Exkluzív interjút adott Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A "műtrágyakirály" a gyár bezárásáról szóló hír napjának fejleményei után reagált. Elmondta, hogy megfontolták korábbi döntésüket, és mégsem zárják be a műtrágyagyárat. Arról is beszélt, hogy nem fogják véglegesen megszüntetni a Nitrogénműveknél a termelést, hanem küzdeni fognak érte. A korábban megjelentekkel ellentétben alkalmazottaktól sem fognak megválni. 

Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa az RTL Híradónak nyilatkozott arról, hogy részlegesen mégis megmaradhat a termelés a péti műtrágyagyárban, és a dolgozóktól sem fognak megválni - számolt be róla a Pénzcentrum.

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője - Fotó: Balázs Attila / MTI

Ezért hozták a döntést:

A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez ténylegesen arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének – foglalta össze a Híradónak Bige László, hogy mi történik az üzem körül. Ezután hozzátette, hogy átgondolták a helyzetet és nem fogják a termelést véglegesen megszüntetni a Nitrogénműveknél, hanem küzdeni fognak érte. Alkalmazottaktól sem fognak megválni. 

A cégvezető kilátásba helyezte, hogy minden fronton lobbizni, és ha szükséges, perelni fognak - akár uniós szinten is -, hogy megszüntessék a meglátásuk szerint problémás hazai szabályozást. Bige szerint ugyanis nem egységes a szén dioxid-kvóta ingyenes kiosztása, illetve a műtrágya eladása után is kivetett adó is ellehetetleníti a gyártást.

Húzd meg és ereszd el

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a sajtónak Bige László azt nyilatkozta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le. Az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét - fogalmazott.

A téma kapcsán a Pénzcentrumnak megszólalt Raskó György agrárközgazdász is, aki szerint "Bige úr már nem először játszik húzd meg-ereszd meg játékot, és én biztos vagyok abban, hogy most is ez történik." Raskónak tehát igaza volt, célba érhetett Bige László üzenete: az egész országnak fájt volna a leállás, Raskó becslése szerint ugyanis ez 60 milliárdos kiesést jelentett volna a GDP-ből - írta a lap.

Újabb változás és információk

Minden jogi lehetőséget ki szeretne használni Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója és tulajdonosa annak érdekében, hogy bebizonyítsa: a céget lehetetlen helyzetbe hozó, széndioxid-kvótákra kivetett adóterhek jogellenesek. Az üzletember az Agrárszektornak azt mondta: mindent megtesz azért, hogy csaknem ezer dolgozóját ne kelljen elbocsátania.

Jogellenesnek tartják a helyzetet és perelnek

"A jogászaink véleménye szerint az uniós széndioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének megadóztatása jogellenes. Azért, hogy ezt bebizonyítsuk, ki fogunk használni minden jog által biztosított lehetőséget. Mindez azt jelenti, hogy minden magyarországi és uniós jogorvoslati fórumot igénybe veszünk. Ki fogunk használni minden törvény adta lehetőséget arra, hogy az igazunkat bizonyítsuk. Meggyőződésünk, hogy a vonatkozó kormányrendelet sérti az arányos közteherviselést és a tulajdonhoz való jogot, mivel az adó aránytalan és konfiskáló jellegű, sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét. Ráadásul sérti az Európai Unió 2003/87 EK irányelv alapelveit és célkitűzéseit is" - mondta el az üzletember.

Hozzátette: "Semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt az ügyet a bíróságon meg fogjuk nyerni."

Arra a kérdésre, hogy addig termelhet-e még a gyár, úgy felelt: „nem szándékozom elbocsátani azt a közel ezer embert, aki itt dolgozott és itt élte le az életét, de nem tudjuk, hogy mikor tudjuk újraindítani a termelést és milyen feltételek mellett. Mindent el fogunk követni azért, hogy újra műtrágyagyártásba fogjunk, addig pedig nem fogjuk szélnek ereszteni az embereinket, különben sosem tudjuk újrakezdeni.”

Végkiárusítás lesz

Az üzemben pillanatnyilag nincs tervben a műtrágya gyártása, a meglévő készletek egy része már értékesített, a többit pedig végkiárusítás során szeretnék eladni - fogalmazott.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás