Hirdetés
Védekezés a Campylobacter ellen: kulcsfontosságú a brojlerfarmokon dolgozók biológiai biztonsága
A kereskedelmi célú brojlercsirke-állományok Campylobacter-kolonizációjának megelőzéséhez az élelmiszerláncban dolgozó munkások jobb kommunikációjára van szükség – állapították meg brit kutatók.
A brojlertenyésztők és a személyzet jelenleg úgy érzi, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a baktérium ellenőrzésére, nem pedig a gazdaságtól az asztalig tartó láncra.

A Campylobacter az emberi bakteriális hasmenéses megbetegedések vezető oka világszerte, és a baromfihúsból készült termékek az esetek mintegy 70%-ához járulnak hozzá.
Hirdetés
Az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala és a brit baromfiipar 2010-ben közös célt tűzött ki a Campylobacter csökkentésére a kiskereskedelmi forgalomba kerülő csirkehúsban.
A cél az volt, hogy a leginkább szennyezett csirkehús (>1 000 cfu/g) előfordulását 10% alá csökkentsék a vágási folyamat során, kezdetben 2015 végére.
2014 és 2018 között az egész Egyesült Királyságra kiterjedő felméréseket végeztek a friss csirkék kiskereskedelmi szintű szennyezettségéről. Megállapították, hogy az előfordulási gyakoriság összességében 73,2%-ról 40,9%-ra csökkent ebben az időszakban. Az >1 000 cfu/g szennyezettségű csirkék aránya 19,7%-ról 3,8%-ra csökkent.
A biológiai biztonsági tanácsadás jelenleg a Red Tractor Assurance rendszeren keresztül történik.
A beavatkozás fő területe
Mivel a Campylobacter mindenütt jelen van a baromfitelepek környezetében, a biológiai biztonság a legfontosabb beavatkozási terület a kolonizáció megelőzésére. A kutatások többször azt is kimutatták, hogy a gazdák gyakran nem veszik figyelembe a biológiai biztonsági ajánlásokat. A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban közzétett tanulmány a gazdák biológiai biztonsággal kapcsolatos hozzáállását vizsgálta, és azonosította a biológiai biztonsági protokollok hatékony végrehajtásának akadályait.
A kutatók a Liverpooli Egyetem Állattenyésztési és Egészségügyi Tanszékének Fertőzési Intézete és a London College of Communication támogatásával félig strukturált interjúkat készítettek a személyzet 1-3 tagjával 16 brojlerfarm mindegyikén. Összesen 28 interjúalany vett részt, köztük a gazdaságok tulajdonosai, vezetői és dolgozói, akik különböző iparági tapasztalatokkal rendelkeznek.
Eredmények
Az interjúk tematikus elemzése feltárta, hogy a brojlertenyésztők nagymértékben elismerik: a baromfiiparon belül a Campylobacter-szennyezés csökkentése érdekében a gazdaságtól az evőeszközig tartó láncot figyelembe kell venni.
A résztvevők önbevallása szerint a biológiai biztonság tudatossága és végrehajtása jelentősen javult, miután az egész ágazatban a Campylobacter elleni védekezésre összpontosítottak. A gazdálkodók azonban csalódottak voltak az ágazat Campylobacter elleni küzdelemmel kapcsolatos megközelítése és a gazdaságok szintjén történő beavatkozásokra nehezedő nagy teher miatt.
A résztvevők szkeptikusak voltak a jelenlegi biológiai biztonsági intézkedések hatékonyságát illetően. Elismerték azonban a jobb biológiai biztonság előnyeit a brojlerek egészségére és jólétére, valamint más fontos célokat, például az antimikrobiális szerek használatának csökkentését, amire az Egyesült Királyság brojlerágazata büszke lehet.
A tanulmány megállapításai
- A Campylobacter elleni védekezésben a biológiai biztonsági beavatkozásokat alátámasztó bizonyítékokkal kapcsolatos további képzésre van szükség a gazdák számára.
- Szükség van hatékonyabb kommunikációs csatornák kialakítására.
- Az ágazat valamennyi szereplője számára kívánatos lenne az iparági célokat szolgáló ügynökségek és beruházások biztosítása.
- A jövőbeni biológiai biztonsági beavatkozások megtervezéséhez minden szint hozzájárulását engedélyezni kell.
A jelentés szerzői szerint a biológiai biztonságnak való megfelelés javítható az olyan együttműködési erőfeszítésekkel, mint a részvételi és közös tervezési gyakorlatok, amelyek megkönnyítik a tudás közös létrehozását és cseréjét.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni
2025.03.20.Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.
UREUS 46 a hatékonyabb nitrogénhasznosulás érdekében
2025.03.15.Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke. Ez az innovatív készítmény jelentősen hozzájárul a nitrogénveszteség csökkentéséhez és a tápanyag hasznosulásának növeléséhez. Különösen fontos azokban az esetekben, amikor a nitrogén kijuttatását követő csapadék bizonytalan, hiszen az ureáz inhibitor alkalmazásával a nitrogénveszteség minimalizálható.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatValtra T152 twintrac
21 500 000 HUF
+ áfaKögel ZDKV 18 tandem
4 500 000 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 191 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés