es hibrid a viszonyítási alap

E módszerek alkalmazásával – amint arról a Crop Science című szaklapban beszámoltak – 16 olyan beltenyésztett kukoricavonalat fejlesztettek ki, amelyek metioninszintje a szemcsékben elérte, egy esetben pedig meghaladta a B101-es hibridét, amely a természetes magas metioninkoncentrációja miatt hasznos összehasonlítási alapnak bizonyult.

„A B101 általában körülbelül 0,29 g metionint tartalmaz 100 g szemenként, a mi legjobb vonalaink pedig körülbelül 0,37 g-ot 100 g-onként” – mondta Scott, az ARS Corn Insects and Crop Genetics Research Unit (ARS Kukorica Rovarok és Növénygenetikai Kutatócsoport) munkatársa az iowai Amesben.

Ezenkívül néhány beltenyésztett vonal jelentős genetikai változatosságot mutatott bizonyos agronómiai tulajdonságok tekintetében is, amelyeket szántóföldi kísérletekben értékeltek – többek között a növénymagasság, a virágzás időpontja, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a narancssárga színű szemek tekintetében.

Fontos a tesztelés

„Fontos lesz ezeket a vonalakat hibridkombinációkban és különböző környezetekben tesztelni, hogy megértsük, mennyire stabil a tulajdonságuk, és mekkora a terméspotenciáljuk. Emellett szeretnénk a magas metioninszintet más, az ökológiai baromfitenyésztők számára értékes tulajdonságokkal kombinálni. A narancssárga gabona az egyik, amin most dolgozunk, valamint a transzgenikus pollen kizárásának képessége. Végső soron olyan kukoricát szeretnénk kifejleszteni, amely teljes értékű étrendet biztosíthat, kiegészítés nélkül” – tette hozzá.

A jelentés társszerzői a Practical Farmers of Iowa, az Iowa Állami Egyetem és a thaiföldi Khon Kaen Egyetem képviselői voltak.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Ezt jelentik a kódszámok a tojásokon – nagyon nem ... Húsvét mellett karácsony tájékán fogy a legtöbb tojás Magyarországon. Éppen ezért időzítették erre az időszakra a tudatos tojásfogyasztást ismertető k...
Állatjóléti támogatást igényelhetnek júniusban a b... A baromfitartás az utóbbi időben sok nehézséggel járt, köszönhetően a madárinfluenzának. Most azonban a korlátozásokat feloldották, sőt, júniusban még...