A kereskedelmi célú brojlercsirke-állományok Campylobacter-kolonizációjának megelőzéséhez az élelmiszerláncban dolgozó munkások jobb kommunikációjára van szükség – állapították meg brit kutatók.

A brojlertenyésztők és a személyzet jelenleg úgy érzi, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a baktérium ellenőrzésére, nem pedig a gazdaságtól az asztalig tartó láncra.

Mivel a Campylobacter mindenütt jelen van a baromfitelepek környezetében, a biológiai biztonság a legfontosabb beavatkozási terület a kolonizáció megelőzésére (Fotó: Pixabay)

A Campylobacter az emberi bakteriális hasmenéses megbetegedések vezető oka világszerte, és a baromfihúsból készült termékek az esetek mintegy 70%-ához járulnak hozzá.

Az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala és a brit baromfiipar 2010-ben közös célt tűzött ki a Campylobacter csökkentésére a kiskereskedelmi forgalomba kerülő csirkehúsban.

A cél az volt, hogy a leginkább szennyezett csirkehús (>1 000 cfu/g) előfordulását 10% alá csökkentsék a vágási folyamat során, kezdetben 2015 végére.

2014 és 2018 között az egész Egyesült Királyságra kiterjedő felméréseket végeztek a friss csirkék kiskereskedelmi szintű szennyezettségéről. Megállapították, hogy az előfordulási gyakoriság összességében 73,2%-ról 40,9%-ra csökkent ebben az időszakban. Az >1 000 cfu/g szennyezettségű csirkék aránya 19,7%-ról 3,8%-ra csökkent.

A biológiai biztonsági tanácsadás jelenleg a Red Tractor Assurance rendszeren keresztül történik.

A beavatkozás fő területe

Mivel a Campylobacter mindenütt jelen van a baromfitelepek környezetében, a biológiai biztonság a legfontosabb beavatkozási terület a kolonizáció megelőzésére. A kutatások többször azt is kimutatták, hogy a gazdák gyakran nem veszik figyelembe a biológiai biztonsági ajánlásokat. A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban közzétett tanulmány a gazdák biológiai biztonsággal kapcsolatos hozzáállását vizsgálta, és azonosította a biológiai biztonsági protokollok hatékony végrehajtásának akadályait.

A kutatók a Liverpooli Egyetem Állattenyésztési és Egészségügyi Tanszékének Fertőzési Intézete és a London College of Communication támogatásával félig strukturált interjúkat készítettek a személyzet 1-3 tagjával 16 brojlerfarm mindegyikén. Összesen 28 interjúalany vett részt, köztük a gazdaságok tulajdonosai, vezetői és dolgozói, akik különböző iparági tapasztalatokkal rendelkeznek.

Eredmények

Az interjúk tematikus elemzése feltárta, hogy a brojlertenyésztők nagymértékben elismerik: a baromfiiparon belül a Campylobacter-szennyezés csökkentése érdekében a gazdaságtól az evőeszközig tartó láncot figyelembe kell venni.

A résztvevők önbevallása szerint a biológiai biztonság tudatossága és végrehajtása jelentősen javult, miután az egész ágazatban a Campylobacter elleni védekezésre összpontosítottak. A gazdálkodók azonban csalódottak voltak az ágazat Campylobacter elleni küzdelemmel kapcsolatos megközelítése és a gazdaságok szintjén történő beavatkozásokra nehezedő nagy teher miatt.

A résztvevők szkeptikusak voltak a jelenlegi biológiai biztonsági intézkedések hatékonyságát illetően. Elismerték azonban a jobb biológiai biztonság előnyeit a brojlerek egészségére és jólétére, valamint más fontos célokat, például az antimikrobiális szerek használatának csökkentését, amire az Egyesült Királyság brojlerágazata büszke lehet.

A tanulmány megállapításai

- A Campylobacter elleni védekezésben a biológiai biztonsági beavatkozásokat alátámasztó bizonyítékokkal kapcsolatos további képzésre van szükség a gazdák számára.

- Szükség van hatékonyabb kommunikációs csatornák kialakítására.

- Az ágazat valamennyi szereplője számára kívánatos lenne az iparági célokat szolgáló ügynökségek és beruházások biztosítása.

- A jövőbeni biológiai biztonsági beavatkozások megtervezéséhez minden szint hozzájárulását engedélyezni kell.

A jelentés szerzői szerint a biológiai biztonságnak való megfelelés javítható az olyan együttműködési erőfeszítésekkel, mint a részvételi és közös tervezési gyakorlatok, amelyek megkönnyítik a tudás közös létrehozását és cseréjét.

Megosztás

További híreink

Mit tehetünk a cseresznyelégy ellen? A cseresznye növényvédelmének kulcskérdései

2025.03.20.

A megfelelő növényvédelmi stratégiák alkalmazása elengedhetetlen a sikeres cseresznyetermesztéshez, amelyhez fontos ismerni a legfőbb kórokozókat és kártevőket, valamint a védekezés lehetőségeit.

Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Összesen 30 országba szállítja majd az új burgonyás chipsét a Chio-termékek győri gyártója

2025.03.20.

Megkezdte az új, burgonya alapú snackje készítését a győri üzemében a Chio-termékek gyártója, az oven chips gyártósora 8 milliárd forintba került.

Apró kártevő, óriási veszteség – a burgonya-fonálféreg veszélyei és a megoldások

2025.03.19.

A burgonya-fonálféreg (Globodera rostochiensis) a burgonyatermesztés egyik legjelentősebb kártevője, amely világszerte komoly gazdasági károkat okoz. Ez a mikroszkopikus méretű fonálféreg a burgonya gyökereit támadja meg, ami a növények gyengüléséhez és a terméshozam csökkenéséhez vezet.

Szakmai útmutatót adott ki a tavaszi lemosó permetezéshez a Gazdahely

2025.03.19.

A megfelelő időben és szakszerűen végzett tavaszi lemosó permetezés segít a szezon során a fertőzési nyomás csökkentésében.

Nincs sok idő az eGN beadására: március 31-ig kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást

2025.03.19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a termelők figyelmét, hogy a nitrát adatszolgáltatás határideje 2025. március 31-e.

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Partner

UREUS 46 a hatékonyabb nitrogénhasznosulás érdekében

2025.03.15.

Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke. Ez az innovatív készítmény jelentősen hozzájárul a nitrogénveszteség csökkentéséhez és a tápanyag hasznosulásának növeléséhez. Különösen fontos azokban az esetekben, amikor a nitrogén kijuttatását követő csapadék bizonytalan, hiszen az ureáz inhibitor alkalmazásával a nitrogénveszteség minimalizálható.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valtra T152 twintrac

Hitelesített telefonszám

21 500 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Kögel ZDKV 18 tandem

Hitelesített telefonszám

4 500 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 191 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás