Prémium Hungaricum minősített burgonyafajták

Kiváló étkezési minősége alapján négy burgonyafajta nyerte el a Prémium Hungaricum minősítést és a vele járó védjegyhasználati jogot a Hungaricum Szövetség és a Prémium Hungaricum Egyesület véleménye alapján. Akitüntetésben részesültfajták a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli. Most ezen burgonyák jellegzetességeit mutatjuk be Dr. Polgár Zsolt szakértőivel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is.

Balatoni rózsa

Balatoni rózsa burgonya
Balatoni rózsa burgonya

A hazai piaci elvárásoknak megfelelő rózsa héjú, sárga húsú, „B” főzési típusú, főzve és sütve is kiváló minőségű és ízű fajta. A héjon lévő rügyek sötétebb bíbor színűek, mint maga a piros héj, ezért a piacon könnyen felismerhető.

Rövid tenyészidejű, korai érésű. Szép szabályos alakú, sekély rügyű, tetszetős, piacos kinézetű, darabos. Gumókötésszáma alacsony, 10-12 db/tő. Babásodásra és más alaki hibákra nem hajlamos, ezért az értékesíthető termés aránya nagyon magas, 90 % feletti.

Ültetés után foszlós héjjal 80-85 napra szedhető. Nagyon bőtermő, akár 70-80 t/ha-os termés is elérhető vele intenzív termesztéstechnológia mellett. Növényvédelme a fajta rezisztenciái miatt könnyen megoldható, leromlásra nem hajlamos, vetőgumója több éven át visszaültethető.

Koraisága ellenére jól tárolható, mert hosszú nyugalmi idejű, „télálló” fajta. Nem igényel hűtő tárolást, tavaszig lecsírázás nélkül eltartható. Metribuzin hatóanyagú gyomirtószerekre érzékeny, ezért ezeket csak középkötött talajokon és kelés előtti alapkezelésre javasoljuk.

Katica

Katica burgonya
Katica burgonya

A hazai piaci elvárásoknak megfelelő rózsa héjú, sárga húsú, „B” főzési típusú, főzve és sütve is kiváló ízű fajta. Egyöntetűen közepes gumóméretű, nagyon szép szabályos alakú és szép héjminőségű, sekély rügyű. Gumókötésszáma magas 18-20 db/tő. Gumóhibákra nem fogékony, az értékesíthető termés aránya nagyon magas, 90 % feletti. Gumómérete és kiváló héjminősége miatt ideális a mosva, kicsomagolva való értékesítésre (átlagos gumósúly 12-15 dkg/db).

Közepes tenyészidejű, intenzív termesztéstechnológia mellett nagyon magas termőképességű (70-80 t/ha). Lomb fitoftórára fogékony, ezért szakszerű növényvédelmet igényel. Leromlásra nem hajlamos, vetőgumója több éven át visszaültethető. Közepes nyugalmi idejű, ezért célszerű hűtött tárolóban tárolni, és február végéig értékesíteni. Metribuzin hatóanyagú gyomirtószerekre nem érzékeny.

Démon

Démon burgonya gumók
Démon burgonya gumók

A hazai piaci elvárásoknak megfelelő sötét rózsa héjú, sárga húsú, „B/C” főzési típusú, vegyes hasznosítású, enyhén lisztes állagú, kiváló minőségű és ízű fajta. A héjon lévő rügyek még sötétebb bíbor színűek, mint maga a piros héj, ezért a piacon ez a fajta is könnyen felismerhető. Sötét héjszínét magas talajhőmérséklet mellet is megtartja, nem fakul ki. Szép szabályos alakú, sekély rügyű, tetszetős, piacos kinézetű, darabos. Gumókötésszáma közepes, 14-16 db/tő.

Közepes tenyészidejű, hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható, télálló. Babásodásra és más alaki hibákra nem hajlamos, ezért az értékesíthető termés aránya nagyon magas, 90 % feletti.

Metribuzin hatóanyagú gyomirtószerekre érzékeny, ezért ezeket csak középkötött talajokon és kelés előtti alapkezelésre javasoljuk. Termőképessége magas, elérheti a 60-70 t/ha-t. Lomb fitoftórára fogékony, ezért szakszerű növényvédelmet igényel. Leromlásra nem hajlamos, vetőgumója több éven át visszaültethető.

Somogyi kifli

Somogyi kifli burgonya
Somogyi kifli burgonya

Az egyetlen hazaiAtípusú saláta burgonya. Sárga héjú, sárga húsú, kifli alakú. Keményítőtartalma közepes, de még sem nem fő szét, mert a keményítő szemcsék mérete kicsi. Kiváló étkezési, saláta minőségű, vékony héjú, jól főzhető, kemény húsú, remek karakteres ízű. Gumókötésszáma magas, 25-40 db/tő.

Közepes tenyészidejű, rövid nyugalmi idejű, hűtött tárolást igényel. Termőképessége közepes, 25-40 t/ha. Vírusokkal és fitoftórával szemben fogékony, termesztése öntözést, szakszerű növényvédelmet és rendszeres vetőgumófrissítést igényel. Metribuzin hatóanyagú gyomirtószerekre nem érzékeny.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Démon, Balatoni rózsa, Somogyi kifli, Katica ̵... Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló étkezési minőségű burgonyának? Mivel jár a Prémium Hungaricum elnevezésű minősítés? A Pannon Egye...
A hűvösben mozdul, aki teheti: poloskák & Co.... Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák ...
A sokszínű burgonya Magyarországon a negyedik legtöbbet fogyasztott élelem a burgonya. Cikkünkből kiderül, mekkora területen termelünk burgonyát, melyek a leggyakoribb fa...
20 tuti tipp burgonyához Vannak dolgok, melyet ösztönösen tudunk a burgonyáról, felhasználásáról, mert láttuk az édesanyánktól, vagy ellestük a nagyitól. De lehetnek olyan dol...
Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt vo...
Ezt hozhatja magával az új burgonyás szabály Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr...