Az elmúlt két év nagyon megterhelő volt a sertéságazat szereplői számára. Az érintett szakemberek szerint ennek az infláció mellett a takarmányárak és az energiaköltségek drasztikus emelkedése volt az oka. Ráadásul a termelési költségek növekedése nem tudott beépülni a felvásárlási árakba. Többen már tavaly csökkentették az állományt vagy felhagytak a termeléssel, mások idén terveznek hasonló lépéseket.  Vegyes várakozással tekintenek a termelők, illetve szakmai szervezeteik a 2023-as esztendő elé.

Az európai sertéshús-előállítás és -fogyasztás jelenleg nincs összhangban, a termelés volumene nagyobb, mint a fogyasztás. Emiatt az elmúlt 3 évben a sertéstenyésztőknek számos kihívással kellett szembenézniük - írta a Magyar Mezőgazdaság cikke.

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége nyilvántartása szerint 2022-ben sok kisebb és közepes méretű üzemmel rendelkező sertéstartó hagyott fel a tevékenységével

A kihívások és az előrejelzések

A sertéstartók hosszan tartó alacsony felvásárlási árakkal, majd a takarmányárak, az energia- és munkabérköltségek robbanásszerű emelkedésével szembesültek, melyek növelték a veszteséges időszakok számát. Ezt tetézte a rendkívül volatilis felvásárlási ár változás, amely tervezhetetlenné és bizonytalanná tette a termelési környezetet az elmúlt időszakban – vázolta a jelenlegi helyzetet Nagy Tibor, a Bonafarm Mezőgazdaság integrációs és stratégiai igazgatója.

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége nyilvántartása szerint 2022-ben sok kisebb és közepes méretű üzemmel rendelkező sertéstartó hagyott fel a tevékenységével. Dr. Nemes Imre, a szövetség szakmai igazgatója azt mondta, az utóbbi időben nem, vagy csak rendkívül visszafogott mértékben jelentek meg szakértői előrejelzések. Ezt egyértelműen a rendkívül nehéz és bonyolult gazdasági környezet okozta zavarok okozták. „Az előrejelzések abban megegyeznek, hogy 2023-ban európai szinten további sertéslétszám-csökkenés prognosztizálható. Mi abban bízunk, hogy Magyarországon már nem lesz érdemi csökkenés – fogalmazott.

Alacsony felvásárlási árak, fogyasztáscsökkenés

Hazánk legnagyobb sertésintegrátora szerint 2023 első felében relatív alacsony felvásárlási árakkal kell számolniuk a termelőknek, magas önköltségek mellett. „Ebben a környezetben csak a nagy hatékonysággal termelő szereplők érhetnek el pozitív eredményt – közölte Nagy Tibor. Az infláció emelkedése miatt csökken a sertéshúsfogyasztás, így a kocalétszám további csökkenésére van szükség. A takarmány- és energiaárak csökkenése és a termelés visszaesése az első félévben kerülhet majd egyensúlyba. Sajnos ezen időszak alatt lesznek termelők mind az európai, mind a hazai piacon, akik kénytelenek befejezni a termelést. A mi várakozásaink szerint a második félév már nyereséges termelést biztosíthat azok számára, akik át tudják vészelni az előttünk álló fél évet.”

A hatékonyságnövelés segíthet a sertéstartók túlélésében

Az MSTSZ is a hatékonyság növelésében látja az ágazati szereplők túlélésének kulcsát. „Mivel a megnövekedett rezsiköltségek és gyakorlatilag minden egyéb költség növekedése a sertéságazatot is jelentős mértékben érinti, a hatékonyságnak tovább kell javulnia az ágazatban. Ez biztosíthat tisztességes jövedelmet a sertéstartóknak – mondta dr. Nemes Imre. A hatékony termeléshez további fejlesztésekre van szükség, ehhez pedig elengedhetetlen a beruházások kormányzati támogatása is.

Az idei év szinte biztosan a túlélésről fog szólni a hazai sertéságazatban az MSTSZ véleménye szerint. Várhatóan a tőkeerős cégek tovább növekednek és tovább folytatódik az ágazatban a koncentráció. Az ilyen időszakok azonban kiváló példát szolgáltatnak arra is, hogy miért éri meg egy integrációs rendszer tagjaként termelni. Ahogy az integrációs és stratégiai igazgató fogalmazott, a Bonafarm Mezőgazdaság sertésintegrációs programjának egyik előnye a hosszú távú biztos felvásárláson túl, hogy a benne részt vevő termelők, legyen szó akár koca- vagy hízóintegrációs partnerről, nagyobb biztonságban vannak, mint a külső piaci szereplők, akik sok esetben védtelenek a piaci viszontagságokkal szemben.

A nyugati végen bizakodik Derdák Gábor

Az idei évnek is, mint eddig oly sokszor, bizakodva indulok neki – mondta az Egyházasfalu községben termelő Derdák Gábor. – Ezt az is bizonyítja, hogy – bízva az idei évben – decemberben 700 malacot telepítettünk a hizlaldáinkba. Nem egyszerű a helyzetünk, az inputanyagok drágulnak, az energiaárak drasztikusan emelkednek, a felvásárlási árak hektikusan változnak. A zöld lobbi pedi sokszor szakmailag indokolatlan előírásokat szab számunkra, ezzel nehezítve a termelést. De bizakodó vagyok, hiszen élelmiszerre szükség van, enni kell az embereknek. A saját gazdaságomban művelt 50 hektár szántón a szükséges takarmány jó részét meg tudjuk termelni.

Úgy gondolom, ezért is maradtunk még talpon. Azt látom, akiknek nincs saját földjük, azok vagy abbahagyták az állattartást vagy integrátorhoz csatlakoztak, és „bérhízlalnak”. Édesapám több mint 30 éve foglalkozik sertésekkel, mellette nőttem bele a szakmába, és főállásban már jómagam is 9 éve csinálom. Mindig vannak nehézségek, de mi állattartók, úgy gondolom kifejezetten kitartóak vagyunk. Biztatónak tartom, hogy az Agrárminisztérium támogatja a kis húsboltokat, ezzel ugyanis – közvetve – minket is támogat, hiszen a kisboltok többsége hazai sertéshúst árul.

A magyar mangalicatartás is kihívásokkal küzd 

– A mangalicatenyésztők is küzdelmes év elé néznek – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Bár a mangalica hízók és termékek ára jelentősen emelkedett az elmúlt évben, ez az emelkedés nem tudta teljesen követni a takarmány- és energiaköltség-növekedést. Emiatt sok termelőnek lesznek gondjai, és többen abbahagyni tervezik a tenyésztést. Ugyanakkor a mangalica piacát konjunktúra, keresleti piac jellemzi, azaz ma minden megtermelt mangalica és az azokból készülő termékek is eladhatók.

A támogatások pontos határidőre történő kifizetése legalább annyira fontos, mint a támogató jogi környezet és államigazgatási intézkedések, azaz a mangalica fajta speciális helyzetét figyelembe vevő állategészségügyi szabályok csakúgy, mint például a piaci lehetőségek bővítése – új exportpiacok nyitásával –, vagy az őstermelői és családi gazdasági termékek értékesítésének támogatása.

A kis méretgazdaság kisebb gondokat hoz a sertéstartók számára

A szakemberek véleménye egyezik abban, hogy a közepes méretű sertéstartó gazdálkodók azok, akiknek a legnehezebb túlélni a jelenlegi helyzetet. Úgy tűnik, a háztáji méretű családi gazdaságok számára épp a kis méret jelentheti a túlélést.

– Adni adhat, csak el ne vegyen az új év! – mondta Csikós István, akinek tiszapüspöki berkshire állománya 10 kocából, 2 kanból és 10 süldőből áll. Ha a piac így alakul, meg leszünk vele elégedve, mert, ahogy én látom, egyre többen szeretnének legalább 1-2 kismalacot vásárolni és saját részre felnevelni.

A gabonaárak most zuhannak, ami állattenyésztői szemmel jó dolog, főleg a sertéságazatnál, mert köztudott hogy a disznó „zsákból eszik”, vagyis sok abraktakarmányt igényel. Emellett azt hallom, újra lesz 148-as támogatás, és reméljük véget ér a sertéspestis is - mondta a termelő.

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás