Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre. A bankok is figyelemmel kísérik a pályázati kiírásokat, amelyekhez minél jobb konstrukciókat igyekeznek kínálni a gazdáknak. Elemzéseik szerint a hosszú éveken át tartó nehéz időszak után az állattenyésztési ágazat most lényegesen jobb helyzetben van, melynek hatására új lendületet kapott a beruházási kedv is.

Pénzügyi szakértők szerint ehhez most a gazdasági és támogatási környezet is jó lehetőséget biztosít az állattartóknak, mellyel élni kell ahhoz, hogy egy következő esetleges hullámvölgy alkalmával egy megerősödött, stabil magyar állattenyésztési ágazat álljon a nehézségekkel szemben – írta a Magyar Állattenyésztők Lapja.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.
Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami a megelőző éveknél kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre

Nagy szükség van a kamattámogatásra az állattenyésztésben is

Az MBH Bank Nyrt. a jelenlegi pályázati időszakot történelmi lehetőségnek tartja, hiszen a magyar kormány 80 százalékkal egészíti ki a vidékfejlesztési uniós forrásokat, 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra. Ez több mint 30 százalékkal nagyobb összeg, mint ami ugyanezen időszak alatt a lengyel gazdák és feldolgozók rendelkezésére áll.

Dr. Mezei Dávid, az Agrárkapcsolatok és Agrártámogatások Központ vezetője a legnagyobb külső kockázatot az USA jelentős mértékű túlköltekezésében és eladósodásában látja. A befektetők emiatt kockázatosabbnak találják az amerikai államot, és ezzel párhuzamosan megnőnek a hozamelvárásaik. Mivel az amerikai államkötvények egyfajta viszonyítási pontként szolgálnak a világ pénzpiacain, az emelkedő, illetve tartósan magas amerikai kötvényhozamok mindenki számára megdrágítják a pénzforrásokhoz jutást.

Ez a kamattámogatás a normál támogatáson felül jár, vagyis aki ezt igénybe veszi, annak is 50 százalékos támogatási intenzitás jár. A kamattámogatás a projekt összes elszámolható költségének legfeljebb 10 százalékáig igényelhető, vagyis ekkora összegű kamatot lehet majd visszaigényelni.

A 2010-es évekre jellemző „olcsó" pénz korszaka egyelőre nem tér vissza, de a Vidékfejlesztési Program által biztosított új kamattámogatásnak köszönhetően már kigazdálkodható kamatkörnyezetre lehet számítani – olvasható a cikkéen.

Aki fejleszt, ellenállóbb lesz

"Az OTP Bank Nyrt. ebben a ciklusban is sok beruházási hitelt nyújt, illetve előleget a projektekhez, továbbá lehetőség van a projekt üzemeltetéséhez szükséges forgóeszköz-finanszírozásra" – mondta Szabó István, az OTP vezető agrárszakértője.

A legjobban várt újdonságot a kamat- és kezességvállalási díjtámogatás jelenti, amellyel kapcsolatban még folynak az egyeztetések az Agrárminisztérium és a bankok között. A korábbi KAP stratégiai időszak alatt megvalósított beruházások jó példaként szolgálnak arra, mennyit jelent a fejlesztés egy nehezebb, kockázatosabb, bizonytalanabb időszakban.

Az elmúlt másfél év takarmány-, hús- és tejpiaci helyzete kedvezett az állattenyésztőknek, ám a magas kamatok sok gazda kedvét elvették a fejlesztésektől.

Emelkedett az állattenyésztés részaránya a kibocsátásoknál

Az utóbbi két évben az EU-s kibocsátásban emelkedett az állattenyésztés aránya. 2023-ban a gabonafélék árai nagyjából visszatértek arra a szintre, ahol a koronavírus és a háború előtt voltak. A növénytermesztés és a kertészet, valamint az állattenyésztés kibocsátásának aránya az EU-ban változatlanul 60:40 százalékarányban oszlik meg. Az állattenyésztés részaránya nőtt 1,5 százalékkal, míg a növénytermesztésé csökkent. Állattartó telepek fejlesztésére és megújítására csaknem 100 milliárd forintot fordítottak 2023-ban - írták.

Az egyéni gazdaságok hitelei közül továbbra is a beruházási hitelek voltak túlsúlyban, állományuk 2,2 százalékkal 255,5 milliárd forintra bővült, és ez értékben a teljes hitelállomány közel 70 százalékát tette ki. A hitelek többsége a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A társas vállalkozásoknál a beruházási hitelek állománygyarapodása volt meghatározó, a teljes hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett – írták.

Környezeti, fogyasztói és gazdasági kockázatok együttese

Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletág vezetője a kockázatokat két nagy csoportba sorolja: egyik a környezeti és fogyasztói, a másik pedig a gazdasági kockázatok. Az előbbibe beletartoznak:

  • a klímaváltozás fő kockázatai (így például a nyári hőhullámok miatt nőhet az elhullás, csökkenhet a termékenyülés az állatoknál),
  • az EU egyre növekvő fenntarthatósági elvárásai (pl. állatjóléti, CO2- és metánkibocsátási kérdések),
  • a változó fogyasztói magatartás (az egészségtudatosabb táplálkozás, az élelmiszerek előállításának környezetre gyakorolt hatása, az intoleranciával és ételérzékenységi problémákkal küzdő fogyasztók növekvő száma),
  • illetve a geopolitikai kihívások, az élelmiszer-biztonsági kérdések.

A gazdasági kockázatok esetében az infláció, a kamatok, az energiaárak, a devizaárfolyam alakulása, a vásárló erő változása, a munkaerőpiac kérdései és a nemzetközi verseny alakulása fogják leginkább meghatározni az ágazat lehetőségeit.

A jövő útja a fenntartható állattenyésztés, újra nő a beruházási kedv

Az állattenyésztésnek voltak most jó évei, ami – sok egyéb tényező mellett – alapvetően a takarmányárak csökkenésének volt köszönhető. Erre nagy szükség is van, mert a mezőgazdaságon belül talán velük kapcsolatban vannak a legnagyobb fenntarthatósági elvárások, amelynek teljesítéséhez beruházásokra van szükség. Emellett csökkentik a cég gazdasági sérülékenységét azáltal, hogy mérséklik az energiafogyasztásukat, minimalizálják a munkaerő-szükségletet, illetve segítik az inputanyagok okszerűbb, tudatosabb felhasználását.

A tavaly év végi mezőgazdasági hitelállomány alig 2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeriparé meghaladta a 4 százalékot.

Az idei év a szokásosnál is alaposabb portfólióátvilágítással kezdődött az Erste Agrár Központnál. Csaknem minden ügyfelük készül a pályázatok beadására. Ez az állattartókra kiemelten igaz. Az ügyfelek már az ötlet megszületésekor, sőt gyakran már az előtt is egyeztetnek velük. Agrárszakmai műhelyük segít a helyes stratégia kialakításában - közölték.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ez a korábbi éveknél kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre, és jó motiváció a fejlesztésekhez.

Az állattenyésztés megerősödése várható

"Miközben a szántóföldi növények tartósan kedvező piaci viszonyai a termelési kedvet hosszú évekig magasan tartották, addig az állattartókat megrostálták a hektikus piaci, jövedelmezőségi viszonyok, és a megmaradt kemény mag már a legjobb harcosokat tudja soraiban. A növénytermesztőknél szép számmal vannak olyanok, akik az elmúlt nehezebb időszakban kiestek, vagy most hagyják abba a tevékenységüket.

Amennyiben a terményárak tartósan alacsonyak maradnak, az állattartók kedvező költségviszonyok között tovább fognak erősödni. Közülük is egyre többen lesznek képesek arra, hogy hatékonyságukat nemzetközi versenyképességi szintre emeljék.

Így, amikor érkezik a következő hullámvölgy, már nagyobb ellenálló képességgel fognak rendelkezni. Ha e jövő fonalát tovább szövögetjük, akkor egy koncentráltabb mezőgazdaságot látunk"– vélekedett Fórián Zoltán. Hozzátette: ez a mainál nagyobb gazdaságos üzemméreteket jelent mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban.

A növénytermesztésben a portfólió (növényfajok) bővítése, az állattenyésztésben a meglévő ágazatok megtartása és erősítése várható a gazdaságok szintjén – írta a MÁSZ cikke.

 

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás