Jelenleg az egyik legnagyobb problémának a pocok (güzü, egér, stb.) gradációja látszik. A mostani magas év eleji állomány  – ha szaporodásnak indul – az aratási időszakra tetemes károkat tud okozni. Elpusztítani szinte lehetetlen őket, de távol tartani talán lehet.

Sok jó tapasztalatot szereztünk a kén „vadriasztó” hatásáról. Az elemi kén – legyen az granulált vagy szuszpenzió – a kijuttatás után gázosodásnak indul. Ehhez persze kell nedvesség és megfelelő talajhőmérséklet, továbbá a kénbontó baktériumok jelenléte.

https://www.youtube.com/watch?v=QURQhqUPNrw

A kéngázok nehezebbek, mint a levegő, ezért a talajfelszínen magasabb koncentrációt mérhetünk, így beszivárognak a talaj mélyebb rétegébe (a pocokjáratokba is). A kéngáz nemcsak irritáló, de mérgező gáz is, nagy töménységben. A vadak – legyen az pocok, nyúl, vaddisznó vagy őz, szarvas –, nem szívesen látogatják a kénezett táblát, ha van más eleség is a környéken.

Granulált kén vagy szuszpenzió? 

A granulált kén (Profi Smax) lassabban fejti ki hatását, de sokkal tovább is tart. Évekre kénnel látja el a növényt, miközben folyamatosan képződik a kéngáz. A szuszpenziós elemi kén termékek (Profi S80, MagnaS) már 1-2 nap alatt gázosodásnak indulnak, és pár hétig képesek is védelmet nyújtani a növénynek. Tehát a pocok, egér ellen a hosszabb hatású granulált ként javasoljuk. Ugyanakkor a vaddisznótúrás, a nyúl, az őz rágása ellen a szuszpenziós formulák lesznek hatásosak.

Mikor szórjuk vagy fújjuk ki?

A granulált elemi ként szórhatjuk állományba, de tehetjük sekélyen a talajba is. Minél korábban kikerül a zsákból, annál biztosabb lesz a hatása. Javaslatunk, hogy 70–120 kg/ha dózist alkalmazzunk, amivel 2-3 évre elegendő ként is pótolunk. A granulált kén éppúgy kerülhet a kalászosokba, a lucernába, vagy a szegélyekre, mint a gyümölcsösbe vagy a zöldségkultúrákba. Biotermék, tehát azok is bátran használhatják, akik növényvédőszer-mentes termelést folytatnak.

A szuszpenziós ként már a vetés után a talajfelszínre, a szikleveles állományra éppúgy kijuttathatjuk, mint a virágzó állományba. A kénalapú szuszpenziók sokat fognak segíteni a vadvédelmen kívül a gombák elleni védekezésben és a túlzott napsütés okozta termésveszteségek ellen is.

További segítségért keresse a VulcanAgro Kft. munkatársait!

www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás