A KSH adatai szerint Magyarország élősertés kivitele 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent 2021 január–októberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Az élősertés behozatal közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (134 ezer tonnára), értéke csaknem 3 százalékkal nőtt 2021 első 10 hónapjában a 2020. január–októberihez képest. 

A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították Magyarországból - írta meg az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. Élőállat és hús kiadványa. A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg értéke 13 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

2021 első 10 hónapjában a 2020. január–októberihez képest a sertéshúsimport volumene 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg értéke 13 százalékkal csökkent, az élősertés behozatal közel 3 százalékkal mérséklődött

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében. Ez közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Ez volt a helyzet a világ húspiacán

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal mérséklődhet 2022 első negyedévében a 2021 január–márciusában előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 11 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 2 százalékkal, a sertéshús értékesítése pedig 9 százalékkal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja 8 százalékkal lehet kevesebb, míg a sertéshús-behozatala 1 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban.

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal mérséklődött 2021 január–novemberében a 2020. január–novemberi volumenhez képest.

A vágások száma szintén 2 százalékkal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (8,64 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2021-ben 1,13 millió tonna volt, ez 11 százalékkal haladja meg a 2020-ban exportált mennyiséget. 

Húshelyzet az Európai Unióban

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal több, 4,5 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 51 százaléka (2,3 millió tonna) Kínába irányult, ami 15 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (297 ezer tonna), illetve Japán (305 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében. Összesen 2 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 3 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022 2. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch felvásárlási ára 1,23 és a Tönnies ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 2. héten.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás