Igencsak meglephettek mind az autósokat, mind a piaci szerpelőket mindez, ami az olajpiacon történt: míg két hete még reális veszély volt, hogy 100 dollárig drágulhat egy hordó olaj ára, és a hazai benzinár is minden eddigi negatív rekordot megdönt majd, pontosan ellentétes folyamat játszódott le. Mind a két fő olajtípus, a WTI és a Brent ára is zuhanni kezdett.

Az okok megértéséhez visszább kell egy kicsit mennünk az időben. A tavalyi háborús áremelkedést gyors árcsökkenés követte, idén nyár elején már 70-75 dollár körül alakultak az árak, ekkor Magyarországon valamivel 500 forint felett alakult a benzinár, így nem volt vészesen messze a korábbi ársapka szintjétől. Ennek hatására viszont az OPEC tagországok és a velük együttműködő olajkitermelők (OPEC+) visszafogták a termelést az árak növekedése érdekében.

Fotó: Pixabay

A helyzetet könnyítette, hogy az orosz kivitel átmenetileg amúgy is visszaesett a szankciók miatt, így Oroszországnak nem okozott gondot a kivitel csökkentése, emellett Szaúd-Arábia vállalata magára a visszavágás legnagyobb részét. A lépés elérte a célját: megindult az áremelkedés. Néhány hete a WTI elérte a 90, a Brent pedig a 95 dollárt, ami azért volt ijesztő, mert közel kerültünk a 100 dolláros lélektani szinthez. Sokan estek pánikba, amit az is erősített, hogy Oroszország korlátozta a finomított termékek (benzin, gázolaj) kivitelét belső ellátási gondok miatt.

Szeptember végén viszont mind a WTI, mind a Brent ára zuhanni kezdett, ami később összeomlásba ment át. Szerdán, például, a Brent napon belül 91-ről 86 dollárra szakadt le. A hetet a WTI 83, Brent 85 dollár környékén zárta. Az események hátterében egyeértelműen a spekulációt gyanítják.

Támogatta a folyamatot az a tény is, hogy Oroszország meglepően gyorsan visszavonta a feldolgozott termékek exportkorlátozását.

Szintén a támához tartozik, hogy Kínában az elektromos autók részaránya olyan jelentősen megnövekedett, hogy ez már komoly hatással van a kínai olajimportra, ami a nagy ország gazdasági gondjai miatt amúgy is kisebb a korábbi várakozásoknál. Ugyanakkor az orosz export mégis erősödött, miután India szinte bármennyi orosz olajat hajlandó volt megvenni annak olcsóbb ára miatt, ezzel jócskán mérsékelve a közel-keleti olaj iránti igényt.

Az áresés a hazai benzinárakban is mutatkozott, miután azok az adott időszakban átlagosan 660-ról 630 forintig csökkentek, és nem kizárt, hogy az elhúzódó hatás miatt még további csökkenés következhet. Ez természetesen a hazai infláció csökkenésére is jótékony hatással van, így nem veszélyezteti, hogy az végre az egyszámjegyű tartományba kerüljön az előző éveihez viszonyított havi adatok szintjén is.

Természetesen az olajpiac továbbra is változékony lehet: az összeomlást akár korrekciós erősödés is követheti, ugyanakkor a fájdalmasan magas, 100 dolláros ár veszélye jó időre a múlté lett, ezzel együtt a 700 forintos benziné is.

Az eredeti cikk az economix.hu-n jelent meg.

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás