A gabona- és benne a búzatermés várhatóan 1,2, a kukorica-előállítás 0,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyi szezon eredményeit. Nem Európa hozza majd a pluszokat. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) globálisan rekord gabonatermést vár a 2024/25-ös gazdasági évre. A március közepén közzétett jelentésében az IGC a vonatkozó össztermést az első előrejelzések szerint összesen 2,3 milliárd tonnára teszi, ami 28 millió tonnával, 1,2%-kal több a 2023/24-re becsültnél. 

Az össztermésből várhatóan szűk 800 millió tonna a búza, ami 9,3 millió tonnás, 1,2%-os növekedésnek felelne meg az előző évhez képest. Ezzel csak kis mértékben maradna el a 2022/23-as évben elért 803,4 millió tonnás rekordtól - írta az Agrárágazat cikke. 

A gabona- és benne a búzatermés várhatóan 1,2, a kukorica-előállítás 0,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyi szezon eredményeit - Fotó: Magro.hu, CSZS

Míg Észak-Európában az őszi gabonakészleteket a nedves időjárás fenyegette, addig az északi félteke legfontosabb beszállító országaiban pozitívak a kilátások - írták a jelentésre hivatkozva. Észak-Afrika egyes részein és így a fontos importáló országokban a szárazság valószínűleg ismét hatással lesz a betakarításra. 

Indokként a csapadékos viszonyokat említik, ami Németországot és Franciaországot is érinti, sőt, az elmúlt hetek folyamatos esőzése megnehezítette a műtrágya kiszórását. Bulgária, Románia és Olaszország egyes részein azonban szárazság volt jellemző - közölték.

Az USA és Kanada mellett az oroszok is jó helyzetben

Oroszországban viszont továbbra is kedvezőek a terméskilátások, hiszen a téli kultúrák szempontjából legfontosabb termőterületeken a korábbi csapadékmennyiség a sokéves átlagnak felel meg, vagy azt meghaladja. A viszonylag alacsony búzaárak miatt azonban a búzaterület Oroszországban valószínűleg hároméves mélypontra csökken. 

Ismét elég jó termést várnak a londoni szakértők 2024-ben: a 90,4 millió tonnás búzatermés-előrejelzés 0,6%-kal lenne kevesebb, mint tavaly. Az IGC előrejelzése szerint Ukrajnában a búzatermés 15%-kal 24,5 millió tonnára csökken a déli országrészeken tapasztalt szárazság miatt. 

A tavalyi szezon rekordhozamát valószínűleg nem sikerül elérni, továbbá a gazdálkodók tízéves mélypontra korlátozták a vetést.

A Gabonatanács 2023-nál lényegesen nagyobb termést vár az USA-ban is. Idén 51,6 millió tonna búzát arathatnak az ottani gazdák - fogalmaztak. Az IGC Kanadának is nagyobb búzatermést jósol: a 34 millió tonna 1,9 millióval több, mint 2023-ban. Az argentin búzatermés várhatóan 18 millió tonnára tehető; a növekedés 2,1 millió tonnás.

Sok lesz a kukoricatermés is

Az IGC a 2024/25-ös globális kukoricatermésre vonatkozó előrejelzése 1,23 milliárd tonna. Ez a rekordösszeg 0,5%-kal haladná meg az előző évi eredményt. Különösen a brazil kukoricatermelés nőhet jelentősen, 5,3%-kal 121,5 millió tonnára. Bíztatóak az uniós kukorica-terméskilátások is, ami 3,5 százalékkal hároméves csúcsra, 64,2 millió tonnára nőhet, miután a megművelt terület 5%-kal nagyobb lehet, mint tavaly. Ezzel szemben az USA-ban a kukoricatermelés 2%-os, 382 millió tonnás visszaesése várható 2023-hoz képest. A Gabonatanács pesszimista az ukrajnai kukoricatermesztéssel kapcsolatban. 

A jövedelmezőségi problémák miatti kisebb vetésterület és a vélhetően alacsonyabb terméshozam miatt a szakértők az ukrán kukoricatermést mindössze 28 millió tonnára becsülik, ami 6,1%-kal lenne kevesebb, mint 2023-ban - írták.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás