A városi mezőgazdasági technológiát be kell vetni annak érdekében, hogy 2030-ra a városok gyümölcsének és zöldségének legalább 30 százaléka megtermelhető legyen, ezzel is növelve az élelmiszer-ellenállóképességet. A városi kertekben termés lehet mindenféle friss gyümölcs és zöldség. Ez volt az egyik kulcsfontosságú pont a Tony Blair Institute for Global Change „Hogyan táplálhatják magukat a városok – A tízpontos terv” című jelentésében.

Mind a beltéri vertikális gazdaságok, amelyek talaj helyett hidroponikát alkalmaznak, mind a precíziós üvegházak, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a növények elemzésére és a növekedési körülményeik beállítására, egyaránt profitálnak a magas hozamból, a gyakori betakarításból, a csekély vízfogyasztásból, és nem függenek a kültéri termesztési körülményektől. 

Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, és az összes megtermelt élelmiszer 80 százalékát elfogyasztja, így nyilvánvalóan szükséges a friss, egészséges és helyi forrásból származó termés.  (Fotó: Pixabay)

Más gyümölcsökkel is kísérleteznek

Bár leginkább leveles zöldek és szőlőtermések előállítására alkalmasak, a precíziós üvegházakban jelenleg áfonyával, málnával, eperrel és más gyümölcsökkel is kísérleteznek. Ezenkívül a városi kertekben mindenféle friss gyümölcs és zöldség termeszthető.

A hagyományos szezonális módszerekkel történő termesztést számos tényező befolyásolta: klímaváltozás, összetett ellátási láncok, munkaerőhiány, politikai instabilitás és globális válságok. 

Szingapúr már végrehajtotta

Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, és az összes megtermelt élelmiszer 80 százalékát elfogyasztja, így nyilvánvalóan szükség van friss, egészséges és helyi forrásból származó gyümölcsökre és zöldségekre. 

Szingapúr már végrehajtotta a „30-szor 30-ra” kezdeményezést, és az európai városok célja az is, hogy 2035-re, illetve 2050-re az élelmiszerek 25%-a (Párizs) és 30%-a (Brüsszel) között növekedjen.

A városi agtech sok energiát használ fel, ezért ideális olyan helyekre, ahol fenntartható energia áll rendelkezésre. A precíziós mezőgazdasági eszközök különösen azokban a városokban használhatók, ahol nagy az élelmiszerimport, és ahol szűkös a munkaerő, valamint a város környéki területeken, ahol hatalmas és olcsóbb a föld.

Mezőgazdasági eszközként kell tekinteni a városi teret

A „ Tízpontos Terv ” egyértelműen kimondja, hogy a városi teret mezőgazdasági eszközként kell tekinteni. A progresszív politika szerepe a korszerűsített politikákon és a kutatás-fejlesztés pénzügyi támogatásán keresztül, valamint a kereskedelmi beruházásokon keresztül, új és meglévő épületek mezőgazdasági felhasználása révén egyaránt kulcsfontosságú a pénzügyi sikereket gátló szakadék áthidalásához. 

Ezenkívül a megfelelő címkézést, valamint az oktatást prioritásként kell kezelni. 

Szárnyalnak a befektetések

Jelenleg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Városi Mezőgazdasági és Innovációs Termelési Hivatala 10 millió USD támogatást nyújtott, és a Nemzeti Élelmiszer- és Mezőgazdasági Intézet finanszírozza a genomikai kutatásokat.

Az agtech szektor induló vállalkozásaiba történő befektetések szárnyalnak, néhány vállalat tőzsdére megy, és az olyan amerikai vállalatok, mint az Appharvest, a Benson Hill és a Bowery Farming, az ellenőrzött környezetű mezőgazdasági ágazat kulcsszereplői közé tartoznak.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás