Javában tartanak a földeken a munkák, aratás, szembehordás, gyomszabályozás, kaszálás, bálázás is a feladatok között szerepelnek a nyári szezonban. A gépes témához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak. Írtunk róla, hogy újabb kombájnokat mutat be a John Deere, hogy óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása, valamint arról is beszámoltunk, hogy változott a felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke. Szeretettel ajánljuk többszöri olvasásra a mezőgazdasági gépek témájában megjelent cikkeinket!

Kisokos a drónvásárláshoz, hogy ne járjon pórul. Az autonóm robotok mellett a permetező drónok számítanak ma a precíziós mezőgazdaság legfelkapottabb témájának. És bár ez egy viszonylag új terület, a gazdálkodók már most is számos modell és gyártó közül választhatnak. De mit kell figyelembe venni, ha permetező drónt vásárolnak?

a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével
a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével

 

Le kell szögezni, hogy ezek a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével vagy szilárd szemcsés anyagok, például műtrágyák vagy vetőmagok kiszórására. Mindezek mellett egyre hangsúlyosabb a drónok permetezésre való használata. A permetező drón egyszerűen egy olyan eszköz, amelyik arra szolgál, hogy növényvédő szereket vigyen fel a növényekre. A megfelelő drón kiválasztásakor tehát arra kell összpontosítani, mi teszi jobbá ezt a munkát. Így mellékes szemponttá válik a kamerák száma, a joystick és más hasonló trükkök - írták.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmarázó ládák számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

A T5 szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal.
A John Deere T5 kombájn szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal.

 

Az új gépek ugyanazzal a fülkével rendelkeznek, mint az X9 kombájn. A fülke különféle kényelmi eszközökkel van felszerelve, beleértve az ActiveSeat II-t, a CommandPRO joystickot és a G5plus CommandCentert. Ezenkívül a kombájn felszerelhető StarFire 7500 GPS-vevővel. A 2025-ös modellévtől kezdve a kombájnokat nagyobb gabonatartállyal is fel lehet szerelni.

A T5 szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal. Ez 15%-kal, illetve 23%-kal nagyobb, mint a standard változatok. A motor teljesítménye mindkét sorozatban 305 és 466 LE között mozog - írták.

A gépek 150 liter/s sebességgel ürítenek, 90 másodperc alatt 10 tonna gabonát egy pótkocsiba
A gépek 150 liter/s sebességgel ürítenek, 90 másodperc alatt 10 tonna gabonát egy pótkocsiba

4 tipp a betakarítás hatékonyságának javításához

Javítsa mérhetően a betakarítás hatékonyságát ebben a szezonban a Brandt Agriculture szakértőinek négy egyszerű, de hatékony stratégiájával, mert a betakarítási szezonban a gyorsaság és a hatékonyság minden műveletnél elsődleges fontosságú.

De amikor a "hatékonyság" ilyen divatos szó, és látszólag minden sarkon apró lehetőségek állnak rendelkezésre, nehéz lehet átörni a zajon, hogy meghatározzuk azokat a megoldásokat, amelyek valóban hatással lesznek az Ön alsó sorára. Íme négy egyszerű, de hatékony módszer, amellyel mérhetően javíthatja a betakarítás hatékonyságát ebben a szezonban.

Megrokkant a gépek forgalma: óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása

A magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve éveken át, egészen az előző év első negyedévéig töretlenül ívelt felfelé. Az elmúlt években a pályázati kiírásnak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően az ágazat szereplői közül többen 3-5 évre előre betervezett beruházásokat valósítottak meg. 2023 második negyedévétől viszont bekövetkezett a recesszió, a gabonapiaci helyzet, a megnövekedett gépárak és a gyengülő finanszírozási lehetőségek, illetve a pályázatok kifutása óvatosabbá tették, kivárásra kényszerítették a gazdákat. 

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kismértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. 2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépérékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges.

A 2024-es esztendő a várakozás éve, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét.

Csendesen szánt a 160 lóerős, teljesen elektromos traktor

160 LE-s elektromos akkumulátoros traktor nagy hatótávval. Ezt ígéri a francia Seederal cég a 2026-ban bemutatásra kerülő szériaváltozattal. A Future Farming a prototípust egy szántási munkamenetre kísérte el Bretagne-ban, ennek a rendkívül csendes és szívós traktornak a szülőhelyén.

Néhány hónappal ezelőtt a Seederal bemutatta az elektromos traktor prototípusát. Azóta a cég 11 millió eurót gyűjtött össze azzal a céllal, hogy csapatot építsen a szériatraktor fejlesztésére. A Future Farming munkatársai a helyszínen igyekeztek megszerezni első benyomásaikat erről a Bretagne-ban készült traktorról.

A Seederal jelenlegi prototípusa korlátozott erőforrásokkal is bizonyította a csapat potenciálját. A JCB traktor architektúrára alapozva, főként a prototípus elkészítéséhez ideális főváz megléte miatt, Arthur, a Seederal vezérigazgatója megerősítette, hogy „hagyományosabb architektúra, rövidebb tengelytávval lesz a sorozatban készülő traktor verziója. ”.

A 2026-ban bemutatásra kerülő sorozatgyártású traktor a végső jellemzőket és felépítést mutatja be. Ennek az új verziónak az első prototípusait prioritásként a régióban vagy országban kell tartani, hogy javítsák a termék érettségét az első kereskedelmi forgalomba kerülő sorozat gyártása előtt. Az első prototípusként a traktor minden funkciójához egy külön motorral fog működni. 

Hatékony gépeket, eszközöket és megoldásokat mutatott be a KITE Zrt. Mezőfalván - képekkel

A KITE Zrt. idén is mozgó- és állógépbemutatóval vett részt a Mezőfalván rendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, ráirányítva a figyelmet a legújabb technológiai fejlesztésekre és gépújdonságokra. Az eseményen tartott szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fő figyelmet. Emellett pedig a kiállítási területén itt mutatkozott be a John Deere új S7 kombájncsaládja és a vállalat kínálatában újdonságként a Monosem márka is. 

Az ország egyik legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, valamint eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt - írta a KITE. A téma aktualitása a mezőgazdaság minden szegmensét érinti, köztük az állattenyésztést is, hiszen az éghajlatváltozás kihívást jelent a minőségi takarmány-előállítás során. 

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától (X)

A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat. Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta. Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel. A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes. (X)

Változott a felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke

A mezőgazdasági termelők támogatásának egyik formája a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója meghatározott részének visszaigénylési lehetősége, másik formája pedig a tiszta növényi olajat előállító mezőgazdasági termelők által a tiszta növényi olajra alkalmazott kedvezőbb adómérték biztosítása révén a jövedékiadó-fizetési kötelezettség csökkentése.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 117. paragrafusa szerinti feltételeknek megfelelő gázolaj-felhasználás esetén a törvény két visszaigénylési kulcsot ad meg, ami a kőolaj világpiaci árának függvényében változó adómértékekhez igazodik. Ha a Brent hordónkénti olajár 50 dollár vagy az alatti, akkor a gázolaj adómértéke 152 900 forint ezer literenként, amihez 87 százalékos visszaigénylési kulcs tartozik, míg az 50 dollár feletti Brent-olajár esetében az adómérték 142 900 forint ezer literenként, a hozzátartozó visszaigénylési kulcs viszont 86 százalék.

 

 

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás