A mezőgazdaságban már régóta jelen vannak a hosszabb, termelési ciklusokat felölelő finanszírozási megoldások, így az ágazatban viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra - mondta Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője. A szakember szerint az elmúlt időszak kedvezőtlen hatásai és folyamatai után idén kiegyensúlyozottabbá válhat a termelés az agrár- és az élelmiszeriparban Magyarországon, ugyanakkor a hitelezési környezetben nagy változás nem várható idén. Ezért a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások valószínűleg csak később fognak beindulni.

Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője az Agrárszektor anyagában ismertette a témához kapcsolódó részleteket. A szakember elmondta, hogy főként az agrárágazatra jellemző nagyon hosszú, gyakran teljes termelési ciklusokat átívelő finanszírozási szükségletek már régen életre hívták a szállítók vevőköveteléseinek biztosítási igényét. Legyen szó akár az állattenyésztésben gyakori 3-4-5 hónapot felölelő turnus finanszírozásról - például a baromfi-, sertés- vagy pulykatenyésztők esetében -, vagy a növénytermesztésben gyakori fél, vagy akár egy évet is elérő inputanyag - vetőmag, műtrágya, növényvédő szer - finanszírozásról, így van ez. 

A mezőgazdaságban már régóta jelen vannak a hosszabb, termelési ciklusokat felölelő finanszírozási megoldások, így az ágazatban viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra - mondta Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője

Szilágyi Péter szerint bár az ágazatban egyéb biztosítékokkal, mint például a jelzálogjog, az állománybiztosítás, vagy a vágóhídi engedményezés is gyakran operálnak, az átlaghoz képest is viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra. 

A legnagyobb és közepes méretű szereplők körében már viszonylag nagy a penetráció és a kisebb cégek körében is egyre népszerűbb szolgáltatás ez, mert egy komplett szolgáltatási csomagot nyújt a vevők vagy leendő vevők kockázati minősítésétől a vevői kinnlevőségek biztosításán keresztül egészen az esetlegesen nemfizetés miatt bekövetkező kártérítésig, illetve követelésbehajtásig - tette hozzá a Coface kockázatkezelési vezetője.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg az élelmiszeripari cégek esetében is, ahol az élelmiszergyártó, -feldolgozó és nagykereskedő vállalkozások veszik igénybe a hitelbiztosítók által nyújtott szolgáltatást, a védelmet - mondta Szilágyi Péter.

A mezőgazdaság továbbra is a legbiztosabb ágazatok közé tartozik

A korábbi kedvezőtlen környezeti hatások (a koronavírus-járvány, az ellátási láncok zavarai, az inputanyagok és az energia árának robbanásszerű emelkedése, majd az orosz-ukrán háború és egyéb geopolitikai feszültségek, az extrém időjárási körülmények) után az agrár- és élelmiszeriparban is valamelyest kiegyensúlyozottabbá és kiszámíthatóbbá válhat idén a termelés. Bár a Coface-nál a közép-kelet-európai régióban a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart a közepes kockázatú ágazatok közé sorolják, a magyar mezőgazdasági vállalkozások minősítési és kockázati szempontból is stabilabb és az átlagostól jobb kockázati besorolással rendelkeznek, fizetőképességük a gazdaság egészét nézve az átlagnál megbízhatóbb. Ugyanakkor ez az élelmiszeripari vállalkozásokra már nem feltétlenül igaz. 

Az élelmiszergyártók hatékonyságnövelésére a költségcsökkentés mellett a minőség javítására és így a piacaik megtartására/bővítésére is nagy szükség lenne. Részben a tradicionális működési modelleknek és a kiemelt EU-s, valamint hazai támogatási rendszernek köszönhetően a fizetésképtelenségi mutatókat vizsgálva az ágazaton belül arányaiban, más ágazatok statisztikáival összehasonlítva is a válságállóbb ágazatok közé sorolható.

Egyértelműen a hosszú távú és kiszámítható együttműködést fontosnak tartó vállalkozások között tartjuk számon az agrár- és élelmiszeripar szereplőit - emelte ki Szilágyi Péter.

Idén már nem várható további nagy változás a hitelezések terén

Még ha némi tér van is a további jegybanki alapkamat-csökkentésekre, nagyon jelentős változtatásra a jelen makro- és világgazdasági helyzetben már nem számíthatunk idén - mondta a Coface kockázatkezelési vezetője. 

Mivel a kamatszintek a korábbi évekhez képest továbbra is magasabban maradnak, ezért a szállítói hitelezés ezután is fontos szerepet tölthet be a vállalkozások, így az agrár és élelmiszeripari vállalkozások életében is.

A piacon még elérhető támogatott hitelkonstrukciók is nagyon fontosak. A külső bizonytalan gazdasági környezetnek és a visszafogott fogyasztásnak köszönhetően a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások beindulása még várat magára, de ez fokozatosan a fogyasztás élénkülésével és a szektor számára idén megnyíló, a 2023-2027-es Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pályázatainak köszönhetően változhat, így a vállalati hitelezés élénkülése is elképzelhető az év második, illetve a jövő év első felében - fogalmazott a szakember.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás